Π. Κρούγκμαν: “Σκοτώνοντας το ευρωπαϊκό εγχείρημα”

Για το πώς η Γερμανία καταφέρνει το μοιραίο χτύπημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν στη στήλη του, στην εφημερίδα The New York Times.

»» Υποθέστε πως θεωρείτε τον Τσίπρα έναν ανίκανο ανόητο. Υποθέστε ότι επιθυμείτε σφόδρα να δείτε τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει την εξουσία. Υποθέστε, ακόμα, ότι καλωσορίζετε την ιδέα να εκδιωχθούν από το Ευρώ αυτοί οι ενοχλητικοί Έλληνες.

Ακόμη κι αν όλα αυτά είν’ αλήθεια, η λίστα με τις απαιτήσεις του Eurogroup είναι παραφροσύνη. Το ανοδικά κινούμενο hashtag #ThisIsACoup («#Αυτό Είναι Πραξικόπημα») είναι απολύτως ορθό. [Το θέμα] αυτό πάει πιο πέρα από την τραχύτητα, στην αγνή εκδικητικότητα, πλήρη καταστροφή της εθνικής κυριαρχίας και δίχως ελπίδα ανακούφισης. Είναι, υποθετικά, μια προσφορά που η Ελλάδα δεν μπορεί ν’ αποδεχτεί· ακόμη κι έτσι, όμως, είναι μια παραμορφωτική προδοσία όλων εκείνων, στα οποία υποτίθεται ότι βασιζόταν το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Υπάρχει κάτι που μπορεί να τραβήξει την Ευρώπη από το χείλος του γκρεμού; Φήμες λέν’ ότι ο Μάριο Ντράγκι προσπαθεί να επανεισαγάγει λίγη σωφροσύνη, ότι ο Ολάντ επιτέλους δείχνει κάποια αντίσταση στην ηθικοπλαστική γερμανική οικονομική πολιτική, που τόσο χαρακτηριστικά απέτυχε να επιδείξει στο παρελθόν. Μεγάλο μέρος της ζημίας, όμως, έχει ήδη γίνει. Ποιος θα εμπιστευτεί ξανά τις καλές προθέσεις των Γερμανών μετά όλ’ αυτά;

Κατά μία έννοια, τα οικονομικά έχουν γίνει πλέον δευτερεύον ζήτημα. Ακόμη κι έτσι, όμως, ας είμαστε ξεκάθαροι: αυτό που μάθαμε τις τελευταίες δυο βδομάδες είναι ότι το να είσαι μέλος της Ευρωζώνης σημαίνει ότι οι πιστωτές μπορούν να καταστρέψουν την οικονομία σου αν βγεις εκτός γραμμής. Κι αυτό δε συναρτάται καθόλου με τις υποβόσκουσες οικονομικές πολιτικές λιτότητας. Είναι πιο αληθινό από ποτέ ότι η επιβολή σκληρής λιτότητας χωρίς ανακούφιση από το χρέος είναι μια καταδικασμένη πολιτική, ανεξαρτήτως από το πόσο πρόθυμη η χώρα είναι να υποφέρει. Κι αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι ακόμη και μια ολοκληρωτική ελληνική συντριβή θα ήταν αδιέξοδο.

Μπορεί η Ελλάδα να καταφέρει μια επιτυχημένη έξοδο; Θα προσπαθήσει η Γερμανία να εμποδίσει μια ανάκαμψη; (Συγγνώμη, αλλά αυτό είναι το είδος των πραγμάτων που θα ‘πρεπε τώρα να ρωτάμε.)

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα -το οποίο πάντα επαινούσα κι υποστήριζα- μόλις δέχτηκε ένα τρομακτικό, ίσως μοιραίο χτύπημα. Κι ό,τι κι αν σκέφτεστε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ή την Ελλάδα, δεν ήταν οι Έλληνες που το έδωσαν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος