Μπαλωμενάκης: Οι κ. Λοβέρδος και Γεωργιάδης θα πρέπει να απολογηθούν και να δώσουν εξηγήσεις (audio)

Το πόρισμα που δόθηκε στα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής είναι ογκώδες, εξετάζει διαχρονικά την πορεία του “Ερρίκος Ντυνάν” μέσα από την οποία, από περιουσία κοινωφελούς Ιδρύματος όπως συνεστήθη, μετατράπηκε σε ιδιωτική περιουσία και αυτή η μετατροπή απαγορεύεται ρητά από το νόμο, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, Αντώνης Μπαλωμενάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου.

Η μεθόδευση κατέληξε στο να εκποιηθεί η περιουσία του “Ερρίκος Ντυνάν” με πλειστηριασμό, ο οποίος είχε έναν και μοναδικό πλειοδότη προδιαγεγραμμένο -κάτι που απαγορεύεται- όπως είπε ο κ. Μπαλωμενάκης και φτάσαμε στο σημείο να υπάρξει τίμημα 115 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά ο μοναδικός πλειοδότης είχε αγοράσει το δάνειο βάση του οποίου έγινε ο πλειστηριασμός αντί 18 εκατομμυρίων ευρώ, πρόσθεσε. Άρα κέρδισε ο πλειοδότης πολλαπλάσια χρήματα γιατί πήρε χρήματα από τον πλειστηριασμό και αυτοί που έχασαν οι προμηθευτές και το ελληνικό δημόσιο γύρω στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Μπαλωμενάκης είπε ότι ήδη διεξάγεται έρευνα σε βάθος και επί πέντε πεδίων ακόμα, όπως μια σύμβαση με τον ΟΚΑΝΑ της οποίας τα ίχνη χάνονται κάποια στιγμή, η ανέγερση του κτιρίου, ένα δάνειο και η διαχείρισή του, τα εμβόλια και η διαφημιστική δαπάνη. Και συμπλήρωσε ότι η αποκάλυψη που έγινε σε χθεσινή εφημερίδα ότι βρέθηκε υλικό ακαταχώρητο- κρυμμένο, τιμολόγια, εμείς γνωρίζαμε ότι υπήρχαν, γιατί οι ορκωτοί λογιστές είχαν φτάσει σε σημείο να σηκώσουν τα χέρια ψηλά, να πουν ότι εντοπίζουν έλλειμμα, αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν την πορεία του χρήματος, διότι δεν υπήρξαν παραστατικά, υποστήριξε ο κ. Μπαλωμενάκης. Και η βασική αιτιολογία ήταν ότι τα έχει κατάσχει η Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, πράγμα που αποδεικνύεται με την χθεσινή αποκάλυψη ότι δεν είναι αλήθεια, επεσήμανε. Σκέφτομαι να ζητήσουμε από την κ. Παπασπύρου μια ακρόαση να μας δώσει μια εικόνα, προκειμένου να μας βοηθήσει ακόμα και την τελευταία στιγμή στο πόρισμα, τόνισε ο κ. Μπαλωμενάκης.

“Ακούμε από την πλευρά της Αντιπολίτευσης έναν ειρωνικό σχολιασμό, αυτά βρήκατε; Μας λένε είναι συνηθισμένα πράγματα αυτά, το Δημόσιο έτσι λειτουργεί, ξέρετε με την τσαπατσουλιά που δουλεύει το Δημόσιο,” αναφερόμενος και στην αιτιολόγηση των λογιστικών διαφορών που προκύπτουν.
Εμείς ό,τι λέμε είναι τεκμηριωμένο. Δεν μπορεί να είσαι αρμόδιος υπουργός για δυο χρόνια και να μην ξέρεις τι συμβαίνει. Υπάρχουν εκθέσεις κακοδιαχείρισης που μπήκαν στο συρτάρι. Προφανώς υπάρχουν βαριά αδικήματα που έχουν να κάνουν με πλαστογραφίες, με προσπάθειες απόκρυψης και εξαπάτησης της Επιτροπής και έγινε από ανθρώπους που ήταν σε άμεση συνάφεια με συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Ερωτηθείς για το πόρισμα του “Ερρίκος Ντυνάν” και αν φωτογραφίζει πολιτικό πρόσωπο που να έχει ευθύνες ο πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι, οι υπουργοί που πέρασαν και είχαν την ευθύνη της εποπτείας αυτού του κοινωφελούς Ιδρύματος και συγκεκριμένα ο κ. Λοβέρδος, και ο κ. Γεωργιάδης θα πρέπει να απολογηθούν και να δώσουν εξηγήσεις για ποιο λόγο έκαναν αυτό και δεν έκαναν το άλλο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Επιμέλεια: Αλέκα Σταυροπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος