Kίτρινα γιλέκα: Πολιτική αντιπαράθεση στη Γαλλία (video)

Μετά τις βίαιες συγκρούσεις του Σαββάτου 24/11, μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, τα συνεργεία καθαρισμού, στην Αψίδα του Θριάμβου, προσπαθούν να αποκαταστήσουν την εικόνα στην καρδιά του Παρισιού.
Η διαδήλωση έβγαλε στους δρόμους πάνω από 100.000 σε όλη τη Γαλλία. Τριάντα άνθρωποι τραυματίστηκαν- και αστυνομικοί μεταξύ αυτών-πάνω από 100 συνελήφθησαν. O πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε: “Ντροπή σε αυτούς που επιτέθηκαν σε αξιωματικούς. Δεν υπάρχει χώρος για βία στη Γαλλική Δημοκρατία”.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ. προχώρησε ένα βήμα περισσότερο: “Όλοι οι Γάλλοι που δεν ακούστηκαν επί χρόνια, πιστεύω πως είναι ώρα να τους ακούσουμε με ευγένεια, σεβασμό και ενδιαφέρον”

O ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα την Τρίτη. Προς το παρόν, η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για τη βία σε μια “μειοψηφία ακροδεξιών” και στη Μαριν Λε Πεν, η οποία απέρριψε τις κατηγορίες ενώ ο ένας μετά τον άλλον, ηγέτες της αντιπολίτευσης, ζητούν από την κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματα..

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από την οργή για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων όμως η οργή αυτή καλύπτει τώρα μια σειρά από αδικίες και την αίσθηση ότι ο πρόεδρος είναι εκτός πραγματικότητας.

Πιστεύεται ότι στην πλειοψηφία τους οι διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα προέρχονται από μη αστικές περιοχές, και όπως καταγγέλουν, νιώθουν παραγκωνισμένοι και “ξεχασμένοι” από την πολιτική ελίτ του Παρισιού- πλήττονται από τις αυξήσεις στα καύσιμα ενώ βλέπουν τους φόρους των πλουσίων να μειώνονται. Και τα επιχειρήματά τους έχουν αντίκτυπο: tο 77% των Γάλλων χαρακτήρισε “δικαιολογημένες” τις διαδηλώσεις σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στη Figaro.

Eπιμέλεια: R;ena Dhmhtr;ioy

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος