Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η αθλητική δραστηριότητα έχει και αντικαταθλιπτικές και αγχολυτικές επενέργειες στον σύγχρονο άνθρωπο και κυρίως σε αυτούς που έχουν έντονους ρυθμούς ζωής ή εργάζονται σε ένα στρεσογόνο περιβάλλον.
Οι ίδιες έρευνες αναφέρουν ότι είναι τόσο αποτελεσματική η άθληση ως θεραπεία της κατάθλιψης όσο και οι παραδοσιακές θεραπείες. Όμως, για να είναι ορατά τα αποτελέσματα, θα πρέπει να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας του ατόμου.
Κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, παρατηρούνται φυσιολογικές και βιολογικές μεταβολές που βελτιώνουν τη διάθεση θετικά και προκαλούν ψυχική ευεξία.
Οι ειδικοί προτείνουν, λοιπόν, ως αντίδοτο στο στρες τη φυσική δραστηριότητα. Τι εννοούμε με τον όρο φυσική δραστηριότητα;
“Φυσική δραστηριότητα με την ευρύτερη έννοια του όρου μπορούμε να πούμε κάθε ελεύθερη κίνηση του σώματος ή οποιαδήποτε μυϊκή προσπάθεια απαιτεί ενεργειακή δαπάνη. Στον αθλητισμό, όμως, ο όρος αυτός σημαίνει μια συστηματική κίνηση του σώματος με συμμετοχή πολλών μυϊκών ομάδων και με παραμέτρους χρόνου, έντασης και τρόπου εκτέλεσης αυτής της δραστηριότητας. Αυτή η δραστηριότητα πρέπει να προσαρμόζεται στο άτομο ανάλογα με την ηλικία, το επίπεδο υγείας του, τη φυσική του κατάσταση κ.λπ.”, σημειώνει η Ξένια Αργειτάκη, επίκουρος καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ και ταμίας του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ.
Όταν το τρέξιμο γίνεται μέρος της καθημερινότητας του ατόμου και είναι ορατά τα αποτελέσματά του, κάτι που αυξάνει την ευχαρίστηση και την ευεξία, αποτελεί πλέον τρόπο ζωής.
Πιθανόν στο μέλλον να εμπλουτιστεί και με ποικιλία επιλογών και με νέες μορφές που θα δημιουργήσουν νέο ενδιαφέρον και θα διατηρήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του πληθυσμού.
Οι ειδικοί προτείνουν μια σειρά από απλές, καθημερινές κινήσεις που μπορούν να βελτιώσουν τη φυσική μας κατάσταση:
- Ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής κατάστασης του ατόμου, την ηλικία, και άλλα χαρακτηριστικά που πρέπει να ληφθούν υπόψη, ένα σωματικά υγιές άτομο μπορεί να αρχίσει με ήπιας μορφής άσκηση όπως το περπάτημα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, μια βόλτα στο πάρκο, τη γυμναστική, το κολύμπι ακόμα και ο χορός.
- Πιο έντονη είναι η άσκηση με αντιστάσεις (βαράκια, λάστιχα ή μηχανήματα), το ποδήλατο ή ακόμα και ένας διάδρομος.
- Πολύ καλή άσκηση είναι η χρήση σκαλιών (ανέβασμα και κατέβασμα σκαλοπατιών), καθώς και η χρήση διαφόρων κοινών αντικειμένων για να αυξάνουμε προοδευτικά τη δυσκολία.
Σκοπός είναι να αισθάνεται το άτομο ότι “τα καταφέρνει”, να βλέπει βελτίωση από μέρα σε μέρα και να του προκαλεί η όλη προσπάθεια ευχαρίστηση και να του βγάζει θετική διάθεση. Πρέπει, πάντως, να αποφεύγονται ανταγωνιστικές αθλητικές δραστηριότητες ή δραστηριότητες όπου δεν μπορούν να ελεγχθούν η ένταση και ο ρυθμός της προσπάθειας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος