Σέρρες: Αναβιώνει σήμερα το έθιμο της «Μπάμπως»

Το έθιμο της Μπάμπως ή Βρεξούδια αναβιώνει σήμερα σε περιοχές του Ν.Σερρών. Η γυναίκες τιμούν τη γηραιότερη του χωριού που βοηθούσε παλαιότερα τις γυναίκες στις γέννες τους .Το έθιμο μεταγενέστερα ονομάστηκε και ημέρα της γυναικοκρατίας επειδή τον κυρίαρχο ρόλο και λόγο έχουν οι γυναίκες, οι άντρες σήμερα μένουν σπίτι κάνοντας δουλειές του σπιτιού και φροντίζοντας τα παιδιά.
Σέρρες: Αναβιώνει σήμερα το έθιμο της «Μπάμπως»
Στη Ν.Πέτρα αναβιώνει από το Σύλλογο εγγάμων γυναικών ΑΙ ΑΜΑΖΟΝΕΣ» από το πρωί με παραδοσιακά τραγούδια, στις 3 το μεσημέρι θρακιώτικους χορούς από την Θρακική Εστία Σερρών, στις 3.30 θα γίνει αναχώρηση για το σπίτι της Μπάμπως, στις 4 αναπαράσταση γέννας και στις 4.30 περιφορά της Μπάμπως ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει γλέντι των γυναικών.
Στην Άνω Καμήλα η αναβίωση του εθίμου θα γίνει στις 2 το μεσημέρι από το Σύλλογο γυναικών « Η ΜΠΑΜΠΩ» όπου οι γυναίκες του χωριού θα επισκεφθούν υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής και χορού το σπίτι της Μπάμπως , θα ακολουθήσει αναπαράσταση γέννας, η περιφορά της Μπάμπως και ακολούθως γλέντι των γυναικών. Στην Μονοκκλησιά Σερρών δεν θα αναβιώσει φέτος λόγω πένθους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος