Βενεζουέλα: Έκρυθμη κατάσταση, επεισόδια και νεκροί (video)

Δεκατρείς άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε δύο ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τετάρτη μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι θάνατοι αυτοί, στην πλειονότητά τους από πυρά, καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Καράκας, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, ανέφερε το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας (OVCS), μια ΜΚΟ προσκείμενη στην αντιπολίτευση στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Κατά μια δεύτερη πηγή, τον ειδησεογραφικό ιστότοπο El Pitazo, που επίσης πρόσκειται στην αντιπολίτευση, οι νεκροί μόνο την Τετάρτη ήταν 16 σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις επαρχίες Αμασόνας, Μπαρίνας, Μπολίβαρ, Ταχίρα, Πορτουγκέσα, καθώς και στην πρωτεύουσα της χώρας Καράκας.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Βουλής της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας. Οι κυβερνήσεις κρατών της περιοχής τον αναγνώρισαν αμέσως ως τον προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ανάμεσά τους αυτές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Κολομβίας, της Χιλής, του Ισημερινού, του Περού, της Γουατεμάλας, της Παραγουάης και της Κόστα Ρίκα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από την Ουάσιγκτον.

Στις προηγούμενες πολύμηνες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης εναντίον του προέδρου Μαδούρο το 2017, συνολικά είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 125 άνθρωποι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας. Το Στέητ Ντιπάρτμεντ δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του «πρώην» – κατ` αυτές – προέδρου Νικολάς Μαδούρο να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις.

Ο στρατός δεν αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας.

Η Βραζιλία αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως τον πρόεδρο της Βενεζουέλας αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή του Μαδούρο.

Η ΕΕ λαμβάνει αποστάσεις από τον Τραμπ και τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής «ελεύθερων» εκλογών. Η Γερμανία δεν είναι ουδέτερη απέναντι στην πολιτική κατάσταση στην Βενεζουέλα, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, εκφράζοντας την ξεκάθαρη στήριξη του Βερολίνου στον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊντό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας του.

Οι εξελίξεις δείχνουν ποιες είναι οι αληθινές διαθέσεις της Δύσης απέναντι στο διεθνές δίκαιο σημειώνει η Ρωσία.

Υπέρ του Μαδούρο τάχθηκε με δήλωσή του ο Ερντογάν, υπέρ της αντιπολίτευσης ο Ντοναλτ Τουσκ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Βενεζουέλα: «Ναι» στον νέο ηγέτη από ξένες χώρες-Διακόπτει σχέσεις με ΗΠΑ ο Μαδούρο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος