Όλα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια (vid)

Τα δημοσιονομικά, η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, τα ενεργειακά και οι αδειοδοτήσεις απασχόλησαν τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων κυβέρνησης και θεσμών, την Τετάρτη.

Τα τεχνικά κλιμάκια επισκέφθηκαν εκ νέου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να καθορίσουν τους δημοσιονομικούς στόχους ενώ παράλληλα συλλέγουν στοιχεία για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, αλλά και για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου, επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή ο πρώτος κύκλος των τεχνικών συναντήσεων, για να προχωρήσει από την ερχόμενη εβδομάδα η ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Οι επικεφαλής των θεσμών να αναμένουν την Πέμπτη την 4η της ομάδας από την πλευρά του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, με τη διαπραγμάτευση να μπαίνει πλέον σε «πιο βαθιά νερά». Ωστόσο το στίγμα των προθέσεων του Ταμείου έδωσε ήδη η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας από την Ελλάδα να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος εφαρμόζοντας τα όσα ψηφίζει. Επανέλαβε μάλιστα τη θέση του Ταμείου για γενναία αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, από την πλευρά του χαρακτήρισε την όλη προσπάθεια απαιτητική τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους πιστωτές. «Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε καλό κλίμα συνεργασίας, το Grexit το αφήσαμε πίσω μας και δουλεύουμε όλοι μαζί. Όμως για να υπάρξει πλήρης εμπιστοσύνη, πρέπει να φτάσουμε σε μεταρρυθμίσεις έναντι του προγράμματος στήριξης, και αργότερα θα συζητήσουμε το θέμα του χρέους» είπε.

Για θετική και εποικοδομητική πορεία των συζητήσεων, που μπορεί να επιτρέψει την ολοκλήρωσή τους το γρηγορότερο δυνατό, έκανε λόγο η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρεεβα.

Βασικός στόχος να κλείσουν όλα έως τις 15 Αυγούστου προκειμένου η συμφωνία να ολοκληρωθεί πριν τις 20 του μηνός, οπότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει προς την ΕΚΤ «ακούρευτα» ομόλογα 3,2 δις ευρώ. Διαφορετικά στο τραπέζι παραμένει το σενάριο ενός ακόμη δανείου-γέφυρα, με τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν από ορισμένα κράτη-μέλη.

Πηγή ΕΡΤ1 – Ρεπορτάζ Ρ. Αλεξοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος