Έκρυθμη η κατάσταση στα σύνορα Βενεζουέλας-Κολομβίας – Λιποταξίες και δακρυγόνα (video)

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία όπου ο στρατός εμποδίζει τους πολίτες να περάσουν στην άλλη πλευρά για να πάρουν την αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια, κατ’ εντολή του προέδρου Μαδούρο. Πάντως, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος Χουάν Γουαϊδό πέρασε τα σύνορα με τη βοήθεια του στρατού, όπως υποστηρίζει, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για λιποταξίες στις τάξεις των στρατιωτών. Ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις σχέσεις της χώρας του με την Κολομβία. Πληροφορίες για δύο νεκρούς στα σύνορα με τη Βραζιλία.

Σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις σε πόλη της Βενεζουέλας κοντά στα σύνορα με την Βραζιλία.

Έκρυθμη η κατάσταση στα σύνορα Βενεζουέλας-Κολομβίας – Λιποταξίες και δακρυγόνα (video)
EPA/MAURICIO DUENAS CASTANEDA

Αναχωρώντας με το κομβόι βοήθειας για τα σύνορα, ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας υποσχέθηκε και πάλι αμνηστία σε όσους στρατιώτες αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη στήριξη στο Νίκολας Μαδούρο.

Όπως αναφέρει ο Χουάν Γουαϊδό σε ανάρτησή του στο twitter, η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας έχει ήδη εισέλθει στη Βενεζουέλα από τη Βραζιλία.

«Προσοχή Βενεζουέλα: Ανακοινώνουμε επισήμως ότι μπήκε το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας από τα σύνορά μας με την Βραζιλίας. Είναι μια μεγάλη νίκη, Βενεζουέλα!», έγραψε ο Χουάν Γουαϊδό.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μιγκέλ Πισάρο δήλωσε ότι φορτηγό που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε στη Βενεζουέλα από τη Βραζιλία το μεσημέρι, ωστόσο το Reuters αναφέρει ότι αν και το φορτηγό βρίσκεται στο έδαφος της Βενεζουέλας, δεν έχει περάσει ακόμη από το τελωνειακό σημείο ελέγχου.

Στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, η υπηρεσία Μετανάστευσης της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρθηκε με φορτηγά στα σύνορα θα ξεφορτωθεί και θα μεταφερθεί στο έδαφος της Βενεζουέλας με ανθρώπινη αλυσίδα.

Έκρυθμη η κατάσταση στα σύνορα Βενεζουέλας-Κολομβίας – Λιποταξίες και δακρυγόνα (video)
AP Photo/Fernando Vergara

Φορτηγό που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια πυρπολήθηκε στα σύνορα της Κολομβίας με την Βενεζουέλα, όταν οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές δυνάμεις της Βενεζουέλας επενέβησαν για να εμποδίσουν την πορεία της φάλαγγας, κατήγγειλε η βουλευτής της αντιπολίτευσης Γκάμπι Αρεγιάνο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κολομβίας, συνολικά τέσσερις στρατιώτες από τη Βενεζουέλα εγκατέλειψαν το πόστο τους και αυτομόλησαν.

Σε εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, όχημα του στρατού πέφτει πάνω στα κιγκλιδώματα, και δευτερόλεπτα μετά στρατιώτες περνούν τα σύνορα. Οι στρατιώτες φαίνονται να κρατούν τα όπλα τους ψηλά πάνω από το κεφάλι σαν να παραδίνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτομόλησαν στην Κολομβία ακόμα επτά στρατιωτικοί και δύο αστυνομικοί των δυνάμεων της Βενεζουέλας.

Χρήση δακρυγόνων έκαναν στρατιώτες που έχουν αποκλείσει γέφυρα στα σύνορα με την Κολομβία για να απωθήσουν δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές που περπατούσαν προς τα σύνορα για να παραλάβουν την ανθρωπιστική βοήθεια από την κολομβιανή πλευρά, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Επεισόδια και στο Σαν Αντόνιο, όπου ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο κέντρο της πόλης. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία και έκαψαν στολές στρατιωτών.

Την ίδια ώρα, η κρατική τηλεόραση της χώρας μεταδίδει εικόνες από συγκέντρωση των υποστηρικτών του Νίκολας Μαδούρο στο Καράκας, ενώ, συνεχίζονται και οι συναυλίες με διοργανώτρια την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Πηγές: ΕΡΤ [Επιμέλεια: Ζ. Κονταξή, Λ. Παπαδοπούλου], Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος