Warning: Undefined array key "width" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89
Warning: Undefined array key "height" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 89
Η Ιορδανία, όαση σταθερότητας στην περιοχή, με τις 500-600 Ελληνίδες και¨Ελληνες ήταν το θέμα της εκπομπής «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στη Φωνή της Ελλάδας. Για την χώρα μιλήσαμε με τον πρεσβευτή της χώρας στην Ελλάδα, Fawaz Al-Eitan, που αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις των δυο χωρών και στη σημασία της τριμερούς συνάντησης με την Ελλάδα και την Κύπρο και τον Νικόλαο Τσιχλάκη, ομογενή 2ης γενιάς επιχειρηματία, πρόεδρο των αλευροβιομηχάνων Ιορδανίας.
Το πολίτευμα της χώρας είναι η Συνταγματική Μοναρχία. Η έκταση της χώρας είναι 89,3 τετρ. χιλιόμετρα και έχει πληθυσμό 10 εκατ. ανθρώπους εκ των οποίων 3 εκατ. και πλέον άτομα είναι πρόσφυγες, Παλαιστίνιοι και Σύριοι. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι Σουνίτες μουσουλμάνοι ενώ υπάρχουν επίσης χριστιανοί, περίπου το 3% του πληθυσμού, και Σιίτες μουσουλμάνοι.
Η χώρα είναι γνωστή για τον Ιορδάνη ποταμό στα σύνορα με το Ισραήλ, την Νεκρά θάλασσα που βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο κάτω απο την στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως, κάπου 400 μέτρα. Η Πέτρα, η αρχαία πόλη των Ναβαταίων, γνωστή ως Ρόζ Πόλη, είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που προστατεύεται απο την UNESCO και βρίσκεται στη χώρα ενώ γνωστή είναι επίσης η έρημος Wadi Rum ή Κοιλάδα του Φεγγαριού που επίσης προστατεύεται από την UNESCO. To έργο “Ο Λόρενς της Αραβίας” γυρίστηκε εκεί.
Μεγάλο μέρος της Ιορδανίας είναι έρημος και στέπα. Μεταξύ της πρωτεύουσας Αμμάν και της Συρίας υπάρχουν λιβάδια και ευδοκιμεί η Ιτιά.
Η ανεργία εμφανίζεται να είναι στο 15% και ο πληθωρισμός λίγο πάνω από το 3%. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας ήταν 42 δισ. δολάρια και το κατά κεφαλή 4,300 δολάρια περίπου.
Ο μέσος μισθός μετά από φόρους ανέρχεται σε 620 δολάρια. Η Ιορδανία δεν έχει πετρέλαιο και εξάγει φωσφορικά άλατα, ανθρακικό κάλιο, λιπάσματα, τσιμέντο, φάρμακα, πλαστικά κ.τ.λ.
Fawaz Al-Eitan, πρεσβευτής της Ιορδανίας
O πρεσβευτής, ο οποίος έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και μιλάει πολύ καλά ελληνικά, τόνισε πως και ο πρόεδρος της Βουλής στη χώρα του μιλάει πολύ καλά ελληνικά.
Ο ίδιος τόνισε ότι πολλοί Ιορδανοί σπούδαζαν σε ελληνικά πανεπιστήμια τις δεκαετίας του 1960, 1970 και ακόμη του 1980. Μετά άνοιξαν πολλά δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ιορδανία ενώ έκλεισαν κατά κάποιο τρόπο οι πόρτες της Ελλάδας λόγω της κρίσης.
Οι σχέσεις της Ιορδανίας με την Ελλάδα είναι υπόδειγμα σχέσεων και τελευταίο παράδειγμα είναι η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου με την δεύτερη συνάντηση κορυφής την Δευτέρα στο Αμμάν.
Η Ιορδανία είναι όαση ειρήνης σε μια δύσκολη περιοχή, τόνισε, προσθέτοντας ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις προηγήθηκαν σε σχέση με άλλες αραβικές χώρες που βίωσαν την Αραβική ‘Ανοιξη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ελληνες και οι Ιορδανοί έχουν πολλές ομοιότητες. Πολλοί Ιορδανοί που σπούδασαν στην Ελλάδα παντρεύτηκαν Ελληνίδες, συμπλήρωσε. “Οι οποίες (Ελληνίδες) είναι παρά πολύ δραστήριες στην Ιορδανία. ‘Εχει και Λύκειο των Ελληνίδων,” τόνισε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ελληνικές επιχειρήσεις, π.χ. στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την φαρμακοβιομηχανία, την κονσερβοποιία, τα τελευταία χρόνια να επενδύσουν στην Ιορδανία.
“Αγαπώ πάρα πολύ την Ελλάδα όπως και την Ιορδανία,” συμπλήρωσε.
Νικόλαος Τσιχλάκης, πρόεδρος αλευροβιομηχάνων Ιορδανίας
Ο κ. Τσιχλάκης, ομογενής 2ης γενιάς, αλευροβιομήχανος, αναφέρθηκε στην ιστορία της οικογένειάς του που ξεκίνησε από την Σμύρνη, στη Μικρά Ασία, πήγε στην Συρία για να καταλήξει στην Ιορδανία.
“Μεγαλώσαμε με καρδιά ελληνική,” κατέληξε.
Ο ίδιος τόνισε πως ο μύλος της οικογένειάς του κάηκε στον πόλεμο του 1948 αλλά τον έστησαν ξανά από την αρχή. Υπήρχαν πολλοί ομογενείς μυλωνάδες στο Ιράκ, την Συρία και την Ιορδανία αλλά άλλοι πέθαναν, άλλοι μετανάστευσαν στις ΗΠΑ, Αυστραλία, Ελλάδα και αλλού αλλά τώρα έχουν μείνει δύο στην Ιορδανία.
Ο κ. Τσιχλάκης ανέφερε ότι η χώρα προσπαθεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις ενώ υπάρχουν 4-5 παλιές οικογένειες Ελλήνων αλλά η κοινότητα αριθμεί σήμερα 500-600 λόγω των Ελληνίδων που έχουν παντρευτεί Ιορδανούς. Επίσης, υπάρχει σχολείο που διδάσκει την ελληνική γλώσσα σε όσους θέλουν να την μάθουν.
Ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ είναι στο 16% αλλά είναι χαμηλότερος για άλλα είδη, όπως 0% για ψωμί, 4% για μακαρόνια και 10% για κονσέρβες.
Ερωτηθείς για τα ενοίκια, ο ίδιος ανέφερε πως πλησιάζει τις 9000-10.000 ευρώ ετησίως για 3 υπνοδωμάτια σε μια καλή περιοχή του Αμμάν όπου ζουν 4 εκ. κόσμος.
Ο κ. Τσιχλάκης ανέφερε επίσης πως υπάρχει πρόβλημα με το νερό και γι’ αυτό γεμίζουν τα ντεπόζιτα στα σπίτια με νερό 1 ή 2 φορές την εβδομάδα. Για πόσιμο νερό, αγοράζουν εμφιαλωμένο ή βάζουν φίλτρα.
Ερωτηθείς για τις επαφές με την Ελλάδα, ο ίδιος τόνισε ότι προσπαθούν να τις καλλιεργήσουν, π.χ. εισάγοντας σκληρό σιτάρι και σιμιγδάλι, χρησιμοποιώντας ελληνικές εταιρείες για την κατασκευή σιλό.
“Είναι ατομικές προσπάθειες, δεν είναι μέσω του (ελληνικού) κράτους,” ανέφερε.
Ερωτηθείς για τις εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται εκεί, ο κ. Τσιχλάκης αναφέρθηκε στον όμιλο της J&P που έκανε έργα στο αεροδρόμιο του Αμμάν ενώ κι άλλες εταιρείες είτε έχουν ήδη παρουσία είτε ετοιμάζονται να κάνουν επενδύσεις, π.χ. κονσέρβες για ντολμαδάκια.
Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δημήτρης Κοντογιάννης-Πέτρος Δίπλας
Ηχολήπτης: Γαβριήλ Ρεμούνδος
Μουσική Επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος