Εκκένωση δύο πετρελαιοφόρων στον Κόλπο του Ομάν-Ανεβαίνει το θερμόμετρο και οι τιμές του πετρελαίου (video)

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στον κόλπο του Oμάν καθώς δύο πετρελαιοφόρα εκκενώθηκαν ύστερα από SOS  που εξέπεμψαν. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν εκρήξεις. Για βύθιση του ενός δεξαμενοπλοίου έκανε λόγο τηλεγράφημα του IRNA το οποίο όμως διαψεύστηκε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία. Η ασφάλεια στον Κόλπο έχει μεγάλη σημασία για το Ιράν, δήλωσε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, μερικές ώρες μετά την εκκένωση των δύο δεξαμενόπλοιων στον κόλπο του Ομάν. Ο κόσμος δεν πρέπει να σπεύσει να κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση είπε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Τα πληρώματα είναι ασφαλή σύμφωνα με τέσσερις πηγές από τον χώρο της εμπορικής ναυτιλίας τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Πρόκειται για τα τάνκερ «Front Altair» με σημαία των Νήσων Mάρσαλ και «Kokuka Courageous», με σημαία Παναμά.  Αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρις στιγμής σε ποια χωρικά ύδατα συνέβη το περιστατικό.

Στο video το Kuka Courageous απο τη διέλευση του στο κανάλι του Porto de Santos

Η νορβηγική εταιρεία Frontline επιβεβαιώνει ότι το τάνκερ «Front Altair» είχε πιάσει φωτιά, ενώ υπογραμμίζει δια του εκπροσώπου της ότι και τα 23 μέλη του πληρώματος του είναι ασφαλή.

Σε ομιλία που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση μερικές ώρες μετά την εκκένωση δύο δεξαμενόπλοιων, ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, είπε ότι η ασφάλεια στον Κόλπο έχει μεγάλη σημασία για το Ιράν.

«Η ασφάλεια έχει μεγάλη σημασία για το Ιράν στην ευαίσθητη περιοχή του Κόλπου, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και σε όλο τον κόσμο. Προσπαθούμε πάντα να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», ανέφερε ο Ροχανί.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε πως ο κόσμος δεν πρέπει να σπεύσει να κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση προσθέτοντας ότι το επεισόδιο με τα δύο τάνκερ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθούν οι εντάσεις με την Τεχεράνη.

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι τόσο εκρηκτική, ώστε η πιθανότητα να γίνει κάποιο λάθος ή να μην κατανοηθούν πλήρως οι αιτίες και οι συνέπειες των διάφορων γεγονότων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Συνεπώς θα ήταν λάθος να μιλάμε για ένα περαστικό επεισόδιο. Αυτό αντανακλά την γενικά εξαιρετικά οξυμένη κατάσταση στην περιοχή» δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι «απαιτείται να ληφθούν μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασής γύρω από το Ιράν, χρειάζεται με ηρεμία, απροκατάληπτα να δούμε τι συνέβη, να μην βγάλουμε βιστικά συμπεράσματα, τα οποία το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ρίξουν λάδι στην φωτιά».

Λίγο πριν το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό εξέδωσε προειδοποίηση για «απροσδιόριστο» περιστατικό που σημειώθηκε μεταξύ δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.

Παράλληλα κάνει λόγο για μια κατάσταση που χρήζει «εξαιρετικής προσοχής» εν μέσω της έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης αλλά και στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ιράν, σύμφωνα και με το ΒΒC. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι του διερευνούν το περιστατικό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του βρετανικού Ναυτικού.

Η Ιρανική τηλεόραση, μετέδωσε ότι τα πετρελαιοφόρα έγιναν στόχος επίθεσης και έκανε λόγο για εκρήξεις σε ένα εξ’ αυτών. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων το Ιράν προσέφερε σήμερα βοήθεια σε «δύο ξένα δεξαμενόπλοια» που είχαν ένα «ατύχημα» το πρωί στη θάλασσα του Ομάν. Σαράντα τέσσερις ναυτικοί διασώθηκαν από το νερό από μονάδα του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού της επαρχίας Χορμοζγκάν  και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Μπαντάρ-ε Ζασκ».

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΙRNA το δεξαμενόπλοιο Front Altair, του νορβηγικού ομίλου Frontline, βυθίστηκε στον Κόλπο του Ομάν. 

Το πετρελαιοφόρο της εταιρείας Frontline εξακολουθεί να πλέει στον κόλπο του Ομάν, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, διαψεύδοντας την πληροφορία του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων . Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πατ Άνταμσον, επικαλούμενος την πιο πρόσφατη πληροφορία που είχε λάβει λίγα λεπτά νωρίτερα από την τεχνική διαχείριση του πλοίου ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν φωτογραφίες από ένα σκάφος διάσωσης που κάνει κύκλους γύρω από το πλοίο και το σκάφος δεν έχει βυθιστεί .

Το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας. Δέχθηκε “επίθεση” σήμερα το πρωί καθώς έπλεε ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν, ενώ τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν σε αυτό, ανακοίνωσαν επίσης οι ναυτιλιακές αρχές της Νορβηγίας, οι οποίες διευκρίνισαν ότι κανένα μέλος του πληρώματός του δεν τραυματίστηκε.

Εκκένωση δύο πετρελαιοφόρων στον Κόλπο του Ομάν-Ανεβαίνει το θερμόμετρο και οι τιμές του πετρελαίου (video)

Την ίδια ώρα η εταιρεία τεχνικής διαχείρισης του πλοίου International Tanker Management, ανακοίνωσε ότι τα αίτια των εκρήξεων στο πλοίο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Σε βοήθεια των δύο σκαφών κινητοποιήθηκε και ο 5ος  αμερικανικός στόλος που έχει τη βάση του στο Μπαχρέιν,  και επιβεβαίωσε   ότι τα δύο πλοία εξέπεμψαν σήματα κινδύνου στις 6.12 το πρωί το πρώτο και στις 7.00 το δεύτερο (τοπικές ώρες)

Ένα μέλος του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου Kokuka Courageous τραυματίστηκε ελαφρά κατά το περιστατικό και του παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες πάνω στο Coastal Ace που κατέπλευσε για βοήθεια.

“Το Kokuka Courageous παραμένει στην περιοχή και δεν διατρέχει κίνδυνο να βυθιστεί. Το φορτίο μεθανόλης που μεταφέρει παραμένει ανέπαφο”, σημείωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται έναν μήνα μετά τις μυστηριώδεις πράξεις δολιοφθοράς που είχαν στόχο τέσσερα εμπορικά πλοία, τα τρία από τα οποία ήταν δεξαμενόπλοια, το ένα νορβηγικό. Η Σαουδική Αραβία τις είχε αποδώσει στο Ιράν.

Οι ναυτιλιακές αρχές της Νορβηγίας συνέστησαν εξάλλου στα πλοία της χώρας στην περιοχή να βρίσκονται “σε επαγρύπνηση, με αυξημένο επίπεδο επιφυλακής”.

“Μολονότι το σκηνικό των επιθέσεων δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές, η διεύθυνση ναυτιλιακών υποθέσεων συνιστά, μετά το σημερινό επεισόδιο, την παραμονή μέχρι νεωτέρας σε απόσταση από τα ιρανικά ύδατα”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή τους.

Την ίδια ώρα η Βρετανία εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις πληροφορίες για εκρήξεις σε δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ από τα οποία διέρχεται το ένα πέμπτο του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής.

“Όλες οι χώρες στην περιοχή πρέπει να προσέξουν να μην πέσουν στην παγίδα αυτών που επωφελούνται από την έλλειψη περιφερειακής ασφάλειας”, μετέδωσε το Fars, επικαλούμενο δήλωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπεΐ.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι τα δύο περιστατικά με δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν που σημειώθηκαν σήμερα είναι “ύποπτα” και ζήτησε την διεξαγωγή περιφερειακού διαλόγου για να αποφευχθούν οι εντάσεις.

Άλμα της τιμής του πετρελαίου

Άλμα σχεδόν 3% σημειώνουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου κατά την έναρξη των ευρωπαϊκών συναλλαγών, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την κατάσταση στον Κόλπο έπειτα από δύο «σήματα κινδύνου»  από πετρελαιοφόρα που φέρεται ότι έγιναν στόχοι μιας «επίθεσης».

Γύρω στις 11:00 (ώρα Ελλάδας), το βαρέλι του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας για παράδοση τον Αύγουστο κατέγραφε αύξηση κατά 1,70 δολάριο (2,83%) στα 61,67 δολάρια. Η τιμή για το βαρέλι του αμερικανικού αργού (WTI) για παράδοση τον Ιούλιο σημείωνε αύξηση κατά 1,38 δολάριο (2,70%) στα 52,52 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, BBC, IRNA

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος