Ξένοι διευθυντές θα διοικούν τα ιταλικά μουσεία

Τα μουσεία της Ιταλίας, που φιλοξενούν αριστουργήματα όπως ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου και η Αφροδίτη του Μποτιτσέλι, θα διοικούνται σύντομα από ξένους-μη Ιταλούς διευθυντές, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι εποχές της αρτηριοσκληρωτικής διοίκησης των «θησαυροφυλακίων» του Ιταλικού πολιτισμού.

Το υπουργείο πολιτισμού της γειτονικής μας χώρας, ανακοίνωσε εχθές, Τρίτη 18 Αυγούστου, τα ονόματα των 20 νέων διευθυντών που θα διοικούν τα σημαντικότερα μουσεία και τις πινακοθήκες της Ιταλίας. Επτά από τους επιτυχόντες υποψήφιους –ανάμεσα τους και αυτοί που επιλέχθηκαν για την Πινακοθήκη Ουφίτσι και την πινακοθήκη της Ακαδημίας στη Φλωρεντία- δεν είναι Ιταλοί.

Η αλλαγή αυτή έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ιταλικού υπουργείου να δώσει ώθηση στις δυνατότητες της χώρας να διατηρεί και να προβάλλει τους καλλιτεχνικούς και αρχιτεκτονικούς της θησαυρούς, η διαφύλαξη των οποίων απειλείται εδώ και δεκαετίες, λόγω της κακοδιαχείρισης και της παραμέλησης τους από τους υπεύθυνους.

«Το σύστημα λειτουργίας του μουσείου ήταν αρτηριοσκληρωτικό:. Ένα αδύναμο σύστημα: Με ανεπαρκείς πόρους και νόμους που οδηγούσαν στην παράλυση», είπε στην εφημερίδα La Repubblica ο Πάολο Μπαράτα, υπεύθυνος για την επιλογή των κατάλληλων στελεχών.

«Στην Ιταλία η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό, όπου τα μουσεία είναι πραγματικές μηχανές πολιτισμού», συμπλήρωσε ο Μπαράτα, σήμερα πρόεδρος στη Μπιενάλε της Βενετίας. Κατά αναλογία, ο αριθμός των καινούριων, υπό διορισμό διευθυντών, στα μουσεία και τις πινακοθήκες της Ιταλίας ανέρχεται στους 20, από τους οποίους 10 είναι άντρες και άλλοι 10 γυναίκες.
Ο Μπαράτα εξήγησε ότι τα μουσεία θα εξακολουθούν να βρίσκονται εν μέρει υπό την αιγίδα της πολιτείας, όμως οι νέοι διευθυντές θα πρέπει να εξασφαλίζουν πόρους ανεξάρτητα, σύμφωνα και με αίτημα του αρμόδιου υπουργού, Φραντσεσκίνι.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος