Δεν υπάρχει αίτημα ελλιμενισμού στην Ελλάδα από το ιρανικό τάνκερ (video)

Πλώρη προς άγνωστη κατεύθυνση έχει βάλει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, το οποίο για την ώρα βρίσκεται ανοιχτά της Μαγιόρκας, στη νοτιοανατολική Ισπανία. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο επανέλαβε οτι απειλούνται με κυρώσεις όσοι βοηθήσουν στη ρότα του το τάνκερ, το οποίο έχουν μισθώσει οι Ιρανοί φρουροί της Επανάστασης. Σε κανένα ελληνικό λιμάνι δεν χωράει το τάνκερ δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών. To ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «παρακολουθεί στενά το ζήτημα που έχει προκύψει με το ιρανικό τάνκερ και σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται να καταπλεύσει ανοιχτά της Πελοποννήσου την προσεχή Κυριακή.

Δεν υπάρχει αίτημα ελλιμενισμού ή οποιοδήποτε άλλο αίτημα από το πλοίο προς τη χώρα μας, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Για τον κίνδυνο κυρώσεων εναντίον όποιου υποστηρίξει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο ή του επιτρέψει να ελλιμενιστεί προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Διεμήνυσε, παράλληλα ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν κάθε δράση που θεωρούν απαραίτητη για να εμποδίσουν το τάνκερ να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία κατά παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων.

Η Τεχεράνη προειδοποιεί με “σοβαρές συνέπειες” οποιαδήποτε κίνηση για νέα δέσμευση του δεξαμενόπλοιου.

Η Ουάσινγκτον απαίτησε από τον ΟΗΕ να παρατείνει το εμπάργκο όπλων σε βάρος του Ιράν, το οποίο θα τερματιστεί σε έναν χρόνο.

To ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει ότι: “Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, το οποίο απέπλευσε από το Γιβραλτάρ και ταξιδεύει στη Μεσόγειο, το ΚΚΕ θεωρεί απαράδεκτη την παρέμβαση των ΗΠΑ και καταγγέλλει τις υποδείξεις και τις προειδοποιήσεις που εκτοξεύει προς την ελληνική και κάθε άλλη κυβέρνηση, για την περίπτωση που το ιρανικό δεξαμενόπλοιο κατευθυνθεί σε ελληνικό ή άλλο λιμάνι.

Κι αυτή η αμερικάνικη παρέμβαση, ενταγμένη στον ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό κλιμάκωσης της επιθετικότητας κατά του Ιράν, στα πλαίσια των γενικότερων ανταγωνισμών στον Περσικό Κόλπο και την ευρύτερη περιοχή, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους λαούς της περιοχής.

Το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 έχει δικαίωμα να προσεγγίσει ελληνικό ή άλλο λιμάνι, για τις ανάγκες που αφορούν σε εφοδιασμό καυσίμων και τροφίμων, για ζητήματα ασφαλείας, τις ανάγκες του πληρώματος κ.α., τηρώντας τους σχετικούς διεθνείς κανόνες και την εθνική νομοθεσία.

Το ΚΚΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει τις αμερικανικές προειδοποιήσεις και να αποκλείσει κάθε συμμετοχή ελληνικού πλοίου ή αεροσκάφους στη λεγόμενη πολυεθνική δύναμη, που στήνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στον Περσικό Κόλπο και τα πολεμικά σχέδια κατά του Ιράν”.

Πηγή: Α’ Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Στη Μεσόγειο το ιρανικό τάνκερ- Να μην δοθεί βοήθεια προειδοποιούν οι ΗΠΑ (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος