Τη θέση της Αναπληρώτριας Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Εθνικού Θεάτρου αναλαμβάνει η Κοζανίτισσα δραματολόγος Έρι Κύργια, όπως ανακοινώθηκε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής της διεύθυνσης του κορυφαίου φορέα πολιτισμού. Στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου πλέον ο Δημήτρης Λιγνάδης. που παρέλαβε την σκυτάλη από τον Στάθη Λιβαθινό, τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, και του γενικού γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη.
Σε ένα 20ημερο περίπου ο Δημήτρης Λιγνάδης ο οποίος επέλεξε ως αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια την Έρι Κύργια θα ανακοινώσει τον προγραμματισμό και τα μελλοντικά σχέδια για το Εθνικό Θέατρο .
Η Έρι Κύργια γεννήθηκε στην Κοζάνη. Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Θέατρο στο ίδιο τμήμα (αριστούχα απόφοιτος). Έχει μεταφράσει από τις πρωτότυπες γλώσσες τα έργα «Πελεκάνος» του Α. Στρίντμπεργκ, «Αρχιμάστορας Σόλνες», «Έντα Γκάμπλερ», «Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί» του Ε. Ίψεν, «Πλατεία Ηρώων» του Τ. Μπέρνχαρντ, «Ο χρυσός δράκος» του Ρ. Σιμμελπφένιχ, «Οι ζωές των άλλων» του Α. Οστερμάιερ, «Γεθσημανή» του Ντ. Χέαρ, «Καμπαρέ» των Φρ. Εμπ & Τζ. Κάντερ, «Παραλλαγές θανάτου» του Γ. Φόσσε, «Η Τάξη μας» του Τ. Σλομποτζιάνεκ, κ.ά.
Συνεργάστηκε με την ιδιότητα της θεατρολόγου με τους Γ. Χουβαρδά, Μ. Μαρμαρινό, Κ. Ρήγο, Δ. Τάρλοου, Στ. Λιβαθινό, Κ. Ευαγγελάτου, Α. Δανέζη-Κνούτσεν, Γρ. Καραντινάκη, Τσ. Γκραουζίνις, Σ. Λιούλιου, Τ. Κουλίεβα, κ.ά., με το Εθνικό Θέατρο (2007 μέχρι σήμερα), το Θέατρο Πορεία (από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι σήμερα), τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την Εταιρία Θεάτρου Συν-Επί, κ.ά.
Προτάθηκε για το Βραβείο Καλύτερου Προγράμματος από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου & Μουσικής για το πρόγραμμα της παράστασης «The Μan Who» (σκην. Renate Jett, 2005).
ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος