Χωρίς ενεργά μέτωπα η φωτιά στη Ν.Μάκρη-Δεν απειλούνται κατοικίες-Kαταγγελίες για εμπρησμό (video)

Χωρίς ενεργό μέτωπο, αλλά με μικρές εστίες και χωρίς να απειλούνται κατοικίες εξελίσσεται η πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη της Αττικής που εκδηλώθηκε στις 2.17 τα ξημερώματα στην δασική περιοχή Λιβίσι. Πρόκειται για την έβδομη πυρκαγιά μέσα σε επτά ημέρες. Σε επιφυλακή είναι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να προλάβουν κάποια αναζωπύρωση λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Για εμπρησμό κάνουν λόγοι κάτοικοι και φορείς, ενώ και ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας υπογράμμισε το γεγονός πως πρόκειται για την έβδομη πυρκαγιά μέσα σε εννέα ημέρες στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι η τέταρτη φορά που έρχομαι στις 3 στη νύχτα σε αυτήν την περιοχή λόγω κλήσης για φωτιά” δήλωσε στην ΕΡΤ πυροσβέστης που συμμετέχει στην επιχείρηση κατάσβεσης.

Στο σημείο επιχειρεί και αναμένεται να παραμείνει ισχυρή επίγεια και εναέρια δύναμη προκειμένου να κατασβεστεί πλήρως και να αντιμετωπιστούν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Εξασθένηση των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή αναμένεται από το απόγευμα.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Μαραθώνος, ωστόσο απευθύνεται έκκληση να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις για τη διευκόλυνση του κρατικού μηχανισμού που επιχειρεί.

Κλειστές ωστόσο είναι οι κάθετες Σπύρου Λούη από Μαραθώνος, Περιπάτου από Σπύρου Λούη και Αγίας Μαρίνας από Μαραθώνος στη Νέα Μάκρη.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και έρευνα του Ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής καθώς όλα τα στοιχεία και οι μαρτυρίες συνομολογούν ότι πρόκειται για εμπρησμό.

Η φωτιά ξέσπασε σε κοντινή απόσταση με τον οικισμό γι αυτό και οι κάτοικοι από την πρώτη στιγμή είχαν ειδοποιηθεί να βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου εάν χρειαστεί να εκκενώσουν την περιοχή.

Αγώνα με το χρόνο δίνουν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις να θέσουν το μέτωπο υπό πλήρη έλεγχο τις αμέσως επόμενες ώρες, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής από τις 10 το πρωί και ως τις 3 το απόγευμα οι άνεμοι θα ενισχυθούν και θα πνέουν με ένταση 5 έως 6 μποφόρ.

Για τον λόγο αυτό έχει αυξήθηκε η πυροσβεστική δύναμη και στο σημείο επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 38 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, υδροφόρες της Περιφέρειας, εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, οχήματα ΟΤΑ και η ΕΛ.ΑΣ, ενώ με το πρώτο φως μετέχει και εναέρια δύναμη με 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακογιάννης, τόνισε στην ΕΡΤ ότι δίνεται μάχη να έχει περιοριστεί το μέτωπο ως τις 11 το πρωί δεδομένου ότι αναμένεται ενίσχυση των ανέμων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε την τεράστια κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πυροσβεστικών δυνάμεων και διατύπωσε την ελπίδα ότι δεν θα έχουμε χειρότερα  και θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα μέσα στη μέρα. Ο υπουργός επισήμανε ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 02:30 τη νύχτα σε δύο μέτωπα και αυτό σημαίνει πολλά.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην ΕΡΤ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για εμπρησμό, καθώς η φωτιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε δύο εστίες, ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες για ύποπτες κινήσεις αργά τη νύχτα στη δασική περιοχή.

Επίσης όπως είπε, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, πρόκειται για την 7η φωτιά στην περιοχή τις τελευταίες εννέα ημέρες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής, οι άνεμοι από βόρειοι-βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ που πνέουν τώρα στην περιοχή, μετά τις 10 το πρωί και ως τις 3 το απόγευμα, θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν στα 5-6 μποφόρ.

Ρεπορτάζ: Ηλίας Κούκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος