“Πρώτο κόμμα” οι αναποφάσιστοι – Στο 3,5% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ (vid)

Προβάδισμα 3,5 μονάδων δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών. Η έρευνα δείχνει οκτακομματική Βουλή ενώ αναδεικνύει σε πρώτη δύναμη τους αναποφάσιστους.

Ό ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου, με 23%, ωστόσο αναποφάσιστοι δηλώνουν το 25,5% των ερωτηθέντων.

Η Νέα Δημοκρατία έρχεται 2η με 19,5% (έχοντας ανεβάσει κατά 4,5 μονάδες το δημοσκοπικό ποσοστό της από τις 2 Ιουλίου), 3η η Χρυσή Αυγή με 6,5%, 4ο το ΚΚΕ με 5%, 5ο το ΠΑΣΟΚ με 4,5%, 6ο το ποτάμι, με 4%, 7ο η Λαϊκή ενότητα, 3,5%, ενώ την έκπληξη δείχνει να κάνει η Ένωση Κέντρου του Βασίλη Λεβέντη, με 3%, ποσοστό που της επιτρέπει να μπει στη Βουλή.

Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝ.ΕΛ. καθώς λαμβανόμουν 2%.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η έρευνα καταγράφει ότι το 7,5% των ερωτηθέντων επιλέγει συνειδητά αποχή και το 2% συνειδητά «Λευκό».

Στην ερώτηση ποιος θα έπρεπε να είναι κυβερνητικός εταίρος, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει εκλογές χωρίς αυτοδυναμία, υπερισχύουν οι ΑΝΕΛ με 13,9%, μόλις 8% Το Ποτάμι και 7,9 η ΝΔ.

Αποκαλυπτικά είναι και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης:

  • η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν επιθυμούσε την προσφυγή στις κάλπες– 64%
  • εξίσου συντριπτική είναι και η επιλογή των ερωτηθέντων υπέρ της θέσης ότι η χώρα έπρεπε να παραμείνει στο ευρώ πάση θυσία. Πρόκειται για το 68% των ερωτηθέντων. Αν και μεγάλο παραμένει το ποσοστό αυτών που διαφωνούν ή δεν είναι σίγουροι, είναι περίπου το 1/3 των ερωτηθέντων (28- 4)
  • Το εκλογικό σώμα παραμένει ρευστό και αβέβαιο. Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα στο ερώτημα που έχει διατυπωθεί ως εξής:

«Η νέα συμφωνία δεν είναι καλή για την Ελλάδα, αλλά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες», με το οποίο το 51% διαφωνεί, το 39% συμφωνεί, ενώ το 10% δεν ξέρει τι να πιστέψει.

Μεγάλο πλήγμα έχει δεχτεί η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μόλις το 49% των ψηφοφόρων δηλώνει σίγουρο ότι θα ψηφίσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και σε αυτές τις εκλογές, ενώ το 1/3 των ψηφοφόρων του δεν ξέρει ακόμα τι θα ψηφίσει.

Τη μεγαλύτερη συσπείρωση εμφανίζει το ΚΚΕ με 82%, η Χρυσή Αυγή και η ΝΔ.

Η δημοσκόπηση έγινε από την Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών, στις 25 και 26 Αυγούστου, σε δείγμα 1000 ανθρώπων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος