Ισραήλ: Αδιέξοδο στις συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης – Έρευνα εις βάρος του Μπ. Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επιδιώκει να παραμείνει στην εξουσία, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια διπλή πρόκληση, καθώς αρχίζει η έρευνα σε βάρος του για «διαφθορά», ενώ ταυτόχρονα αναβλήθηκαν οι διαπραγματεύσεις — που περιήλθαν σε αδιέξοδο — με τον αντίπαλό του στρατηγό ε.α. Μπένι Γκαντς για τον πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Το κόμμα του Μπένι Γκαντς, αντιπάλου του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, ακύρωσε τις προγραμματισμένες συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που αποσκοπούσαν να βγάλουν τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο.

Το κεντρώο κόμμα θεωρεί ότι ο Νετανιάχου δεν μπορεί να τεθεί επικεφαλής μιας κυβέρνησης μέχρι να επιλυθούν οι δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν εις βάρος του και δεν μπορεί να εκπροσωπεί όλα τα δεξιά και θρησκευτικά κόμματα στις συνομιλίες, αλλά μόνο δικό του κόμμα, το Λικούντ.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Λικούντ κατηγόρησε, σε ανακοίνωσή του, στελέχη του κόμματος του Γκαντς ότι αρνούνται μια εναλλαγή Νετανιάχου και Γκαντς στην ηγεσία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Δικηγόροι του απερχόμενου πρωθυπουργού Νετανιάχου, παραβρέθηκαν σε ακροαματική διαδικασία του γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ Αβιχάι Μάντελμπλιτ, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν θα απαγγείλει κατηγορίες στον Νετανιάχου για «απάτη», «διαφθορά» και «απιστία» σε μια σειρά υποθέσεων.

Ο Νετανιάχου, που δηλώνει αθώος και δηλώνει μονίμως πως είναι θύμα κατατρεγμού, «κυνηγιού μαγισσών», απαίτησε η διαδικασία, που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες, να μεταδοθεί απευθείας τηλεοπτικά ώστε «οι πολίτες να τα ακούσουν όλα», διαβεβαιώνοντας πως «δεν έχει τίποτε να κρύψει».

Ο γενικός εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα, εξηγώντας πως η διαδικασία έχει σκοπό να πειστεί το δικαστικό σύστημα, όχι «το κοινό», για την ορθότητά των επιχειρημάτων της μιας ή της άλλης πλευράς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος