Αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση των συροκουρδικών δυνάμεων (video)

Τρεις ημέρες και πέντε ώρες απομένουν για να λήξει η κατάπαυση του πυρός στη Βόρεια Συρία ύστερα από τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκία που κατάφερε να κλείσει η αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον αντιπρόεδρο Πενς και τον Μαικ Πομπέο.

Το ίδιο όμως ισχύει και για το χρόνο που απομένει έως ότου ο πρόεδρος Ερντογάν συναντήσει τον πρόεδρο Πούτιν στο Σότσι όπου θα συζητήσουν τι θα γίνει με τη Βόρεια Συρία μετά την αποχώρηση των Αμερικανών. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χθες ότι ελπίζει να υπάρξει μια «λογική» συμφωνία με τον Πούτιν.

Στο μεταξύ στο μέτωπο των επιχειρήσεων η Άγκυρα κατηγορεί της Συροκουρδικές δυνάμεις για παραβίαση της συμφωνίας. Το τουρκικό ΥΠΑΜ ανακοίνωσε σήμερα ότι τις τελευταίες 36 ώρες οι Κούρδοι εξαπέλυσαν 14 επιθέσεις ενώ οι τουρκικές δυνάμεις τηρούν πλήρως την προσωρινή εκεχειρία. Οι Κούρδοι ισχυρίζονται ότι συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Ρας Αλ Αίν και Τελ Αμπιυάτ.

Η συμφωνία με τους Αμερικανούς όμως περιέχει πολλές ασάφειες, Ο διοικητής των δυνάμεων των Συροκούρδων Μαζλούμ Κομπάνι δήλωσε ότι συμφώνησε με τους Αμερικανούς να αποσύρει τις δυνάμεις του μόνο από τις περιοχές όπου υπάρχουν συγκρούσεις, όχι από τις πόλεις που ελέγχουν οι Συροκούρδοι όπως το Κομπάνι.

Όμως χθες ο πρόεδρος Ερντογάν είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ και ο Αμερικανός πρόεδρος σε τουίτ είπε ότι «μιλήσαμε στο τηλέφωνο, κάνουμε πολύ καλή δουλειά με την Τουρκία.

Αλλά ο Ερντογάν δήλωσε χθες ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα φύγουν από τις περιοχές που έχουν υπό το δικό τους έλεγχο, και επέμεινε ότι στη ζώνη ασφαλείας 440 χλμ μήκος και 30 πλάτος που θα δημιουργήσει η Τουρκία, και θα εγκατασταθούν 12 παρατηρητήρια θα περιλαμβάνει και το Κομπάνι και το Μαμπιτζ.

Ωστόσο άφησε ένα παράθυρο στον Άσσαντ λέγοντας ότι δεν τον πειράζει αν ο Συριακός στρατός επιχειρήσει σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Συρίας εφόσον εκδιώξει του τους Κούρδους. Ο υπουργός Άμυνας Μάρκ Έσπερ δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναλάβουν την επιτήρηση της τήρησης της συμφωνίας και σε όλο αυτό το θολό σκηνικό η Ρωσία ανακοινώνει χθες ότι: όλα τα Συριακά εδάφη περιλαμβανομένης της Βόρειας Συρίας πρέπει να τεθούν υπό την κυριαρχία της Συριακής κυβέρνησης για μια διαρκή ειρήνη.

Ρεπορτάζ: Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος