Αυστραλία: Μαίνονται οι πυρκαγιές – Νεκρός 85χρονος ομογενής (video)

Οι αρχές στην Αυστραλία, έδωσαν σήμερα εντολή σε κατοίκους και τουρίστες να εγκαταλείψουν τις εστίες και τα καταλύματά τους για να γλιτώσουν από τις φλόγες που τους πλησιάζουν, καθώς οι πυροσβέστες πασχίζουν να θέσουν υπό έλεγχο τις πάνω από 150 πυρκαγιές  στις ανατολικές και τις δυτικές ακτές της χώρας. Μέχρι στιγμής τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, λόγω των πυρκαγιών. Σύμφωνα με ομογενειακά μέσα, νεκρός είναι και 85χρονος ελληνικής καταγωγής, ο George Nole, ο οποίος εντοπίστηκε στο αυτοκίνητό του στο χωριό Glen Innes, όπου είχε αποσυρθεί σε μια κοινότητα γυμνιστών, στη Wytaliba.

Ποιος ήταν ο George Nole

Ως «γίγαντα» της πόλης Wytaliba θυμούνται οι φίλοι του τον Ελληνικής καταγωγής George Nole, τον 85 χρονο που έχασε την ζωή του στις φονικές πυρκαγιές της Ν.Ν.Ο. Τον βρήκαν απανθρακωμένο μέσα στο αυτοκίνητο του, σε μικρή απόσταση απο το σπίτι του. Το εγκατέλειψε πολύ αργά και τον περικύκλωσαν οι φλόγες.

Υπήρξε, σύμφωνα με μαρτυρίες ιδιοφυής ηλεκτρολόγος, τόσο καλός, που εργάστηκε στο πρόγραμμα Apollo της NASA. Η ζωή τον έβγαλε στην Νότια Αφρική και από εκεί την δεκαετία του ’80 στην Αυστραλία. Πήρε αυτή την απόφαση παίζοντας κορώνα – γράμματα. Η εναλλακτική του ήταν η Ζιμπάουε. Α για Αυστραλία – Ζ για Ζιμπάμπουε. Η αρχή και το τέλος της αγγλικής Αλφαβήτου. Νίκησε η Αυστραλία.

Εγκαταστάθηκε στο χωριό Wytaliba, όπου έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία, λόγω του ειλικρινή και ευθή χαρακτήρα του.

Μίλαγε αγγλικά με μια περίεργη, μικτή προφορά, με επιρροές απο Ελλάδα, Νότια Αφρική και Αυστραλία. Είχε υποστεί ρατσισμό, άκουγε να τον αποκαλούνε wog και δεν ήθελε άλλο να ξεχωρίζει για την καταγωγή του. Έτσι άλλαξε το επώνυμό του σε Nole. Οι Ελληνικές του ρίζες αναζητούνται.

Ένας φίλος του, ο Philip Hine, μιλώντας στην τοπική εφημερίδα «Glen Innes Examiner» περιέγραψε τον George Nole ως έναν «απομονωμένο” άνθρωπο, που πήγε εκεί για να είναι ο εαυτός του. Ήξερε τί ήθελε και το είχε πετύχει. Να είναι κοντά στην φύση, στην ηρεμία, στην καθαρή ατμόσφαιρα, να κάνει γυμνισμό, να ζει στον παράδεισό του. Μέχρι που ο παράδεισός του έγινε η επίγεια κόλαση, που οδήγησε στον θάνατό του.

Ο George Nole πάλευε με τον χάρο καιρό. Το 2014 είχε διαγνωστεί με λευχαιμία και είχε αποδεχτεί πως φτάνει το τέλος του. Ο ίδιος ήθελε να πεθάνει σπίτι του και όχι σε νοσοκομείο. Κάνοντας ευθανασία. Είχε γίνει μέλος της Exit International και ήταν ακραίος πιστός του Philip Nitschke, αναφέρει ο φίλος του Phillip Hein. Δεν χρειάστηκε. Έχασε τη μάχη με τις φλόγες και έκλεισε δραματικά το τελευταίο κεφάλαιο της ζωής του.

Στην Αυστραλία, τόσο μακρυά από την Ελλάδα που γεννήθηκε. Δύο χώρες στην άλλη άκρη της Γης, που όμως ενώνει ο κοινός θρήνος για τα ανθρώπινα θύματα που χάθηκαν στις φλόγες.

Καταστροφή

Περίπου 300 σπίτια έχουν καταστραφεί μόνο στη Νέα Νότια Ουαλία τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι φλόγες εκτείνονται από τη βόρεια ακτή της πολιτείας έως μερικά μέτρα από τα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Σίδνεϊ και έχουν αφήσει πίσω τους ένα εκατομμύριο εκτάρια καμμένης γης με καλλιέργειες και χαμηλή βλάστηση. Οι πυρκαγιές, τροφοδοτούνται από τις ακραίες συνθήκες ύστερα από τρία χρόνια ξηρασίας, η οποία σύμφωνα με ειδικούς επιτείνεται από την κλιματική αλλαγή.

Στη διάρκεια της νύχτας, πάνω από 80 πυρκαγιές απειλούσαν ζωές και σπίτια, στη βορειότερη πολιτεία του Κουίνσλαντ.

Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση «άμεσης εγκατάλειψης», που είναι το ανώτατο επίπεδο συναγερμού, για πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων για τη Νούσα, έναν παραθαλάσσιο τουριστικό προορισμό σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων, νότια του Μπρισμπέιν, την πρωτεύουσα του Κουίνσλαντ.

Ένα ιδιωτικό ελικόπτερο ρίψης νερού συνετρίβη ενώ επιχειρούσε σε πυρκαγιά δυτικά του Μπρισμπέιν, αν και ο πιλότος γλίτωσε με μικρά τραύματα, όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία και η υπηρεσία εκτάκτων αναγκών στο Κουίνσλαντ.

Οι πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση είναι συνηθισμένες στα πολύ ζεστά και ξηρά καλοκαίρια της Αυστραλίας, αλλά η σφοδρότητα των πυρκαγιών καθώς και το γεγονός ότι ξέσπασαν νωρίτερα από το συνηθισμένο στην ανοιξιάτικη περίοδο του νότιου ημισφαιρίου αιφνιδίασαν πολύ κόσμο.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση Εμμα Παπαεμμανουήλ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος