Προανακριτική:Επιμένει για Τουλουπάκη ο Φρουζής-Την κατάθεσή του θα ζητήσει ο Άρειος Πάγος (video)

Επί ώρες κατέθετε στην προανακριτική ο Κωνσταντίνος Φρουζής, δεχόμενος σωρεία ερωτήσεων από τα μέλη της επιτροπής. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis επέμεινε στους ισχυρισμούς του ότι δέχθηκε πιέσεις από την εισαγγελέα Διαφθοράς, ενώ κατονόμασε τα πολιτικά πρόσωπα με τα οποία συναντήθηκε.

Ειδικότερα, νέες αιχμές κατά της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη άφησε ο Κωνσταντίνος Φρουζής κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην προανακριτική επιτροπή.

«Η κυρία Τουλουπάκη ήθελε να ακούσει αυτά που ήθελε και όχι αυτά που γνώριζα» τόνισε ο κ. Φρουζής. Ο Κωνσταντίνος Φρουζής στην κατάθεση του φέρεται να είπε ότι ο τζίρος της Novartis εκτοξεύτηκε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ ενώ, πάντα σύμφωνα με τον ίδιο, είχε συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα όπως τους κ. Λυκουρέντζο, Σαλμά και Άδωνι Γεωργιάδη από τη ΝΔ, Σταθάκη, Ξανθό, αλλά και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Συναντήθηκα με τον Τσίπρα πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο μας μείωνε τις τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε μείωση των τιμών και έδωσε συνέντευξη τύπου» φέρεται να είπε στην κατάθεσή του.

Για σιωπή των αμνών στο θέμα της Novartis έκανε λόγο από τη Φλώρινα ο Αλέξης Τσίπρας « τονίζοντας βλέπουμε τους τελευταίους μήνες να θέλουν να μετατρέψουν το σκάνδαλο των σκανδάλων σε σκευωρία και να μετατρέπουν τον υπ` αριθμό ένα κατηγορούμενο, το συντονιστή του εκμαυλισμού γιατρών, δημοσιογράφων και πολιτικών, του διευθύνοντος συμβούλου της ΝΟΒΑΡΤΙΣ στην Ελλάδα, σε αξιόπιστο μάρτυρα».

«Τώρα διάβαζα τη νέα κατάθεση Φρουζή στην προκαταρκτική που παρουσίασε τους ισολογισμούς Νοβάρτις που επί ΣΥΡΙΖΑ που είχαν αλματώδη αύξηση και την περίοδο της υπουργίας μου που είχαν αλματώδη μείωση» επεσήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Φέρεται δε ότι ο κ. Φρουζής να αρνήθηκε ότι είδε προσωπικά τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. «Προσωπικά δεν συνάντησα ποτέ το Σαμαρά πριβέ, δεν μετέφερα ποτέ προς αυτόν κάτι τροχήλατο, ούτε ιπτάμενη βαλίτσα».

Σε ερώτηση του βουλευτή κ. Καραθανασόπουλου «πώς είναι δυνατόν στην Αμερική να είναι σκάνδαλο με γιατρούς κι εδώ να εμπλέκονται πολιτικοί;» ο κ. Φρουζής φέρεται να απάντησε «Γιατί εδώ είναι Ελλάδα…»

Ο πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas φέρεται να ρωτήθηκε και για το ποια μπορεί να είναι η προστατευόμενη μάρτυρας. Είναι ενδεικτικός ο διάλογος που μεταφέρθηκε στους δημοσιογράφους, όταν ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου του έθεσε το θέμα.

«-Κεγκέρογλου: Έχετε υποψία για το ποια είναι η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση;
-Φρουζής: Κάτι έχω στο μυαλό μου.
-Υψηλάντης: Η κυρία Κελέση μήπως ήταν συνεργάτιδά σας;
-Φρουζής: Δεν ξέρω, πιθανολογώ πάνω από τη βάση.
-Μαρκόπουλος: Σε τι ποσοστό είστε ;
-Φρουζής: Με πολύ καλές πιθανότητες. Σε καλό ποσοστό».

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής φέρεται να αρνήθηκε ότι η κ. Τουλουπάκη του ανέφερε ονόματα πολιτικών σύμφωνα με τους ακόλουθους διαλόγους:
«-Λάππας: Γιατί δεν καταγγείλατε τη συνάντηση με την κ. Τουλουπάκη;
-Φρουζής: Δεν είχα σκοπό να αντιπαρατεθώ με το κράτος. Δεν έχω κάνει αναφορά για παράτυπη συμπεριφορά»

«Λάππας: Σας ανέφερε η κ. Τουλουπάκη ονόματα πολιτικών;
Φρουζής: Όχι δεν μου ανέφερε».

«Η σημερινή κατάθεση Φρουζή και η παραδοχή των ψευδών του καταρρίπτει οριστικά τους ισχυρισμούς ΝΔ – ΚΙΝΑΛ περί “σκευωρίας” στο σκάνδαλο Novartis» αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε υψηλούς τόνους από το βήμα της Βουλής ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την άρση της ασυλίας του, επανέλαβε πως δεν ζητά βουλευτική ή υπουργική ασυλία και ότι θα συντρίψει το άθλιο παραδικαστικό κύκλωμα, που όπως είπε, οργάνωσε την ηθική και πολιτική του εξόντωση.

Οι ισχυρισμοί Φρουζή περί πιέσεων μέρος της δικαστικής έρευνας  

Μετά πάντως την πρώτη δίωξη για δωροδοκία σε βάρος του Κ. Φρουζή , το 2018, η Εισαγγελία Διαφθοράς είχε ενεργοποιήσει για πρώτη φορά το νόμο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που ίσχυε τότε (3691/2018) υπέβαλε αίτημα στο ΣΔΟΕ ζητώντας την επιβολή προστίμου στη Novartis Hellas.

Είχαν μάλιστα διαβιβάσει και αντίγραφα της δικογραφίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είχαν ενημερώσει επισήμως και τον ΟΟΣΑ για την ενέργεια αυτή η οποία συνεκτιμήθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης της χώρας μας από τον οργανισμό για υποθέσεις διαφθοράς.
Το ενδιαφέρον και των δύο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου που ερευνούν τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis, έχουν κινήσει όσα φέρεται να καταθέτει ο Κωνσταντίνος Φρουζής ενώπιον της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής. Για το λόγο αυτό αναμένεται να ζητήσουν, με την ολοκλήρωση της, από τη Βουλή την κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή καθώς φέρεται να έκανε λόγο για ”πιέσεις” κομμάτι που άπτεται της έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Την ίδια πρακτική θα ακολουθήσουν και για όποια άλλη κατάθεση ή έγγραφο προκύψει στο μέλλον και συνδέεται με τη δική τους έρευνα για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis.

Μετά πάντως την πρώτη δίωξη για δωροδοκία σε βάρος του Κ. Φρουζή , το 2018, η Εισαγγελία Διαφθοράς είχε ενεργοποιήσει για πρώτη φορά το νόμο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που ισχυε τότε (3691/2018) υπέβαλε αίτημα στο ΣΔΟΕ ζητώντας την επιβολή προστίμου στη Novartis Hellas.

Είχαν μάλιστα διαβιβάσει και αντίγραφα της δικογραφίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είχαν ενημερώσει επισήμως και τον ΟΟΣΑ για την ενέργεια αυτή η οποία συνεκτιμήθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης της χώρας μας από τον οργανισμό για υποθέσεις διαφθοράς.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Κώστας Σκουλάς, Ντίνα Τσουκαλά, Μποτώνης Διονύσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος