Ο.Ε.Χ.Β.Ε.: “Οι επιχειρήσεις δεν είναι πειραματικοί σωλήνες – Να σταματήσουν οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες”

Για μεθοδεύσεις εναντίον των εργαζομένων κάνει λόγο η ομοσπονδία εργατοϋπαλλήλων χημικής βιομηχανίας Ελλάδας – Ο.Ε.Χ.Β.Ε. και αναφέρεται στα Λιπάσματα Καβάλας. Στο στόχαστρο της ομοσπονδίας και οι υπηρεσιακοί παράγοντες της πολιτείας που τους κατηγορεί ότι δεν παρεμβαίνουν.

Όπως αναφέρει η ομοσπονδία: “Συγκεκριμένα στην εταιρία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ΕLFE ΑΒΕΕ» (πρώην ΒΦΛ Ν. Καρβάλης) συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία που έχει απασχολήσει πολλάκις τη Δικαιοσύνη τόσο την πολιτική όσο και την ποινική, διασπάται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια η γραμμή παραγωγής με τη μεταβίβαση του μηχανολογικού εξοπλισμού σε άλλη φαινομενικά εταιρία.

Είναι προφανές ότι αφού δεν εξυπηρετείται η παραγωγή, η οποία αντικειμενικά με τα ίδια μηχανήματα διεκπεραιώνεται – αλλά πλέον με περισσότερα νομικά μορφώματα – άλλοι, σκοτεινοί είναι οι επιδιωκόμενοι σκοποί των μεταβιβάσεων αυτών. Ανεξάρτητα των «επιχειρηματικών» σκοπών, είναι βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι καλούνται είτε να «δανεισθούν» στο νέο δήθεν επιχειρηματία είτε να αποδεχτούν μία de facto μερική μεταβίβαση της επιχείρησης και εφεξής να απασχολούνται στο νέο νομικό πρόσωπο”.

Ακολούθως η ΟΕΧΒΕΕ επισημαίνει πως: “Δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να είναι παρακολούθημα των αυθαίρετων επιλογών του εργοδότη, εν αγνοία τους να γίνονται μέρος των επιχειρηματικών παιγνίων που άλλοι αποφάσισαν και σε κάθε περίπτωση χωρίς προηγουμένως να γίνει η απαραίτητη από το νόμο έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση.

Από τη στιγμή που δεν μπορούμε ν’ αντιληφθούμε τι υποχρεώνει τον εργοδότη να προβαίνει σε αυτές τις επιλογές, δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί, έχοντας υπ’ όψιν και το «βεβαρημένο» παρελθόν του.

Η εικονική κατάτμηση της παραγωγής επιφέρει αναπόδραστα και διάσπαση της φωνής των εργαζομένων και την κοινή εκπροσώπηση αυτών, που μεταφράζεται στη σημερινή οικονομική συγκυρία ως ένας ακόμη στόχος της περαιτέρω αποδυνάμωσης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι επιχειρήσεις δεν είναι πειραματικοί σωλήνες, όπου μέσα τους απλώς τυγχάνει να απασχολούνται μερικές εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές. Οι όποιες μεταβολές στο καθεστώς απασχόλησης και δη στο πρόσωπο του εργοδότη, πρέπει να συνοδεύονται από την απαραίτητη και την εκ του νόμου επιβεβλημένη διαφάνεια με έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. Διαφορετικά να γνωρίζουν οι εργοδότες ότι θα μας βρίσκουν απέναντί τους.

Καλούμε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς, να σταματήσουν να είναι θεατές στην αυθαιρεσία των εργοδοτών και στο δράμα των εργαζομένων”.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος