Γ. Βρούτσης: Αυξήσεις φέρνει το νέο ασφαλιστικό – Σε μία δόση τα αναδρομικά (video)

Σε μία δόση θα καταβληθούν τα νέα αναδρομικά των συνταξιούχων που τρέχουν από την 1η Οκτωβρίου του 2019, σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας. Ο Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε τους συνταξιούχους ότι το νέο ασφαλιστικό φέρνει μόνο αυξήσεις στις συντάξεις ενώ χαρακτήρισε τομή το νέο σύστημα εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος έως το 2070 επιβεβαιώνει η αναλογιστική μελέτη, που συνοδεύει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ. Όπως είπε, πρόκειται για μία μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι αλλάζει το μέλλον στο ασφαλιστικό, καθώς δημιουργείται το πιο απλό για τους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλιστικό σύστημα, που στηρίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της ευελιξίας, της ελκυστικότητας και της ανταποδοτικότητας, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρξουν και αυξήσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις. Στο σημείο αυτό, διευκρίνισε ότι δεν θα γίνει πλέον καμία μείωση των συντάξεων.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι αυξήσεις, οι οποίες ενσωματώνονται στο νόμο- στη βάση της ανταποδοτικότητας -και στις κύριες και στις επικουρικές, αφορούν τη μεγάλη κατηγορία των μελλοντικών συνταξιούχων, αλλά και όσους συνταξιοδοτήθηκαν, μετά το νόμο Κατρούγκαλου.

Για “χειρουργικά χτυπήματα” στον κόσμο της εργασίας και επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών, κατηγόρησε την κυβέρνηση η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1.

Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είπε ότι “επιβαρύνει με αύξηση 20% τις εισφορές για το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων”, κάτι που “συνιστά επιβάρυνση όχι μόνο των χαμηλών εισοδημάτων αλλά και της λεγόμενης μεσαίας τάξης”. Πρόσθεσε ότι δημιουργείται ένα άδικο σύστημα διότι π.χ “ένας δικηγόρος στην Ηγουμενίτσα, που μπορεί να έχει δύο υποθέσεις τον μήνα, θα πληρώνει τα ίδια με έναν μεγαλοδικηγόρο στο Κολωνάκι”. “Το 90% θα επιβαρυνθεί σοβαρά και ταυτόχρονα θα ευνοηθούν τα πολύ υψηλά εισοδήματα”, συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Κ. Γράβου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος