Μέτρα στήριξης σε κτηνοτρόφους και αγρότες – Στη “μάχη” κατά των ελληνοποιήσεων (video)

Για τα μέτρα στήριξης αιγοπροβατοτρόφων, που είχαν φέτος μεγάλη απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλής ζήτησης αλλά και αγροτών, άλλων κτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοκόμων μίλησε στην εκπομπή “Επικοινωνία” της ΕΡΤ, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή. Η κ. Αραμπατζή μίλησε και για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων, τόσο με σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα, όσο και με τους αυστηρούς, σύνθετους και  εντατικούς ελέγχους που γίνονται  από τις πύλες εισόδου της χώρας, μέχρι  τον τελικό παραλήπτη.

Συγκεκριμένα, η υφυπουργός ανέφερε πως “Πριν φέρουμε την ρύθμιση στη βουλή για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων  (καταγραφή των αποθεμάτων αιγοπρόβειου κρέατος και αυγών), συνεργαστήκαμε πέντε υπουργεία και αποφασίσαμε να κάνουμε σφιχτό πλέγμα ελέγχου στα έξι σημεία διαδρομής των αμνοεριφίων, από τις πύλες εισόδου της χώρας, μέχρι τον τελικό παραλήπτη. Το σχέδιο λειτουργεί ήδη από τις 4 Απριλίου και έχουμε καταγράψει έως τώρα 157 ελέγχους στο οδικό δίκτυο με τη συνδρομή της ελληνικής αστυνομίας. Οι έλεγχοι διαπίστωσαν μόνο πάρα πολύ μικρές φορολογικές παραβάσεις”

Μέτρα στήριξης σε αιγοπροβατοτρόφους 

Η κ. Αραμπατζή αναφέρθηκε και στην απώλεια εισοδήματος, που είχαν οι αιγοπροβατοτρόφοι, λόγω της χαμηλής ζήτησης. “Ο κλάδος είχε προγραμματίσει να κάνει 600 χιλιάδες εξαγωγές, σε Ιταλία και Ισπανία έγιναν μόνο 60.000. Οι τιμές είναι σαφώς χαμηλότερες. Την ίδια στιγμή από την καταγραφή των αποθεμάτων που παίρνουμε υπάρχει μια υπεροχή των ελληνικών αμνοεριφίων σε σχέση με τα εισαγόμενα. Δεν έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέτρα για τους αιγοπροβατοτρόφους.  Η τελική καταγραφή θα γίνει μετά το Πάσχα, όπου θα φανεί πραγματικά τι απώλεια εισοδήματος υπέστη ο κλάδος. Είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας οι αιγοπροβατοτρόφοι.

Μέτρα στήριξης σε κτηνοτρόφους, γεωργούς, αλιείς, μελισσοκόμους

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε πως “Κανένας γεωργός κανένας κτηνοτρόφος, κανένας αλιέας και μελισσοκόμος δεν θα μείνει χωρίς στήριξη τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο και κατά το διάστημα επιστροφής στην κανονικότητα. Στους αιγοπροβατοτρόφους έχει γίνει πρόωρη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Έχει πιστωθεί ήδη στους λογαριασμούς τους επαυξημένη κατά 13%. Επιπλέον έχουν γίνει εσπευσμένες καταβολές αποζημιώσεων για καταστροφές μέσα στο 2019, από τον ΕΛΓΑ σε αγρότες και κτηνοτρόφους.”

Επιπλέον ενημέρωσε πως “Στα μέτρα ενίσχυσης ψηφίστηκε πριν από δύο ημέρες με ΠΝΠ, η δυνατότητα πρόσβασης στη ρευστότητα αγροτών και κτηνοτρόφων έως το ύψος των 25.000 ευρώ, αντί έξι που ίσχυε, χωρίς την προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας. Σε αυτό το μέτρο προστίθεται και η κάρτα αγρότη για πρόσβαση στη ρευστότητα, πριν ακόμη τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Η “βεντάλια” των μέτρων θα εξελίσσεται ανάλογα με το πως διαπιστώνεται η απώλεια εισοδήματος”, διαβεβαίωσε.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος