Μητσοτάκης: Aποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους χρειάζεται-Τρίμηνη παράταση για την α΄κατοικία (video)


Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

Warning: Undefined array key "frameborder" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 77

Warning: Undefined array key "scrolling" in /var/www/ertnewsdev.oryx.gr/wp-content/themes/generatepress_child/functions/shortcodes.php on line 78

“Η κυβέρνηση έκανε μία σαφή επιλογή: Προστάτεψε την υγεία των πολιτών. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, δαπανήσαμε πόρους προκειμένου να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό” επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών με θέμα την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Η συζήτηση γίνεται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής -«Ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής». όπως εξήγησε προκάλεσε αυτή τη συζήτηση κυρίως για να συζητηθεί η πορεία της οικονομίας.

“Τους τελευταίους 2 μήνες η κυβέρνηση προστάτεψε την υγεία των Ελλήνων πολιτών. Δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους προκειμένου καταρχάς να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό, αυτό της υγείας των πολιτών” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι “Ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα, πετύχαμε όμως στον πρώτο υγειονομικό στόχο που είχαμε θέσει. Άλλες χώρες δεν το κατάφεραν. Όλα έγιναν με σχέδιο & σύνεση, με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ. Η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα είναι διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει”.

Οικονομικά μέτρα

-Μέχρι σήμερα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, προχωρήσαμε σε μέτρα 17,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του ΑΕΠ. Ένα ποσό το οποίο με την περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσει τα 24 δισ. ευρώ. Δύο ήταν οι προτεραιότητές μας, η ενίσχυση του εισοδήματος και η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Το κύριο μέλημα μας ήταν και παραμένει η προστασία της απασχόλησης.

-Η Ελλάδα ήταν η πρώτη και μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις, ενώ πρόσθεσε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται από το κράτος, αλλά και τα ενοίκια μειώνονται για 40%, ενώ ισχύει γενική παράταση κάθε είδους καταβολής προς το δημόσιο.

-Πάνω από 5 δισ. αναμένεται να δαπανηθούν σε απευθείας ενισχύσεις & χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της αγοράς, μέσω ΕΣΠΑ.

-Θα παρέχουμε πρόσθετη ενίσχυση σε επιχειρηματίες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως το εργατικό τους δυναμικό. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στις 17.00 από τον υπουργό Εργασίας.

-Σήμερα εξαγγέλλω ότι το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που πλήττονται για όσο διαρκεί η κρίση. Το ίδιο ισχύει για τα επιδόματα σε ανέργους & μακροχρόνια ανέργους.

«Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας το Κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή της σύμβασής τους ή οι επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται παραμένουν κλειστές» τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της Βουλής και συμπλήρωσε ότι: «Το ίδιο θα ισχύσει για τα επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους. Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους πέρα από τους ανέργους».

-Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για 3 μήνες, μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2020.

-Αμέσως μετά τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας οδηγήσει το 2021 σε έναν μηχανισμό που προβλέπει επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος. Στόχος να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

-Όλα τα εργαλεία στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων θα διατηρηθούν. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε νέα δέσμη μέτρων για επιχειρήσεις που πλήττονται τον Μάιο. Θα ανακοινώσουμε και σχέδιο εξπρές για τον τουρισμό, που δέχεται πλήγμα.

-Πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.Όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο για τις χρήσεις γης θα άρει ασάφειες και στρεβλώσεις του παρελθόντος που ταλανίζουν τη χώρα επί δεκαετίες, ώστε να ξέρει κανείς πού μπορεί να επενδύσει. Άλλο κρίσιμο νομοσχέδιο θα αφορά τις προμήθειες.

Υγεία

“Ουδέποτε σημειώθηκαν ελλείψεις στα νοσοκομεία μας στον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό. Δόθηκε ένα πραγματικός πόλεμος για τις προμήθειες και τον κερδίσαμε” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Τίποτα από αυτά που έγιναν δεν ήταν αυτονόητα”
«Η ελληνική κυβέρνηση στην αρχή της επιδημιολογικής κρίσης χρησιμοποίησε το σύνθημα “μένουμε σπίτι” το οποίο οι πολίτες το αντιλήφθηκαν και το υπηρέτησαν. Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα σκέφθηκα ότι θα σας ταίριαζε το “μένουμε ίδιοι, ίδιοι και απαράλλακτοι”. Ένα κόμμα που δεν μπορεί να κάνει καμία ουσιαστική αυτοκριτική και δεν έχει το θάρρος να αναγνωρίσει ότι η χώρα κατάφερε κάτι που ξέφευγε από τα συνηθισμένα. Ένα κόμμα που δεν έχει το θάρρος να πιστώσει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση, στο κράτος, το γεγονός ότι έγιναν πράγματα τα οποία στην χώρα ήταν ασυνήθιστα. Με τη συμπεριφορά αυτή δεν μικραίνετε την κυβέρνηση, μικραίνετε τη χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του και απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.

«Θα περίμενα μεγαλύτερη γενναιότητα και αναγνώριση αυτού που πέτυχε η χώρα. Όλα αυτά τα οποία έγιναν ήταν για σας περίπου αυτονόητα» είπε και πρόσθεσε «Αλλά όχι. Τίποτα από αυτά που έγιναν δεν ήταν αυτονόητα. Δεν ήταν αυτονόητο ότι πήραμε μια απόφαση πριν να υπάρξει το πρώτο κρούσμα, δεν ήταν αυτονόητο ότι τολμήσαμε πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες να κλείσουμε σχολεία, να κλείσουμε καταστήματα και να επωμιστούμε ένα μεγάλο οικονομικό κόστος. Δεν ήταν αυτονόητο ότι σε 48ώρες το υπουργείο έφτιαξε ένα sms για να ενημερώνονται οι πολίτες, δεν ήταν αυτονόητο ότι μέσα στην κρίση έγιναν τεράστια ψηφιακά άλματα».

«Θα αποδώσω πρώτος και πρώτα τα εύσημα στον ελληνικό λαό, αλλά δεν πρόκειται να δεχθώ ότι η αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό ήταν περίπου προδιαγεγραμμένη, σαν να ήταν στον αυτόματο πιλότο» σημείωσε στη συνέχεια, κατά τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε «Φαντάζομαι ότι έχετε ακούσει τους ψιθύρους στην κοινωνία. Αυτό το οποίο λέγεται υπόγεια άλλα συχνά και φωναχτά: “τι θα γινόταν αν…”. Ευτυχώς δεν θα μάθουμε».

«Μου έκανε εντύπωση η χρήση της λέξης “ολοκληρωτισμός”

Όταν χρησιμοποιείται η λέξη αναφέρεται σε καθεστώτα όπως η ναζιστική Γερμανία, αυτά που έκανε ο Στάλιν, στη Βόρεια Κορέα κλπ. Να είμαστε λίγο προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε λέξεις με τόσο μεγάλο φορτίο. Δεν τιμούν ούτε τη δημοκρατία μας, ούτε τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε σε αυτή την αίθουσα για να βρούμε ένα κοινό τόπο. Η κοινωνία έχει φύγει πολύ μπροστά από αυτές τις λογικές και όποιος ακολουθεί έναν τέτοιο δρόμο απλώς είναι εκτός εποχής» είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Πυρά σε ΣΥΡΙΖΑ

“Πλειοδοτώντας εκ του ασφαλούς ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να διατεθούν πολλα δισ. σε ένα φιλόδοξο σχέδιο που ποτέ δεν αποκάλυψε. Περιμένω την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα. Η αντιπολίτευση προτείνει “ξοδέψτε” χωρίς να λέει πότε και για ποιους.Το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015 και δεν πρόκειται να ξαναπετάξει φύλλα” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να επιτάξουμε τις ιδιωτικές κλινικές. Είχαμε πει ότι αν χρειαστεί έχουμε όλα τα νομοθετικά εργαλεία για να τα αξιοποιήσουμε. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε. Αν το κάναμε θα είχαμε πληρώσει 57 εκατ. σε περιττές αποζημιώσεις.Αυτοί που μας ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερα μας ζητούν να αγγίξουμε το [δημοσιονομικό] απόθεμα.”

Για το περίφημο μαξιλάρι,όπως είπε, “δημιουργήθηκε για να αποκοιμηθεί πάνω του η κοινή γνώμη. Έτσι το ονόμασε είπε η προηγούμενη κυβέρνηση το δημόσιο ταμείο. Τα χρήματα μένουν «παγωμένα» ως ενέχυρο της αξιοπιστίας την οποία η χώρα για χρόνια δεν κατείχε. Αν αυτοί μας ζητούν να ξοδέψουμε, μας ζητούν να πάρουμε αυτά τα χρήματα και να πάμε σε ένα νέο πρόγραμμα αυστηρής επιτήρησης”.

Ταμείο Recovery

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτός από το SURE, θα υπάρξει το ταμείο Recovery που μαχόμαστε να έχει μέγεθος ισάξιο της κρίσης, να χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό & να λειτουργεί με κριτήριο της επιχορηγήσεις & όχι τα δάνεια.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με μια αναδρομή στον Θουκυδίδη & τον Περικλή στον Επιτάφιο. “2.500 χρόνια μετά κάνουμε την πατρίδα μας σχολείο, ένα υπόδειγμα για όλο τον κόσμο”.

Για την χρήση της μάσκας

«Για τις μάσκες ακολουθήσαμε απόλυτα τις υποδείξεις της υγειονομικής επιτροπής. Όσο ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια δεν ήταν απαραίτητες. Και τώρα κρίνονται απαραίτητες μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο. Και έχει εξηγηθεί πού η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και που προαιρετική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «το αν πρέπει να πάμε σε διατίμηση είναι ένα εύλογο ερώτημα. Και με τα αντισηπτικά το εξετάσαμε και επιλέξαμε να μην πάμε σε αυστηρή διατίμηση. Η αγορά, με δική μας παρότρυνση, κάλυψε τις ανάγκες. Το ίδιο πιστεύω θα γίνει και με τις μάσκες. Οι μάσκες έχουν επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι έχουν υποκατάστατο.

Αν δούμε φαινόμενα αισχροκέρδειας θα το επανεξετάσουμε». Επίσης σημείωσε «το ότι βρέθηκαν ελληνικές εταιρείες να παράγουν μάσκες είναι θετικό. Άλλες χώρες παραγγέλνουν από την Κίνα».

Κλείνοντας την συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του, αναφέρθηκε σε τρεις κλάδους τους οποίους η κυβέρνηση θα στηρίξει μετά από εξέταση των δεδομένων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον αγροτικό τομέα, στον τουρισμό, και στον πολιτισμό.

Αρχικά στην ομιλία του, αναφέρθηκε στα όσα είπε ο κ.Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για “κυνική ειλικρίνεια” όταν αναφέρθηκε “στις επιλογές της χώρας το 2015”.

«Οι επιλογές ήταν όπως λέτε, είτε νέο μνημόνιο είτε αναδιάρθρωση του χρέους. Γιατί δεν τα είπατε προεκλογικά αυτά; Γιατί εξαπατήσατε το λαό; Έστω και με καθυστέρηση μαθαίνουμε τώρα τι συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συζήτηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτός θα είναι και ο τόνος που θα επικρατήσει στο Κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες». Αναφερόμενος στα όσα ειπώθηκαν περί του τελικού μεγέθους της ύφεσης ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι η δυνατότητα πρόβλεψης της ύφεσης είναι θεωρητική προς το παρόν.

Αναφορικά με τους αγρότες ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση διέθεσε 150 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και τόνισε ότι θα εξεταστούν ποιες είναι οι επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα. «Είμαστε εδώ να εξετάσουμε σε ποιο βαθμό θα χρειαστεί πρόσθετη στήριξη» είπε.

Για τον τουρισμό ανέφερε ότι πρώτη η Ελλάδα ανέδειξε στην Ευρώπη την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση στον τομέα μεταφορών, και τόνισε ότι μετά από ελληνική πίεση προς την Ευρώπη, ανασκευάστηκαν δηλώσεις Ευρωπαίων που ζητούσαν να μη ταξιδεύουν στο Νότο οι πολίτες των χωρών του Βορρά. Είπε επίσης ότι το πρώτιστο μέλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών και στο θέμα του τουρισμού, και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει απόθεμα εμπιστοσύνης από τον χειρισμό τής υγειονομικής κρίσης, κάτι που μας βοηθά για την επόμενη μέρα την τουριστική προώθηση της Ελλάδος.

Τέλος αναφέρθηκε στον κλάδο του πολιτισμού λέγοντας ότι αναδείχθηκε, και σωστά, από όλους το θέμα αυτό, προσθέτοντας ότι «θα χρειαστεί να κάνουμε ειδική άσκηση για το πώς μπορεί να στηριχθεί ο κλάδος του πολιτισμού βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης έχει ζητήσει από ειδικούς επιστήμονες προτάσεις για το πώς θα καταστεί εφικτό να γίνουν ανοιχτές εκδηλώσεις, συναυλίες και λοιπές δραστηριότητες, ώστε να μην παραλύσει ο κλάδος του πολιτισμού, ενώ έχει ζητήσει από την υπουργό Πολιτισμού και τον υπουργό Εργασίας προτάσεις για το πώς μποροεί να γίνει κατανομή κονδυλίων του ΕΣΠΑ στοχευμένα σε ανθρώπους που εργάζονται στον κλάδο του πολιτισμού.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος