Συνάντηση Ν. Μηταράκη με τους 32 διοικητές των ΚΥΤ- Από 1η Ιουνίου σταδιακή έξοδος προσφύγων από δομές

Την πρώτη εκπαίδευση για την αποστολή τους είχαν σήμερα οι 32 νέοι διοικητές των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, κατά την συνάντησή τους με τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη. Από την 1η Ιουνίου εξάλλου ξεκινά η σταδιακή αποχώρηση προσφύγων που έχουν λάβει άσυλο, από τις δομές.”Να μην γίνει το μεταναστευτικό πηγή και εργαλείο αστάθειας στην περιοχή μας” τόνισαν ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ και αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος κατά την συνάντηση που είχαν για επιπλέον ενίσχυση από τις Η.Π.Α, της τάξης των 2.350.000 δολλαρίων για την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού στις μεταναστευτικές ροές.

Αναλαμβάνουν ένα βαρύ καθηκοντολόγιο ανέφερε χαρακτηριστικά για τους 32 νέους διοικητές των ΚΥΤ ο κ. Μηταράκης, καθώς όπως επεσήμανε αποτελούν την αιχμή του δόρατος της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής. Ο διορισμός των διοικητών συνδέεται με την ανάκτηση του ελέγχου των δομών και του μεταναστευτικού από την ελληνική πολιτεία, τόνισε ο υπουργός, καθώς μέχρι πρόσφατα το 82% της χρηματοδότησης από την Ε.Ε ελεγχόταν από τους διεθνής οργανισμούς και από τις ΜΚΟ. Με τον διορισμό των διοικητών “Θα ανοίξουν νέες γέφυρες επικοινωνίας, τόσο με τους φιλοξενούμενους στις δομές όσο και με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ώστε να χαράσσεται ενιαία η Μεταναστευτική πολιτική, βασικοί άξονες της οποίας παραμένουν η μείωση των ροών και η αποσυμφόρηση των δομών”.

Στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης, από 1ης Ιουνίου πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν διασφαλίσει το δικαίωμα στο άσυλο, θα μπορούν να φεύγουν από τις δομές τόσο των νησιών όσο και της ηπειρωτικής χώρας με ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για μια καλύτερη ζωή όπου επιθυμούν, είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, θα ακολουθούν το δρόμο της απέλασης.

Συνάντηση Γ. Κουμουτσάκου-Τζ. Πάϊατ 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάϊατ , παρουσία των επικεφαλής στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, κ.κ. Philippe Leclerc και Gianluca Rocco. Θέμα συζήτησης ήταν η αξιοποίηση της αμερικανικής συνεισφοράς ύψους 2.9 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της διπλής, συνδυαστικής πρόκλησης μεταναστευτικού και πανδημίας.

Συμφωνήθηκε να εξεταστεί η δυνατότητα κατεύθυνσης της αμερικανικής συνδρομής στους τομείς: α) της θωράκισης των υποδομών στα νησιά έναντι της πανδημίας του Covid-19 και β) της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στη χώρα μας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή συνεργασία σε επίπεδο τεχνοκρατών με τους συναρμόδιους διεθνείς οργανισμούς για την εφαρμογή της χρηματοδότησης των δράσεων.

Το ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: “Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει στην υλοποίηση του μέτρου της “έξωσης” χιλιάδων προσφύγων, από 11.000 έως 15.000 σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, οι οποίοι -με βάση τη ρύθμιση που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- έξι μήνες μετά από την έγκριση του αιτήματος ασύλου θα πρέπει να φύγουν από τις δομές φιλοξενίας, καθώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια που χρηματοδοτούν αυτές τις δομές αφορούν μόνο τους αιτούντες άσυλο.

Με το απαράδεκτο αυτό μέτρο κόβεται το πρόγραμμα στέγασης, καθώς και το μηνιαίο ποσό ενίσχυσης των 90 ευρώ σε όσους παίρνουν άσυλο. Χιλιάδες άνθρωποι, οικογένειες με παιδιά, θα πεταχτούν ουσιαστικά στο δρόμο, ενώ παραμένουν οι κίνδυνοι από την πανδημία του κορονοϊού και, υποτίθεται, παραμένουν και τα μέτρα φυσικής απόστασης και υγιεινής. Χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στους ενήλικες, ένταξής τους στην εργασία, στέγασης, εκθέτοντάς τους σε εκτεταμένους κινδύνους κοινωνικής περιθωριοποίησης. Δηλαδή, η παροχή του ασύλου από ευχή έγινε κατάρα για αυτούς τους ανθρώπους.

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση:
-Κανένας πρόσφυγας, που έχει πάρει άσυλο, να μην πεταχτεί στο δρόμο. Να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων σε διαμερίσματα.
-Άμεση διευκόλυνση όσων παίρνουν άσυλο για να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους.
-Για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από το κράτος, και όχι από τις ΜΚΟ, για τη χάραξη σχεδιασμένης και καθολικής ένταξής τους στην εργασία και την κοινωνία, με την εξατομικευμένη στήριξη των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας, παίρνοντας υπόψη το επάγγελμα και τις γνώσεις τους”.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος