Ανδριάντας του Θ. Ρούζβελτ αποκαθηλώνεται παρά τις διαμαρτυρίες του Ντ. Τραμπ

“Είναι γελοίο, μην το κάνετε”, προτρέπει με ανάρτησή του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την απόφαση να αποκαθηλωθεί ανδριάντας του 26ου προέδρου των ΗΠΑ Θίοντορ Ρούζβελτ που στέκει στην κύρια έξοδο του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Μανχάταν, στο Σέντραλ Παρκ. «Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ζήτησε να αφαιρεθεί το άγαλμα επειδή απεικονίζει τους μαύρους και τους αυτόχθονες ανθρώπους ως υποταγμένους και φυλετικά κατώτερους», δήλωσε ο δήμαρχος της Ν. Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, διευκρινίζοντας ότι θεωρεί σωστή την απόφαση και κατάλληλη την στιγμή να αφαιρεθεί.

Όλα θα γίνουν με τη συγκατάθεση του απογόνου του 26ου Προέδρου και διαχειριστή του μουσείου, του Θεόδωρου Ρούσβελτ IV, 77 ετών, ο οποίος δήλωσε: «Ο κόσμος δεν χρειάζεται αγάλματα-λείψανα άλλης εποχής, που δεν αντικατοπτρίζουν ούτε τις αξίες του ατόμου που σκοπεύουν να τιμήσουν ούτε τις αξίες της ισότητας και της δικαιοσύνης. Ειδικά η σύνθεση του αγάλματος δεν αντικατοπτρίζει την κληρονομιά του Θεόδωρου Ρούσβελτ”.

Το χάλκινο άγαλμα από τον γλύπτη James Earle Fraser βρίσκεται στην ίδια θέση από το 1940 και έγινε στόχος, μόνο το 2017, όταν διαδηλωτές που αυτοπροσδιορίστηκαν ως μέλη της Ταξιαρχίας Απομάκρυνσης Μνημείων, πέταξαν κόκκινη μπογιά κάνοντας λόγο για έμβλημα της «λευκής υπεροχής και της αποικιοκρατίας». Το άγαλμα αναπαριστά τον Ρούζβελτ έφιππο, με έναν Ινδιάνο κι έναν Αφροαμερικανό να βαδίζουν στο πλάι του. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης απαίτησαν να αφαιρεθεί και άγαλμα του Τόμας Τζέφερσον από το Δημαρχείο.

Η απόφαση ανακοινώθηκε χθες και συμπίπτει με την κορύφωση του αντιρατσιστικού κινήματος από άκρου εις άκρον των ΗΠΑ έπειτα από τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στις 25 Μαΐου.

Στόχοι έγιναν προτομές και αγάλματα από τον Χριστόφορο Κολόμβο, μέχρι τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, γράφουν οι Timew της Νέας Υόρκης υπενθυμίζοντας ότι στην πυρά οδηγήθηκε άγαλμα του Τζορτζ Ουάσινγκτον ενώ την ίδια ώρα γινόταν στόχος μνημείο για τον Juan de Oñate, κατακτητή του Νέου Μεξικού.

‘Ενθερμος υποστηρικτής των μνημείων των Δυνάμεων της Συνομοσπονδίας (δυνάμεις των Νοτίων στον Αμερικανικό Εμφύλιο) επέκρινε την απόφαση του Μουσείου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε την απόφαση, υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα είχε ζητήσει την σύλληψη των διαδηλωτών που είχαν αποκαθηλώσει άγαλμα του στρατηγού της Συνομοσπονδίας Άλμπερτ Πάικ.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος