Κραυγή αγωνίας απο τους εργαζόμενους στη Ρόδο

“Το 70% των εποχικά εργαζομένων του νησιού της Ρόδου βρίσκεται σε καθεστώς ανεργίας ή σε αναστολή εργασίας, ενώ από τους 6.000 εργαζόμενους που δικαιούνται το επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ, μόνο 1.000 άτομα πληρούν τα κριτήρια που το αρμόδιο υπουργείο έχει θέσει και το εισπράττουν με ορίζοντα μόνο μέχρι τον Σεπτέμβρη. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είναι ήδη αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχιας.”
Τα στοιχεία αυτά μετέφεραν συνδικαλιστικοί αντιπρόσωποι της περιοχής σε αντιπροσωπεία της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νότιας Δωδεκανήσου με επικεφαλής τον Νεκτάριο Σαντορινιό.

Όπως τονίζεται, παράλληλα, τρομερές καθυστερήσεις παρατηρούνται στην πληρωμή αυτών των ελάχιστων μέτρων στήριξης των εργαζομένων, καθώς δεν έχει πιστωθεί το επίδομα ανεργίας για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ και το επίδομα αναστολής εργασίας για τον μήνα Ιούλιο, ακόμη δεν έχει καταβληθεί. Με δεδομένο ότι και τα δύο αυτά επιδόματα δεν αντιστοιχούν σε καμία περίπτωση στο επίπεδο των μισθών που οι εργαζόμενοι θα λάμβαναν, γίνεται εύκολα αντιληπτή η αβεβαιότητα που κατακλύζει τον κλάδο, για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Σημαντική, επίσης, ανησυχία εκφράστηκε για τους ελλιπείς ελέγχους της επιθεώρησης εργασίας, παρά τις πολλές καταγγελίες που έχουν γίνει για “μαύρη εργασία”.

Πρόεδρος Ε.Κ.Ρ στην ΕΡΤ: “Θέμα επιβίωσης τα επιδόματα”

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου σήμερα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος, είπε πως “οι εποχικά απασχολούμενοι είναι 13.000 άτομα ενώ έχουμε και αρκετές απολύσεις στα καταστήματα των οποίων η λειτουργία λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, κλείνουν στις 12″.

Ο κ. Εγγλέζος τόνισε πως από τους 13.000, οι 6.500 εργάζονται στα ξενοδοχεία, και οι υπόλοιποι στα εποχικά επαγγέλματα. Οι δικαιούχοι των 400 ευρώ ήταν 6.000 άτομα και το έχουν πάρει μόνο 1.000. Αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας 25.000 άτομα δεν έχουν εισόδημα”.

“Αν δεν γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού θα έχουμε τραγικές καταστάσεις στο νησί μας… Ενώ υπάρχουν εξαγγελίες και νόμοι για την καταβολή των επιδομάτων, αυτά δεν καταβάλλονται. Η γραφειοκρατία αποτελεί μεγάλο εμπόδιο”. Ο κ. Εγγλέζος είπε πως οι πιέσεις για να βρεθούν λύσεις θα γίνουν μαζί με τα άλλα Εργατικά Κέντρα, όπως αυτά της Κρήτης. “Αν δεν υπάρξει πρόβλεψη για να υπάρξει επιδότηση ανεργίας για όλους τους εποχικά εργαζόμενους ανεξαρτήτως ενσήμων, στην περιοχή μας θα ζήσουμε τώρα την κρίση. Τα 400 ευρώ είναι ποσό για την επιβίωσή μας.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος