Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου – “Σήμερα η πιο ζεστή μέρα, με 40-άρια” (video)

Σήμερα θα είναι η πιο ζεστή μέρα του κύματος καύσωνα, αφού η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει και ίσως να ξεπεράσει και τους 40 βαθμούς τοπικά στα ηπειρωτικά, ενώ σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά υγρασίας που θα έχουμε, θα κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Επιπλέον, αυξημένος θα είναι και ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε μεγάλο μέρος της χώρας και ιδιαίτερα στην Α. Στερεά (Αττική) και την Εύβοια. Προσοχή λοιπόν και υπομονή μέχρι αύριο, που ο καιρός σιγά σιγά θα αρχίσει να αλλάζει και η θερμοκρασία, να πέφτει…

ΣΗΜΕΡΑ
Συνεχίζουμε με ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και μόνο το απόγευμα λίγες τοπικές συννεφιές στα ορεινά της Ηπείρου και της Δ. Μακεδονίας, ενώ θα έχουμε και αυξημένη υγρασία. Οι βοριάδες στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 3-4 και από το απόγευμα τα 5 μποφόρ, ενώ το μελτέμι στο Αιγαίο ενισχύεται λίγο και θα φτάνει τα 5-6, πιθανώς και τα 7 μποφόρ τοπικά στα κεντρικά και νότια. Το αξιοσημείωτο, είναι η περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα αγγίξει και ίσως να ξεπεράσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς, σε συνήθεις ευπαθείς σε υψηλές θερμοκρασίες περιοχές, όπως Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Θεσσαλία, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, πιθανόν και Μεσσηνία, ενώ και στα νησιά μας, πλην των Κυκλάδων, θα φτάσει τους 34-36 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ
Ηλιοφάνεια, βοριάδες 3-5 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ και θερμοκρασία, σε περαιτέρω άνοδο, έως 38 βαθμούς, στα ανατολικά βέβαια η μέγιστη λόγω του βοριά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επίσης λιακάδα, μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα το απόγευμα νοτιάδες άνεμοι 3-4 μποφόρ και θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο, έως 37 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ – ΤΡΙΤΗ
Θα ξεκινήσουμε με ηλιοφάνεια, σταδιακά όμως στο Ιόνιο, την Ήπειρο και από το μεσημέρι και στη Μακεδονία θα βγάλει λίγη συννεφιά και λίγες τοπικές μπόρες μικρής διάρκειας στα βορειοδυτικά ορεινά, ενώ θα έχουμε και τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα δυτικά νωρίς το πρωί, λόγω της αυξημένης υγρασίας. Οι βοριάδες θα φτάνουν στο Ιόνιο τα 3-5 και στα βόρεια τμήματα βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 6-7 μποφόρ και στο Αιγαίο τα 4-6, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα πέσει κατά 3-4 βαθμούς στα βόρεια, στην υπόλοιπη χώρα όμως θα διατηρηθεί σχεδόν στα ίδια υψηλά επίπεδα και μάλιστα, στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Α. Αιγαίου θα φθάσει τους 37, πιθανώς και 38 βαθμούς.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Από την Τετάρτη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, περιμένουμε σταδιακή αλλαγή του καιρού, κυρίως στα δυτικά και βόρεια, όπου θα εκδηλώνονται τοπικές μπόρες ή καταιγίδες, στα ορεινά κυρίως, ενώ Παρασκευή και Σάββατο φαίνεται ότι θα έχουμε περισσότερες βροχές και καταιγίδες, που μάλιστα στα κεντρικά και βόρεια δεν αποκλείεται να είναι τοπικά ισχυρές. Οι βοριάδες, με εξαίρεση την Τετάρτη που θα εξασθενήσουν λίγο και δε θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ, τις υπόλοιπες ημέρες θα εξακολουθήσουν να φτάνουν τα 6 μποφόρ τοπικά στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία, σε σταδιακή πτώση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα επανέλθει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου, Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος