Βόλος: Συγκέντρωση αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ για τη Χαλυβουργία και τη ΒΙΣ

Συγκέντρωση ταξικής αλληλεγγύης διοργάνωσε το απόγευμα η γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ για την αγωνιστική συμπαράταξη με τους εργαζόμενους της  ΒΙΣ και της Χαλυβουργίας. Ως γνωστόν, στην μεν ΒΙΣ η εργοδοσία ανακοίνωσε την απόλυση 31 εργαζομένων, ενώ στην Χαλυβουργία η εταιρεία επέβαλλε εκ περιτροπής εργασία.

Στην κινητοποίηση εκτός των ταξικών σωματείων του Βόλου την αλληλεγγύη τους δήλωσαν με την παρουσία τους οι,  Γιάννης Μυλόπουλος μέλος του Δ.Σ. των εργαζομένων της ΕΒΓΑ του Ομίλου Φιλίππου, Αποστόλης Γαρμπής πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων της ΦΑΓΕ του ομίλου Φιλίππου, Φίλης Καραπλιός πρόεδρος του Συνδικάτου τύπου και Χάρτου Φθιώτιδας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του γραμματέα της Ομοσπονδίας Τύπου και Βιομηχανιών Χάρτου, Λεωνίδα Σακκά που τόνισε πως η απεργία των εργαζομένων στη ΒΙΣ απέδειξε ότι η εργοδοσία δεν μπορεί να απομονώσει τον καθένα χωριστά για να περάσει τα σχέδιά της, και με τις μαζικές συλλογικές διαδικασίες  των εργαζομένων στο σωματείο και στις κινητοποιήσεις, έσπασε η λογική του διαίρει και βασίλευε, που καλλιεργεί η εργοδοσία, έσπασε η κυρίαρχη λογική του ατομισμού που δεν οδηγεί πουθενά. Το γεγονός και μόνο ότι οι εργαζόμενοι ενός εργοστασίου είναι σε πολυήμερη απεργία για να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι συνάδελφοί τους, δείχνει – όπως είπε – ότι οι αξίες του αγώνα βρίσκονται στην απέναντι όχθη από αυτές του εργοδότη που μόνο θεό έχει το κέρδος.  Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν ούτε βήμα πίσω.

Την κεντρική ομιλία εκ μέρους της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ έκανε ο Κώστας Στεργίου πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας και βουλευτής.

Όπως τόνισε ο κ. Στεργίου, μπορεί το οπλοστάσιο της εργοδοσίας να περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, την εκ περιτροπής εργασία, την ολοένα και μεγαλύτερη απελευθέρωση των απολύσεων , τις διαθεσιμότητες, τις ατομικές συμβάσεις κ.α., ωστόσο το οπλοστάσιο εργαζομένων είναι η οργανωμένη πάλη, μέσα από τα σωματεία, κάθε μορφή οργάνωσης των εργατών που μπορεί να ενώσει τους εργάτες για να αντεπιτεθούν, όπως οι σωματειακές επιτροπές και οι επιτροπές αγώνα.

“Στη Χαλυβουργία και τη ΒΙΣ, με τις σημερινές εξελίξεις εκεί, γκρεμίζονται σα χάρτινος πύργος όλα τα ψέματα που πότιζαν τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς αλλά και συνολικά, οι υπηρέτες του κεφαλαίου και της οικονομίας του, είτε λέγονται εργοδοτικοί συνδικαλιστές, είτε λέγονται δημοσιογράφοι, είτε βουλευτές” δήλωσε ο κ. Στεργίου, προσθέτοντας πως αυτός που κατάντησε τη Βιομηχανική Περιοχή στο Βόλο γεμάτη από κουφάρια, δεν είναι άλλος,  από την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα, το κέρδος, δηλαδή τα βασικά χαρακτηριστικά της οικονομίας της αγοράς, του καπιταλισμού, που σε περίοδο κρίσης δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό που κρύβει στις ολοένα και μικρότερες σε μέγεθος και συντομότερες σε διάρκεια περιόδους ανάπτυξης.

Ο κ. Στεργίου απηύθυνε τέλος, κάλεσμα συμμετοχής στην πικετοφορία ενάντια στην ψήφιση των πρώτων προαπαιτούμενων, την Παρασκευή, καθώς και στην συγκέντρωση που θα γίνει στις 22 Οκτώβρη. Επίσης, κάλεσε τους εργαζόμενους στην πανεργατική απεργία που διοργανώνει το ΠΑΜΕ για τις 12 Νοέμβρη.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία στο κέντρο του Βόλου μέσω των οδών Αγίου Νικολάου, Δημητριάδος, Ανθίμου Γαζή, Ιωλκού, Δημητριάδος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος