Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου – Βροχερή, αλλά όχι “επικίνδυνη” εβδομάδα (video)

Eλάχιστες περιοχές με εξαίρεση τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τα πολύ ορεινά των Άλπεων δέχονται χιονοπτώσεις μέχρι στιγμής, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπάρχει ίχνος χιονιού, ούτε καν στα ορεινά. Και απ’ όσα δείχνουν τα τωρινά στοιχεία, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου δεν πρόκειται να σημειωθεί τίποτα το αξιόλογο.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την εξέλιξη του φετινού χειμώνα; Γενικά, έχουμε εμπειρικά παρατηρήσει, ότι όσο πιο κοντά στον Δεκέμβριο ξεκινούν οι πυκνές χιονοπτώσεις και η κάθοδος των ψυχρών αερίων μαζών προς την Κ. Ευρώπη, τόσο πιο έντονα και διαρκή, μπορεί να είναι τα φαινόμενα. Όσο για τη Ν. Ευρώπη και τη χώρα μας, αν δεν «παγώσει» να το πούμε έτσι απλά η Β. Ευρώπη, δεν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αλλάξει η κατάσταση εδώ.

ΣΗΜΕΡΑ
Αυξημένη συννεφιά με τοπικές ασθενείς βροχές κατά διαστήματα, κυρίως στα βορειοανατολικά, βοριάδες 3-5 μποφόρ τοπικά και θερμοκρασία, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, που θα φτάσει τους 22-23 βαθμούς σε αρκετές περιοχές.

ΑΤΤΙΚΗ
Συννεφιά, βοριάδες 3-4 μποφόρ και το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς και θερμοκρασία έως 22 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένη συννεφιά κατά διαστήματα με ασθενείς βροχές μέχρι το μεσημέρι, μεταβλητοί ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασία έως 19 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ
Αυξημένη συννεφιά κατά διαστήματα, με τοπικές ασθενείς βροχές σε Κ/Α Μακεδονία και στα ανατολικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη Β. Κρήτη. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα δυτικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Βοριάδες τοπικά έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο, με ενίσχυση από αργά το βράδυ και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Την Πέμπτη, σε Δ/Κ Μακεδονία, ανατολικά, Σποράδες, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη τοπικές βροχές και στο Ν. Ιόνιο πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ και θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

Την Παρασκευή, βροχές σε ανατολικά, Σποράδες, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη και το πρωί στο Ιόνιο, με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Περαιτέρω ενίσχυση των βοριάδων που θα φτάνουν και τα 8 μποφόρ τοπικά στο Αιγαίο και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Το Σαββατοκύριακο, καλοκαιρία στα δυτικά και βόρεια και ασθενείς, κατά βάση, βροχές σε Κυκλάδες και Β. Κρήτη. Πολύ ισχυροί βοριάδες έως 8 μποφόρ τοπικά στο Αιγαίο, με σταδιακή όμως εξασθένηση από το Σάββατο και περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου, Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος