Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου – Οι ψυχρές αέριες μάζες ρίχνουν τη θερμοκρασία (video)

Οι μακροπρόθεσμες καιρικές εκτιμήσεις μέχρι στιγμής δείχνουν έναν σχετικά ήπιο Νοέμβριο. Ναι μεν, θα έχουμε όλο και περισσότερες βροχές και πτώση της θερμοκρασίας, αλλά ακόμα δε φαίνεται να μας επηρεάζουν ιδιαίτερα οι ολοένα και ψυχρότερες αέριες μάζες που κατεβαίνουν από τη Β. Ευρώπη…

Αυτήν την εβδομάδα, έχουμε όντως ένα πέρασμα κρύου μέτωπου, το οποίο όμως θα επηρεάσει τη Δυτική και Κ. Ευρώπη, όχι όμως ιδιαίτερα τα ανατολικά και νότια τμήματά της και συνεπώς τη χώρα μας, καθώς θα είναι αρκετά γρήγορο και θα χάσει την ισχύ του καθώς θα προχωράει ανατολικότερα, με αποτέλεσμα θερμότερος αέρας να επεκταθεί γρήγορα εκεί, μαζί με την επικράτηση υψηλότερων πιέσεων, που σημαίνει ότι και στη χώρα μας, μετά από μια μικρή πτώση που θα έχουμε μέχρι το Σαββατοκύριακο, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε επάνοδο.

Όχι όμως για πολύ, αφού στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας, υπάρχει ενδεχόμενο αυτές οι υψηλότερες αυτές πιέσεις που τελικά θα επικρατήσουν πάνω από τη Β. Ευρώπη να «ρίξουν» τις πιο ψυχρές στην ανατολική πλευρά τους, λόγω της δεξιόστροφης φοράς που έχουν αυτά τα συστήματα και έτσι, να δημιουργήσουν μια πιο έντονη ροή βορείου ρεύματος κι ένα πιθανό κρύο μέτωπο να επεκταθεί πάνω από την Α. Ευρώπη, το οποίο θα φέρει ψυχρότερες συνθήκες σε έναν βαθμό και στη χώρα μας.

Όσον αφορά την τρίτη εβδομάδα, με αυτές τις υψηλές πιέσεις να επιμένουν, όπως εκτιμάται, στη Β. Ευρώπη και τις χαμηλότερες στο Β. Ατλαντικό, θα συνεχιστεί απ’ ότι φαίνεται η μεταφορά των ψυχρότερων αερίων μαζών σε τμήματα της Ανατολικής / Κεντρικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα την επικράτηση πιο κρύων από τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Συμπερασματικά λοιπόν, φαίνεται ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου δε θα έχουμε κάποια σοβαρή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ μετά αν επαληθευτούν οι παραπάνω εκτιμήσεις θα αρχίσει ο καιρός να ψυχραίνει σημαντικά και με διάρκεια. Επαναλαμβάνουμε όμως, ότι δεν παύει να είναι πολύ νωρίς για τόσο μακροπρόθεσμα συμπεράσματα και είναι μόνο εκτίμηση της τάσης των καιρικών συνθηκών. Αυτό που πάντως έχουμε δει εμπειρικά, είναι ότι όσο πιο κοντά στον Δεκέμβριο ξεκινούν οι πυκνές χιονοπτώσεις και η κάθοδος των ψυχρών αερίων μαζών προς την Κ. Ευρώπη, τόσο πιο έντονα και διαρκή, μπορεί να είναι τα φαινόμενα. Όπως και να χει όμως, για τη Ν. Ευρώπη και τη χώρα μας, αν δεν «παγώσει» να το πούμε έτσι απλά η Β. Ευρώπη, δεν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αλλάξει η κατάσταση εδώ.

ΣΗΜΕΡΑ
Τοπικές βροχές στα βόρεια και βαθμιαία στα ανατολικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη Β. Κρήτη. Βοριάδες τοπικά έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο και προς τα Δωδεκάνησα σταδιακά έως 7 μποφόρ. Και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, έως 20-22 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές και έως 23 τοπικά στα δυτικά και τα Δωδεκάνησα.

ΑΤΤΙΚΗ
Συννεφιά που σταδιακά θα πυκνώσει κι άλλο και είναι πιθανό να βρέξει λίγο τοπικά στα βορειοανατολικά, κυρίως, του Νομού. Βοριάδες 3-5 μποφόρ στα ανατολικά, με περαιτέρω ενίσχυση από το βράδυ και θερμοκρασία έως 20-21 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένη συννεφιά κατά διαστήματα με ασθενείς βροχές τοπικού χαρακτήρα από το μεσημέρι, σταδιακά ανατολικοί άνεμοι 3-5 μποφόρ και θερμοκρασία έως 19 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ
Στα βορειοανατολικά, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα λίγη συννεφιά κατά περιόδους, αλλά και αρκετή ηλιοφάνεια. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε γενικά αυξημένη συννεφιά, με τοπικές βροχές, κυρίως πάλι στα βόρεια και ανατολικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, αλλά και στα δυτικά και στο Ιόνιο πιθανώς και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι βοριάδες θα φτάνουν τα 7 μποφόρ στο Αιγαίο και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Την Παρασκευή, θα έχουμε πάλι αυξημένη συννεφιά με τοπικές βροχές στα νοτιοδυτικά, ανατολικά και νότια κυρίως, με σταδιακή όμως εξασθένηση από το βράδυ. Περαιτέρω ενίσχυση των βοριάδων που θα φτάνουν και τα 8-9 μποφόρ τοπικά στο Αιγαίο και θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα.
Το Σαββατοκύριακο, καλοκαιρία στα δυτικά και βόρεια και ασθενείς, κατά βάση, βροχές στα ανατολικά που γρήγορα θα περιοριστούν στις Κυκλάδες και σταδιακά μέχρι το βράδυ στην Κρήτη και την Κυριακή θα σταματήσουν. Θα επιμείνουν όμως οι θυελλώδεις βοριάδες έως 8-9 μποφόρ τοπικά στο Αιγαίο και θα πέσει περαιτέρω η θερμοκρασία, στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Τη Δευτέρα όμως, θα επικρατήσει ξανά καλοκαιρία, με τη θερμοκρασία να ξανά να ανεβαίνει…

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου, Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος