Ο Χάρης, η Όλγα, ο Πέτρος και ο Αλέξης είναι τα μέλη της ομάδας «ΧΟΠΑ ήρωες 112» που εκπαιδεύει τα παιδιά να αναγνωρίζουν το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και να καλούν ασθενοφόρο για να σώσουν τον παππού ή την γιαγιά. Αρχικά ήταν «πραγματικοί άνθρωποι» που έμπαιναν στις σχολικές αίθουσες αλλά λόγω της πανδημίας έγιναν καρτούν και συνεχίζουν την αποστολή τους μέσα από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι το οποίο μπορούν να παίξουν τα παιδιά δωρεάν, μπαίνοντας στον ιστότοπο www.fastheroes.com. Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο ενός ενημερωτικού εκπαιδευτικού προγράμματος που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Angels, έχοντας την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Το πρόγραμμα , το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-9 ετών με στόχο να τα διδάξει τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού και την αναγκαιότητα της άμεσης δράσης, άρχισε να εφαρμόζεται πιλοτικά τον Ιανουάριο του 2019 στο νηπιαγωγείο του «Κολεγίου Ανατόλια» και επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας . Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν εκπαιδευτεί σε διάφορα σχολεία της Ελλάδας περίπου 400 παιδιά και συνολικά 1500 άτομα συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειάς τους. Στη συνέχεια οι ήρωες ΧΟΠΑ πήραν «διαβατήριο» και για άλλες χώρες του κόσμου καθώς το πρόγραμμα επεκτάθηκε στη Σιγκαπούρη, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Ταϊβάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,την Ισλανδία, τη Νότια Αφρική και δώδεκα ευρωπαϊκά κράτη. Σήμερα στόχος του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει ένα εκατομμύριο άτομα μέχρι τον Μάρτιο του 2021 αλλά και μπει στα ρεκόρ Γκίνες με τη δημιουργία του μεγαλύτερου διαδικτυακού άλμπουμ που θα περιλαμβάνει 20.000 φωτογραφίες ατόμων που φοράνε μάσκα σούπερ ήρωα. Οι ενδιαφερόμενοι να συμβάλλουν στην προσπάθεια για το ρεκόρ Γκίνες μπορούν να απευθύνονται στο https://recordattempt.fastheroes.com/gr/ και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καμπάνια ενημέρωσης στην ιστοσελίδα: fastheroes.com
«Στο πρόγραμμα αρχικά ξεκίνησε δια ζώσης, πηγαίναμε στα σχολεία και το παρουσιάζαμε μεταμφιεζόμενοι στους τέσσερις ήρωες ΧΟΠΑ. Λόγω της πανδημίας αυτό δεν μπορούσε να γίνει πλέον και έτσι το πρόγραμμα γίνεται πλέον on line. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι βασισμένο στους ήρωες Χάρη , Όλγα , Πέτρο και Αλέξη από τα ονόματα των οποίων βγαίνει το ακρωνύμιο ΧΟΠΑ . Οι ήρωες αυτοί μας δείχνουν ότι μπορούμε και εμείς να είμαστε σούπερ ήρωες σαν αυτούς και να καταπολεμούμε το εγκεφαλικό, τον «κακό θρόμβο» όπως το ονομάζουμε. Ο Χάρης έχει δυνατά χέρια αλλά όταν πάθει εγκεφαλικό το ένα το χέρι γίνεται αδύναμο. Η Όλγα μιλάει ωραία αλλά όταν πάθει εγκεφαλικό η ομιλία της μπερδεύεται και δεν βγάζει νόημα. Ο Πέτρος έχει πολύ αστείο πρόσωπο αλλά όταν πάθει εγκεφαλικό η μία πλευρά του προσώπου του στραβώνει και πέφτει . Ο μικρός Αλέξης έχει την ικανότητα να τρέχει αμέσως και να καλεί ασθενοφόρο όταν δει ότι κάποιος ήρωας έχει συμπτώματα εγκεφαλικού. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε στα παιδιά ότι μπορούν και αυτά να είναι σαν τον μικρό Αλέξη και να σώσουν τον παππού ή τη γιαγιά καλώντας ασθενοφόρο με ένα τηλεφώνημα στον ευρωπαϊκό αριθμό 112 . Παράλληλα ενθαρρύνονται να μοιραστούν όσα μαθαίνουν με την υπόλοιπη οικογένεια, τους παππούδες και τις γιαγιάδες» αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διαχειρίστρια του προγράμματος και υποψήφια διδακτόρισσα του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΜΑΚ Καλλιόπη Τσακπουνίδου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος