ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις για ισχυρή χιονοθύελλα – Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Ισχυρή χιονοθύελλα σαρώνει τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, με 14 πολιτείες να λαμβάνουν προειδοποιήσεις για την κακοκαιρία που επηρεάζει περισσότερους από 60 εκατομμύρια ανθρώπους. Σε περιοχές της πολιτείας της Πενσυλβάνιας και της Νέας Υόρκης το χιόνι αναμένεται να φτάσει ως τα 60 εκατοστά. Η Εθνική Υπηρεσία Καιρού (National Weather Service) προειδοποίησε για επικίνδυνες, αν όχι αδύνατες, συνθήκες ταξιδιού και προβλήματα στην παροχή ρεύματος για τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

Στην κεντρική Πενσυλβάνια, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στο οποίο ενεπλάκησαν δεκάδες οχήματα.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων δεν αναμένεται η καταιγίδα να δημιουργήσει προβλήματα στη διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού, η οποία ξεκίνησε στις ΗΠΑ τη Δευτέρα. Ωστόσο υπήρξαν πληροφορίες ότι μερικά κέντρα διάγνωσης του κορονοϊού έκλεισαν προσωρινά σε ορισμένες πολιτείες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η καταιγίδα μπορεί να φέρει ισχυρές χιονοπτώσεις, με το χιόνι να φτάνει ως και πάνω από τα 60 εκατοστά σε μια έκταση από την ανατολική Πενσυλβάνια ως τα όρη Κάτσκιλ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, με 30 ή περισσότερα εκατοστά χιόνι να καλύπτουν τις υπόλοιπες γύρω περιοχές.

Όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της Εθνικής Υπηρεσίας Καιρού, σε ορισμένες περιοχές στις ΗΠΑ, οι κάτοικοι θα δουν αυτές τις ημέρες περισσότερο χιόνι από όσο είδαν ολόκληρο τον περασμένο χειμώνα. Οι ειδικοί σημείωσαν ότι μέρη της κεντρικής κομητείας στην Πενσυλβάνια καλύφθηκαν από χιόνι που έφτασε μέχρι και τα 33 εκατοστά ως το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών της πολιτείας, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν σε καραμπόλα στην οποία ενεπλάκησαν 30 με 60 αυτοκίνητα. Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης σε μια ακόμα σύγκρουση αυτοκινήτων (27 οχήματα) στη Νέα Υόρκη. Ο δήμαρχος της πόλης, Bill de Blasio ζήτησε από τους κατοίκους να πάρουν την κατάσταση στα σοβαρά, προειδοποιώντας για την μεγαλύτερη ίσως καταιγίδα που έχουν δει οι νεοϋορκέζοι εδώ και χρόνια. Τα μαθήματα των σχολείων σε ολόκληρη την πόλη πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου και η εστίαση σε καταστήματα έχει σταματήσει. Ακόμη, έχουν σταματήσει να λειτουργούν και τα πορθμεία στην πόλη, ενώ –σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του BBC– σχεδόν 1500 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί. Οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες στα βορειοανατολικά έχουν επίσης ανασταλεί.

Η υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Elaine Chao προειδοποίησε όσους βρίσκονται σε περιοχές που αναμένεται να πληγούν από την καταιγίδα να είναι ενήμεροι για το γεγονός και να μην οδηγούν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CBS, σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής -ανάμεσα σε αυτές το Κονέκτικατ, η Νέα Υόρκη, η Πενσυλβάνια και το Μέριλαντ– κάποια από τα κέντρα εξέτασης για τη διάγνωση του κορονοϊού έχουν κλείσει. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις αναφορικά με το αν η καταιγίδα θα επηρεάσει την παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού στα νοσοκομεία.

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϋ, Phil Murphy προειδοποίησε τους κατοίκους να φορούν μάσκα προστασίας από την Covid-19, εάν βοηθούν τους γείτονές τους να φτυαρίζουν το χιόνι. Ο μετεωρολόγος Bob Oravec είπε στους New York Times: «Η χιονοθύελλα θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στα ταξίδια. Θα είναι ένα ζήτημα, αλλά δεν πρόκειται να είναι ένα γεγονός με μεγάλη διάρκεια».


Πηγή: BBC

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος