Τα τελευταία μέτρα διανύουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ προκειμένου να βρεθεί μία λύση της τελευταίας στιγμής για να μην καταρρεύσουν εντελώς οι συνομιλίες για μία εμπορική συμφωνία από 1η Ιανουαρίου.
Ο Bρετανός πρωθυπουργός μίλησε σήμερα το απόγευμα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν για την πορεία των διαπραγματεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνιγκ Στριτ αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο.
The situation in our talks with the EU is very serious tonight. Progress seems blocked and time is running out. The Prime Minister @BorisJohnson set out his concerns about the state of play to Commission President @vonderleyen this evening. https://t.co/wTOGrvXbWT
— David Frost (@DavidGHFrost) December 17, 2020
Ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι εάν η θέση της ΕΕ δεν αλλάξει ουσιαστικά είναι “πολύ πιθανό ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία”.
“Σημαντική πρόοδο” ανακοινώνει η άλλη πλευρά με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να υπογραμμίζει και αυτή “μεγάλες διαφορές”.
With @BorisJohnson we took stock of the EU-UK negotiations.
We welcomed substantial progress on many issues. Yet big differences remain to be bridged, in particular on fisheries. Bridging them will be very challenging.
Negotiations will continue tomorrow. pic.twitter.com/ou5NUibZ3e
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 17, 2020
Όπως φαίνεται από τα μηνύματα των δύο πλευρών το θέμα των “ίσων όρων ανταγωνισμού” έχει γεφυρωθεί όπως και της διακυβέρνησης αλλά έχει απομείνει το μεγάλο αγκάθι των δικαιωμάτων αλιείας. Ουσιαστικά οι απαιτήσεις της Γαλλίας που έχει “σηκώσει” το θέμα πολύ και του Τζόνσον που έχει υποσχεθεί την κυριαρχία της χώρας στους Μπρέξιτερς.
H αλιεία καλύπτει μόνο το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας ωστόσο είναι το κατ’ εξοχήν θέμα που συνδέθηκε με το Brexit και την κυριαρχία της χώρας στα του οίκου της και των θαλασσών της.
Τα κυριαρχικά δικαιώματα αλιείας ήταν και το τελευταίο θέμα που συμφώνησαν οι δύο πλευρές όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ενώθηκε με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα τότε, το 1973.
«Όσον αφορά την αλιεία”, τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον, “το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούσε να δεχτεί μια κατάσταση όπου θα είναι η μόνη κυρίαρχη χώρα στον κόσμο που δεν θα είναι σε θέση να ελέγξει την πρόσβαση στα δικά της ύδατα για μεγάλο χρονικό διάστημα και να έχει να αντιμετωπίσει αλιευτικές ποσοστώσεις που θα θέτουν σε πολύ μειονεκτική θέση την βιομηχανία της αυτή.
“Η θέση της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα απλώς δεν είναι λογική και εάν επρόκειτο να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να αλλάξει σημαντικά” υπογραμμίζει η Ντάουνιγκ Στριτ.
Η ΕΕ έχει ήδη μηνύσει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία προς υπογραφή έως την Κυριακή δεν θα υπάρχει χρόνος για επικύρωση από την Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Μπόρις Τζόνσον στυλώνει τα πόδια και προειδοποιεί ότι εάν η ΕΕ δεν υποχωρήσει στην αλιεία τότε θα “χωρίσουν ως φίλοι” και το Ηνωμένο Βασίλειο θα εμπορεύεται με όρους Αυστραλιανής αγοράς δηλαδή όρους του Π.Ο.Υ.
Οι συνομιλίες συνεχίζονται και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή.
Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος