Ανταπόκριση από Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη
Με την εκπνοή του 2020 ολοκληρώνεται η μακρά και επίπονη διαδικασία της αποκόλλησης του ΗΒ από την ΕΕ. Η πρώτη έξοδος κράτους από την υλοποίηση της αρχικής ιδέας για μία κοινή αγορά το 1957 και την πρώτη Συνθήκη της Ρώμης.
Χτες μόλις λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα το νομοσχέδιο για την μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ ΕΕ-ΗΒ πήρε την απαραίτητη βασιλική σφραγίδα και έγινε πλέον νόμος του κράτους. Προηγήθηκε μία υπέρ ταχεία διαδικασία ολίγων ωρών όπου η συμφωνία πέρασε όλα τα στάδια στη Βουλή των Κοινοτήτων και υπερψηφίστηκε με 521 ψήφους υπέρ και 73 κατά με τη στήριξη όχι μόνο σύσσωμης της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής ομάδας συμπεριλαμβανομένων και των ευρωσκεπτικιστών αλλά και των Εργατικών.
“Το πεπρωμένο αυτής της μεγάλης χώρας βρίσκεται τώρα στα χέρια μας”, είπε ο Μπόρις Τζόνσον.
Στις 31 Δεκεμβρίου στις 11:00 το βράδι ώρα Λονδίνου και 12:00 τα μεσάνυχτα ώρα Βρυξελλών σηματοδοτείται μια νέα εποχή στην ιστορία του ΗΒ και της ΕΕ. Το ορόσημο θα υπογραμμιστεί στο Λονδίνο με το χτύπημα του Μπιγκ Μπεν που δεν έχει ακουστεί για τρία χρόνια λόγω επισκευών.
Οι τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα θα επιστρέψουν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν πέντε δεκαετίες, και παρά τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, αναμένονται ουρές και διαταραχές από πρόσθετα έγγραφα που είναι πλέον απαραίτητα.
Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι η συμφωνία πρόκειται να αναθεωρηθεί σε 5 χρόνια ενώ αφορά μόνο το εμπόριο -κάτι που είναι προς όφελος της ΕΕ- και όχι τις χρηματοοικοινομικές υπηρεσίες (Σίτι του Λονδίνου) που αποτελεί το 80% του ΑΕΠ του ΗΒ.
Ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, Στάνλεϋ επιβεβαίωσε τα σχέδια του την Πέμπτη να επιδιώξει να αποκτήσει τη γαλλική υπηκοότητα. Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο RTL είπε ότι για τον ίδιο “δεν είναι θέμα να αποκτήσει αυτό που ήδη έχει καθώς η μητέρα του γεννήθηκε στη Γαλλία και πρόγονοι του ήταν Γάλλοι”.
Ο Στάνλεϊ Τζόνσον ήταν μεταξύ των πρώτων δημοσίων αξιωματούχων που διορίστηκαν στις Βρυξέλλες μετά την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ το 1973.
Εργάστηκε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αρχικά έκανε εκστρατεία κατά της αποχώρησης από την ΕΕ πριν αλλάξει γνώμη ένα χρόνο μετά που η Βρετανία ψήφισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.
“Θα είμαι πάντα Ευρωπαίος, αυτό είναι σίγουρο”, είπε στο RTL.
“Δεν μπορείτε να πείτε στους Άγγλους: δεν είστε Ευρωπαίοι. Η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από την ενιαία αγορά, είναι περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.”
Τα σχέδιά του να αποκτήσει γαλλικό διαβατήριο είχαν ήδη αποκαλυφθεί από την κόρη του Ρέιτσελ σε ένα βιβλίο που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.
Έγραψε ότι η γιαγιά της γεννήθηκε στις Βερσαλλίες και είπε ότι αν ο πατέρας της ελάμβανε τη γαλλική υπηκοότητα θα ήθελε και η ίδια να γίνει Γαλλίδα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος