Cedefop: Οι ψηφιακές δεξιότητες θα εξακολουθήσουν να έχουν ζήτηση (Video)

Την ισχυρή πίεση στην αγορά εργασίας στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, αποτυπώνει η μεγάλη μείωση στον αριθμό των αγγελιών για εύρεση προσωπικού, που δημοσιεύτηκαν online την άνοιξη του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019. Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, οι online αγγελίες σε σχετικές διαδικτυακές πλατφόρμες ήταν μειωμένες κατά 31% συνολικά στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα ευρήματα του συστήματος OVATE του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop). Στο αποκορύφωμα του πρώτου κύματος της πανδημικής κρίσης, τον Απρίλιο, οι online αγγελίες εργασίας μειώθηκαν κατά σχεδόν 60%, σε σχέση με πέρυσι. Ακολούθως, καθώς η κατάσταση έδειξε να εξομαλύνεται, η προσφορά εργασίας online σταδιακά αποκαταστάθηκε, πιθανώς επειδή οι εργοδότες προσδοκούσαν γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=jRSjXfDujfg[/embedyt]

Ο εμπειρογνώμονας του CEDEFOP Κωνσταντίνος Πουλιάκας εξήγησε ότι το Κέντρο μελέτησε διεξοδικά τις τάσεις στην αγορά εργασίας, με βάση ένα σύστημα σάρωσης σε 100 εκατομμύρια online αγγελίες σε πραγματικό χρόνο. Έτσι καταγράφεται η ζήτηση για επαγγέλματα και δεξιότητες Όπως είπε η πανδημία δημιούργησε ένα σοκ στον τρόπο εργασίας, εισάγοντας την τηλεεργασία σε πολλά επαγγέλματα και επιταχύνοντας τη ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες.

Οι ψηφιακές δεξιότητες θα εξακολουθήσουν να έχουν ζήτηση και στο μέλλον, γιατί σχετίζονται με την ενίσχυση των ψηφιακών στρατηγικών επιχειρήσεων και την προσέγγιση περισσότερων πελατών μέσω e-shop και ψηφιακών μέσων. Αναφορικά με την επαγγελματική κινητικότητα,

με βάση στοιχεία του Cedefop έχει υπάρξει οπισθοδρόμηση, γιατί σε μια περίοδο αβεβαιότητας οι άνθρωπο διστάζουν να αλλάξουν καριέρα. “Εντός του 2021 ελπίζουμε ένα μεγάλο μερίδιο των ανέργων να επανακαταρτιστούν, αξιοποιώντας και τα όλο και περισσότερα online μαθήματα που προσφέρονται» είπε.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος