Στην Αθήνα ο Φρανσουά Ολάντ – Άφιξη και κατάθεση στεφάνου (vid)

Στην ελληνική πρωτεύουσα για διήμερη επίσημη επίσκεψη βρίσκεται ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Το πρωί της Παρασκευής, ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα υπογράψουν την Ελληνογαλλική Διακήρυξη Συνεργασίας, ιδιαίτερης πολιτικής και οικονομικής σημασίας για τις δύο χώρες. Στις συζητήσεις, μεταξύ άλλων, αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι επενδύσεις.

Στην ατζέντα: Υλοποίηση του προγράμματος, χρέος, επενδύσεις

Το πρώτο από τα αεροσκάφη που μετέφεραν τη γαλλική αποστολή προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο μετά τις 16:30.

Στην Αθήνα ο Φρανσουά Ολάντ – Άφιξη και κατάθεση στεφάνου (vid)Τον Γάλλο Πρόεδρο υποδέχθηκε στις 17:20 ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μετά τη σύντομη ανεπίσημη υποδοχή στο αεροδρόμιο, το αυτοκίνητο με τον Πρόεδρο Ολάντ και τον Έλληνα Πρωθυπουργό κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα, όπου στις 18:00, ο Φρανσουά Ολάντ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στο Σύνταγμα τον υποδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Στον Πρόεδρο Ολάντ αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους από άγημα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού ανέκρουσε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών, και στη συνέχεια ο κ. Ολάντ επιθεώρησε το άγημα μαζί με τον Πρωθυπουργό.

«Η επίσκεψή μου είναι επίσκεψη υποστήριξης και φιλίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης, είπε ότι «η Ελλάδα και Γαλλία έχουν μία κοινή ιστορία πολλών χρόνων, η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει».

Αναφέρθηκε ακόμη στο μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού, λέγοντας ότι «πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα, γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και, στηρίζοντας την Ελλάδα, στηρίζουμε την Ευρώπη».

Ερωτηθείς για το αν θα γίνει συζήτηση για το χρέος, απάντησε ότι «ασφαλώς η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ελαφρύνει την Ελλάδα απ’ αυτό το βάρος, και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Ακολούθως, ο Γάλλος Πρόεδρος και η πολιτική συνοδεία του κατευθύνθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έλαβε χώρα η τελετή επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και σύσκεψη των αντιπροσωπειών.

Στην Αθήνα ο Φρανσουά Ολάντ – Άφιξη και κατάθεση στεφάνου (vid)Στη συνέχεια, θα λάβει χώρα η παρασημοφόρηση του Γάλλου Προέδρου με την ανώτερη τιμητική διάκριση που απονέμει το Ελληνικό Κράτος, τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος.

Στις 20:00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο στους υψηλούς καλεσμένους του και στα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

Τον Φρανσουά Ολάντ συνοδεύουν τρεις βασικοί υπουργοί του: ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και η υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν. Επίσης, ο γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεσίρ, ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος, μέλη της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας.

Την αποστολή συμπληρώνει μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες επενδύσεων στην χώρα μας.

Και οι δύο πλευρές, Ελλάδα και Γαλλία, επενδύουν στην αναβάθμιση των σχέσεων σε μια σειρά από τομείς, όπως το εμπόριο και την παροχή τεχνογνωσίας από την Γαλλία [στο φορολογικό, (εκπαίδευση προσωπικού, ψηφιοποίηση), στη διοίκηση και τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας (για αξιοποίησή της)], την παιδεία, τον πολιτισμό κ.ά.].

Το πρόγραμμα του Γάλλου Προέδρου την Παρασκευή

Αύριο, στις 12:00, ο Φρανσουά Ολάντ θα μιλήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Νωρίτερα, θα πραγματοποιηθούν οι επαφές με τους επενδυτές και η συνάντηση του Γάλλου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κατά την οποία θα υπογραφεί και η Διακήρυξη.

Ο Φρανσουά Ολάντ θα επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ θα αναγορευτεί και σε επίτιμος διδάκτορας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Σε ισχύ έχουν τεθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 2.500 αστυνομικών. Οι δρόμοι από όπου πρόκειται να περάσει η γαλλική αποστολή θα κλείνουν σταδιακά, ενώ θα προηγείται εξονυχιστικός έλεγχος όλων των σημείων από άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Αστυνομικοί με πολιτικά θα βρίσκονται σε όλα τα μέρη που θα επισκεφθεί ο κ. Ολάντ, ενώ θα πετούν συνεχώς ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. πάνω από τα σημεία όπου θα βρίσκεται.

Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας και στη Βουλή, αύριο Παρασκευή, όπου ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα εκφωνήσει ομιλία, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας.

Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Eurokinissi

Σχετικές ειδήσεις:
Στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη ο Φρανσουά Ολάντ
Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης για την επίσκεψη του Φρ.Ολάντ (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος