Κάλεσμα σε όλες τις χώρες του κόσμου να συνδράμουν οικονομικά στο νέο σχέδιο στρατηγικής ετοιμότητας και αντίδρασης ενάντια την πανδημία της COVID-19 απηύθυνε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Δρ. Τένδρος για το 2021 θα χρειαστούν περίπου δύο δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 643 εκατομμύρια προορίζονται για την υποστήριξη ατόμων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια σε εύθραυστα και ευάλωτα περιβάλλοντα.
Στόχος των δράσεων του νέου σχεδίου είναι η καταστολή της μετάδοσης του ιού της πανδημίας, η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, η προστασία των ευάλωτων πληθυσμών με την μείωση του αριθμού των λοιμώξεων και των θανάτων, την επιτάχυνση της δίκαιης πρόσβασης σε νέα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων εμβολίων, διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση ώστε να διασφαλιστεί ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα της υγείας εντός των πρώτων 100 ημερών του έτους κυρίως σε εκείνες όπου έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός.
Αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση των ηγετών της G7 όσο και στη Διάσκεψη Κορυφής για την Ασφάλεια στο Μόναχο, όπου η ισότητα των εμβολίων θα είναι στην ημερήσια διάταξη τόνισε πως «ο κόσμος πλησιάζει πιο κοντά στην εκπλήρωση της υπόσχεσης για δικαιοσύνη εμβολίων», θα χρειαστεί όμως οι ηγέτες όλου του κόσμου να συνυπογράψουν την διακήρυξη για την ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια.
Σύμφωνα με την διακήρυξη-δέσμευση που απαιτεί δράση από διάφορες ομάδες, ζητείται από τους πολιτικούς ηγέτες να αυξήσουν τις συνεισφορές τους στη πρωτοβουλία COVAX και να μοιράζονται τις δόσεις εμβολίων με την COVAX, παράλληλα με τη δική τους εθνική διάθεση εμβολίων.
Καλούνται επίσης οι κατασκευαστές εμβολίων να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους με στόχο την παραγωγή και αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς εμβολίων, ενώ και οι ρυθμιστικοί φορείς πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες έγκρισης εμβολίων με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
Επιπλέον ζητεί από τα υπουργεία υγείας να συνεργαστούν με τον ΠΟΥ και άλλους φορείς, ώστε να επενδύσουν και να προετοιμάσουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης για τη διανομή εμβολίων COVID-19 σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και να αναπτύξουν συστήματα δεδομένων σχετικά με την προμήθεια, τη διανομή και τη λήψη εμβολίων.
Ο ΠΟΥ καλεί τέλος όλες τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι τα εμβόλια COVID-19 θα διανέμονται δωρεάν, χωρίς κίνδυνο οικονομικής επιβάρυνσης, ξεκινώντας από τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας.
Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος