Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: 22 Φεβρουαρίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής. Ακριβώς πριν από έναν αιώνα…

Της Μανιώς Μάνεση

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 1921. Το θέμα που κυριαρχεί στον ημερήσιο Τύπο της εποχής, είναι η Διασυμμαχική Συνδιάσκεψη του Λονδίνου που ξεκίνησε την προηγούμενη ημέρα στη βρετανική πρωτεύουσα με κύριο θέμα στην ατζέντα την εξεύρεση λύσης στο Ανατολικό Ζήτημα και η στάση που τηρεί η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ν. Καλογερόπουλο και υπουργό Στρατιωτικών, τον αρχηγό της πλειοψηφίας, Δ. Γούναρη. Η βρετανική πλευρά εμφανίζεται να ενθαρρύνει την ελληνική να συνεχίσει την προέλαση των στρατιωτικών δυνάμεων στο μέτωπο της Μικράς Ασίας, συγχρόνως όμως να δείξει κατανόηση και να δεχτεί τη μερική αναπροσαρμογή της Συνθήκης των Σεβρών. Ένα διαχρονικό πολιτικο-διπλωματικό παζλ με άξονα της ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα συμμαχικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: 22 Φεβρουαρίου 1921

ΕΘΝΟΣ
• ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ
Στο κεντρικό θέμα, ασκείται έντονη κριτική ματιά στην εσπευσμένη μετάβαση του Δ. Γούναρη στο Λονδίνο, με πολλές αναφορές στην προωθούμενη αναθεώρηση της Συνθήκης των Σεβρών στο πλαίσιο της οποίας η Ελλάδα καλείται σε υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας…

• Ενδιαφέρον ‘’χτύπημα’’ στην πρώτη σελίδα, η απεργία ιερέων. «Συνέβη εις την Αικατερίνην, όπου οι λειτουργοί του Υψίστου απήργησαν ζητούντες –τι άλλο;- αύξησιν των εισφορών των ενοριτών των».

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: 22 Φεβρουαρίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

• ΕΙΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ
Η εφημερίδα επικαλούμενη «βρετανική προσωπικότητα», σημειώνει : «η Διάσκεψις απεφάσισε και επιθυμεί ‘’ΕΝ ΠΑΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ’’, όπως οι Έλληνες προβούν ΕΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, διότι απειλείται να διαιωνιθή άλλως η εκκρεμότης της καταστάσεως εν Ανατολή».

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: 22 Φεβρουαρίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

• ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΙΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΝ ΜΑΣ
….«Έχομεν την θετικωτέραν απόδειξιν της ευμενούς τροπής των Ελληνικών ζητημάτων, της οποίας χαρακτηριστικωτάτη ένδειξις παρεσχέθη από της προχθές διά της προσκλήσεως εις το Λονδίνον του Αρχηγού της πλειοψηφίας κ. Γούναρη»….

• Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, απασχολούν επίσης «ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ» με απόρρητα έγγραφα και τηλεγραφήματα «επί της συνωμοτικής δράσεως του Βενιζέλου εν Θεσσαλονίκη», αλλά και «ΗΜΕΡΑΙ ΧΑΡΑΣ» για την υποδοχή του διαδοχικού ζεύγους της Ελλάδας ή «ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ» για μια κυρία «ήτις από 12ετίας ήτο παράφρων εις το φρενοκομείον του Βαμβατόζα ανέκτησεν αιφνιδίως την λογικήν, χάρις εις την πρώσιν μιας κορώνης οδόντων της, ήτις συνεκράτει τρεις οδόντας».

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: 22 Φεβρουαρίου 1921

ΕΣΤΙΑ

• ΕΞΩ ΤΩΝ ΑΤΜΩΝ
… «Το γεγονός ότι ο κ. Πρωθυπουργός έσπευσεν όχι μόνον να καλέση τον κ. Γούναρην μετά τόσης σπουδής, αλλά και να του διευκολύνη το ταξείδιον, εμπνέει σκέψεις όχι τόσο καθησυχαστικάς»…

• Στα παράξενα που φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα, η απόφαση μεγάλης Αμερικανικής Εταιρείας «που ανέλαβε να εγκαινιάση την εναέριον συγκοινωνίαν μεταξύ Νέας Υόρκης και Σικάγου, εκανόνισε τα εισιτήρια των επιβατών της αναλόγως του βάρους των. Οι επιβάται λοιπόν θα ζυγίζωνται όπως τα εμπορεύματα. Και οι χοντροί θα αρχίσουν, επί τέλους, να πληρώνουν διά τα πάχη των».

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: 22 Φεβρουαρίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

• Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ
Με αφορμή τη δεκαπενθήμερη διακοπή των εργασιών της Βουλής, λόγω της απουσίας Καλογερόπουλου, Γούναρη στο Λονδίνο, η εφημερίδα κάνει έναν αρνητικό απολογισμό του κοινοβουλευτικού έργου και ελπίζει «οι πυρήνες της Εθνικής Συνελεύσεως ας αυξήσουν την δραστηριότητά των και ας φέρουν εις πέρας το βαρύ έργον, όπερ τοις ανετέθη».

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: 22 Φεβρουαρίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

• ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ
«Ηγνόησαν ότι ο πόλεμος αναστάτωσε και εις την Ελλάδα ολόκληρον την οικονομικήν ζωήν και εγέννησε προβλήματα, των οποίων η θεραπεία δεν είναι δυνατή διά των προχείρων μέσων τα οποία διαθέτει το αστικόν κράτος. Η ζωή κατήντησεν αφόρητος διά τας εργαζομένας τάξεις»….
• ΠΟΣΟΝ ΒΑΣΤΑ Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΦΙΛΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
• Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΔΙΑ ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ
• Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΝ – ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΝ, ΤΗΝ ΔΡΑΜΑΝ, ΤΑ ΒΟΔΕΝΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: 22 Φεβρουαρίου 1921

ΣΚΡΙΠ

• ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΠΟΥΑΝΚΑΡΕ
«Δεν είναι λόγος της δυσμενούς Γαλλικής στάσεως απένανρι των διά της Συνθήκης των Σεβρών εξασφαλιζομένων Ελληνικών δικαίων, η διά της πανηγυρικής παμψηφίας του λαού επαναφορά του Βασιλέως Κωνσταντίνου επί του θρόνου του. Είνε η σύγκρουσις των Γαλλικών εν Ανατολή συμφερόντων προς άλλα συμφέροντα, ως έρχεται και ομολογεί ο ίδιος ο αρχηγός της Γαλλικής Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».
• ΑΙ ΑΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ – ΚΑΤΑΛΗΨΙΣ ΕΧΘΡΙΚΟΥ ΦΥΛΑΚΙΟΥ (στη Σμύρνη)
• ΑΙ ΑΘΗΝΑΙ ΤΑΣ ΑΠΟΚΡΕΩ – Ο ΧΘΕΣΙΝΟΣ ΠΑΝΖΟΥΡΛΙΣΜΟΣ
«Πραγματικός όμως πανζουρλισμός επεκράτησε τας νυκτερινάς ώρας εις τα κέντρα. Εις το «Πανελλήνιον», εις το «Πάνθεον», εις την «Ήβην» και το «Βασιλικόν» ο κόσμος εγλέντησε με πρωτοφανές κέφι. Η αστυνομική διαταγή, η απαγορεύουσα την χρήσιν κομφετί και σερπαντέν εντός των κέντρων αυτών, δεν ίσχυσε να μετριάσει την όρεξιν του κόσμου».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος