Χανιά: Καταγγελίες από φοιτητές του Πολυτεχνείου για συλλήψεις (ηχητικό)

Για “περιστατικά καταδίωξης φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης από την ασφάλεια Χανίων”, το πρωί του Σαββάτου 27/2  κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών του Ιδρύματος, η οποία υπογράφεται και από τους υπόλοιπους Συλλόγους με ομόφωνες αποφάσεις τους.

Όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές «αστυνομικοί με πολιτικά εισέβαλαν στο σπίτι δύο φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης με πρόσχημα έρευνα για κάποια άγνωστη σε αυτούς δράση με συνθήματα και μπογιές. Οι φοιτητές μιλούν για στημένο κατηγορητήριο, αφού όπως λένε «αποδόθηκε στο φοιτητή Γιώργο Σ. μία ανυπόστατη και εξωφρενική κατηγορία για δήθεν οπλοκατοχή. “Οπλοκατοχή” βαφτίστηκε το παλιό φυσίγγι του παππού του, καθώς το σπίτι που διαμένει ως φοιτητής είναι το πατρικό σπίτι της οικογενείας του στην Κρήτη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα αναφέρουν ότι υπήρξε προσαγωγή  δύο ακόμη φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης στο δρόμο, από αστυνομικούς με πολιτικά, οι οποίοι μάλιστα αρνήθηκαν να δείξουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες, και με πολιτικό όχημα της αστυνομίας”.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι φοιτητές: “Το «αδίκημά» τους ήταν πως περπατούσαν στο δρόμο, κοντά στο σπίτι του συλληφθέντα φοιτητή Γιώργου, αρκετά αργότερα από την σύλληψη του φοιτητή, την οποία βέβαια δεν γνώριζαν, αφού δεν του επέτρεπαν για ώρες την επικοινωνία με κανέναν. Και αυτοί οι φοιτητές κρατήθηκαν για ώρες στην ασφάλεια χωρίς καμία απολύτως αφορμή”.

Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Ενιαίου Σύλλογου Φοιτητών του Πολυτεχνείου «το πόσο αυθαίρετη και στημένη ήταν η όλη επιχείρηση αποκαλύφθηκε από την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε στοιχείου που να συνδέει τους φοιτητές με την έρευνα αυτή, όπως αποδείχθηκε περίτρανα. Για να κερδίσουν χρόνο και να κατασκευάσουν ένα στημένο κατηγορητήριο, ώστε να δικαιολογηθούν οι πρωτοφανείς πράξεις τους, προσήγαγαν τους δύο φοιτητές της Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης και τους κρατούσαν για ώρες στην ασφάλεια, χωρίς να τους επιτρέπουν επικοινωνία με κανέναν, ούτε με δικηγόρο. Αλλά δεν έμειναν εκεί. Αφότου οι προσαχθέντες και ο συλληφθείς φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι, αργότερα το απόγευμα προσήγαγαν και πέμπτο φοιτητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλους του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, τον οποίον παρακολουθούσαν στο δρόμο και τον οποίον ανέκριναν στην ασφάλεια με ερωτήσεις όπως «γιατί κατεβαίνεις σε πορείες;», «τι ξέρεις για το φοιτητή που συνελήφθη; Η επιχείρηση κατατρομοκράτησης φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και του φοιτητικού συλλόγου ζητούμε να δημοσιοποιηθεί παντού και να καταγγελθεί από κάθε φορέα της πανεπιστημιακής κοινότητας, κάθε δύναμη και φορέα ειδικά στην πόλης των Χανίων».

Η απόφαση του ενιαίου συλλόγου:

ΔΣ_ΧΑΝΙΑ ενιαιος φσ (1)

Κείμενο της μητέρας του συλληφθέντα φοιτητή

Με θλίβει το γεγονός ότι το δικαίωμα, αλλά ταυτόχρονα και υποχρέωση των φοιτητών να πολιτικοποιούνται και να διεκδικούν ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για τους ίδιους αλλά και για την κοινωνία συνολικότερα, καταλήγει σε στοχοποίησή τους και σε αναίτιες και οπισθοδρομικές συμπεριφορές στο πρόσωπό τους από το κράτος» αναφέρει σε κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η μητέρα του φοιτητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργου Σκαρλάτου, που συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου στα Χανιά, μετά από έφοδο της ασφάλειας στο σπίτι του.

Όπως αναφέρει η μητέρα «Η πρόσφατη στοχοποίηση του γιου μου για το αναφαίρετο δικαίωμά του να κινητοποιείται και να αγωνίζεται, η οποία οδήγησε στην προσχηματική του σύλληψη, μου προκαλεί όχι μόνο ψυχικό άχθος για την τρομοκράτησή του και την αγωνία του προς αυτό που καλείται να αντιμετωπίσει, αλλά και θλίψη. Η είσοδος στο πατρικό μου σπίτι, στον προσωπικό χώρο του γιου μου, χωρίς καμία καταγγελία με το πρόσχημα έρευνας για δημόσιες φθορές κρίνεται επιεικώς απαράδεκτη”.

Το πρωί της Δευτέρας βρέθηκαν στο στούντιο της ΕΡΤ Χανίων, ο συλληφθείς φοιτητής του τμήματος ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Σκαρλάτος και οι προσαχθέντες φοιτητές Μυρτώ και Γιώργος, του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Ιδρύματος.

Ακούστε τη συζήτηση:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος