Ιταλία: Το πρώτο απολίθωμα υποείδους λεονταριού των σπηλαίων

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Αυτή την εβδομάδα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Quaternary International μια σημαντική παλαιοντολογική ανακάλυψη. 

Πρόκειται για ένα απολιθωμένο αριστερό ημισαγώνι λεονταριού Panthera spelaea intermedia το οποίο βρέθηκε το καλοκαίρι του 2017 στα αλλουβιακά αποθέματα του ποταμού Po κοντά στην πόλη της Cremona στην Περιφέρεια της Lombardia στην Βόρεια Ιταλία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Davide Persico, γνωστός ερευνητής και δάσκαλος παλαιοβιολογίας και επιστημονικής μουσειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Parma. 

Το απολίθωμα αποτελεί την πρώτη και μοναδική παρουσία λεονταριού των σπηλαίων σε ένα παλαιοπεριβάλλον των τελών του Πλειστόκαινου στην πεδιάδα της Pianura padana, και το πρώτο εύρημα στην επικράτεια της Ιταλίας.    

Μέχρι τώρα στην Ιταλία, μέρη απολιθωμάτων λεονταριού των σπηλαίων είχαν βρεθεί μόνο σε ορεινό περιβάλλον, στα Απέννινα Όρη και στις Άλπεις, αλλά ποτέ σε πεδιάδα. Το μοναδικό εύρημα απολιθώματος σε παρόμοιο περιβάλλον υπήρξε στην Γερμανία. 

Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα του Δρ. Persico, το απολίθωμα που βρέθηκε στην Ιταλία ανήκει σε θηλυκό λιοντάρι 132 κιλών. Το απολίθωμα του Po εμπλουτίζει τις γνώσεις των επιστημόνων σχετικά με αυτό το εξαφανισμένο είδος.    

Σε αποκλειστική δήλωση στην ΕΡΤ, ο Δρ. Persico είπε πως ‘η απόφαση να επιμεληθώ αυτοπροσώπως την έρευνα αποπληρώνει πλήρως την πολύχρονη προσπάθεια, εφόσον το αποτέλεσμα ήταν μια τόσο σημαντική επιστημονική ανακάλυψη’.

Κατά την διάρκεια της ύπαρξής του, το P. spelaea εξελίχθηκε σε τρείς χρονολογικούς υποείδους: Panthera spelaea fossilis, Panthera spelaea intermedia και Panthera spelaea spelaea. Βάση μελέτης του ημισαγωνιού, προσδιορίστηκε πως το απολίθωμα ανήκει στο είδος λιονταριού των σπηλαίων Panthera spelaea. 

Η παρουσία της Panthera spelaea intermedia επιβεβαιώνει για πρώτη φορά την ύπαρξη θηρευτή κορυφής στην Τεταρτογενή Περίοδο στην Pianura padana. Ένα αρχαϊκό λιοντάρι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας που συμπληρώνει ένα πλαίσιο της πλούσιας παλαιοπανίδας των θηλαστικών απολιθωμάτων που βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Pianura padana όπως ρινόκερους, μαμούθ, γιγαντιαία ελάφια, βόνασους, ελέφαντες, σαρκοφάγα όπως λεοπαρδάλεις, ύαινες, αρκούδες, λύκοι, αλεπούδες αλλά και πρωτεύοντα όπως το Homo neanderthalensis και το Homo sapiens.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος