Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 9 Μαρτίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα: Μανιώ Μάνεση

Οι αντικειμενικοί σκοποί της νέας πολεμικής προσπάθειας που χαρακτηρίζεται ως αμυντική, η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και η σύγκριση με τη στάση της αντιπολίτευσης σε προηγούμενους πολέμους, τα πολιτικά και πολεμικά σχέδια του Κεμάλ, κυριαρχούν στην ημερήσιο Τύπο. Συγχρόνως, άρθρα σχολιάζουν το γλωσσικό ζήτημα, αλλά και την καταδίωξη των ‘’ελευθέρων γυναικών’’, από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 9 Μαρτίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

ΔΙΑ ΤΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΦΕΔΡΩΝ
«Και υψίστη ηθική υποχρέωσις της Πολιτείας προς εκείνους, οίτινες καλούνται να χύσουν το αίμα των προς υπεράσπισιν αυτής, αλλά και η ανάγκη της συγκρατήσεως ακμαίου του φρονήματος αυτών και απερισπάστου της σκέψεώς των από πάσης βιωτικής μερίμνης, επιβάλλει την από του Κράτους ανάληψιν της συντηρήσεως των οικογενειών των στρατευομένων εφέδρων… δέον να ομολογηθή ότι η Ελληνική καθυστέρησε μέχρι τούδε εν τη εκτελέσει της ιεράς ταύτης υποχρεώσεώς της προς τους κατά την τελευταίαν δεκαετίαν αγωνισθέντας…»
ΔΙΑΤΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΔΙΩΚΟΥΝ
«Και πάλιν ζήτημα η καταδίωξις των ελευθέρων γυναικών… Αλλού αι αστυνομίαι δεν καταδιώκουν παρόμοια δυστυχή όντα, αλλά αρκούνται να τα υποβάλλουν εις απαραίτητην πειθαρχίαν… Αι δυστυχισμέναι αυταί γυναίκες έχουν ανάγκην προστασίας εκ μέρους της αστυνομίας και όχι καταδιώξεως…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 9 Μαρτίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

ΑΣ ΜΗ ΠΡΟΤΡΕΧΩΜΕΝ
«…Ενδέχεται να ευρεθώμεν ενώπιον απροσδοκήτου εξελίξεως των γεγονότων, την οποίαν απεύχεται η εθνική ψυχή, οπότε η έντασις των θυσιών, ας θ’ αξιώση η απρόοπτος εξέλιξις, θ’ απαιτήση όπως επιστρατυεθώσιν όλαι εκείναι αι ηθικαί δυνάμεις, αίτινες θα συντελέσουν εις την ευόδωσιν των αγώνων. Διά τούτο και ημείς επιδοκιμάζομεν την ακουσθείσαν γνώμην όπως μη γείνη εν τω παρόντι χρήσις της ‘’βαρείας εφεδρείας’’ ην αποτελεί το πρόσωπον του Βασιλέως Κωνσταντίνου»
ΕΛΕΥΘΕΡΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
«Τα αστυνομικά όργανα –δεν ομιλώ γενικώς- φυσικόν είνε, εκπληρούντα διαταγήν καταδιώξεως γυναικών, να εκτρέπωνται πολλαπλώς. Ο Έλλην δυστυχώς είνε των άκρων. Όταν μάλιστα έχη κάποιαν θεσούλαν, κάποιο γαλονάκι, κάποιαν αρχήν, φέρεται δεσποτικώς. Διατάσσει, υβρίζει, δίρει κάποτε…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 9 Μαρτίου 1921

ΕΘΝΟΣ

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΚ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
«Έν μικρόν νεοπάγές κράτος, ενώπιον του οποίου η Τουρκία και σήμερον ακόμη δύναται να παίζη τον ρόλον κολοσσού, την κατετρόπωσε παταγωδώς : Τα στρατεύματα της Γεωργίας εξεδιωξαν τους Κεμαλικούς από το Βατούμ… Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η Κυβέρνησις της Αγκύρας ετήρησε τόσον αδιάλλακτον στάσιν εν Λονδίνω βασιζομένη μάλλον εις τας εσωτερικάς διααιρέσεις εν Ελλάδι, παρά εις την ισχύν του στρατού της, την πλέον ή προβληματικήν. Δεν θα βραδύνη όμως να πεισθή ότι οι υπολογισμοί της είνε κατά βάσιν εσφαλμένοι…»
‘’Ο ΓΥΙΟΣ ΜΟΥ ΚΙ’ Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ – ΤΟ ΝΕΟΝ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
«Όλα τα δικαιώματα που έχει αποκτήσει ως σήμερα, ακόμα και το δικαίωμα της ψήφου, θα έλεγε κανείς ότι της εδόθησαν, διά να σκεπάζετια η έλλειψις της πραγματικής Ελευθερίας. Αλλά ποία είνε η πραγματική αυτή Ελευθερία, την οποίαν δεν έχει ακόμα, και ποια η Δουλεία, υπό την οποίαν εξακολουθεί να διατελή η ΓΥΝΑΙΚΑ;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 9 Μαρτίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ
ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ Α. Μ. ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΝ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΕΚΥΡ ΣΑΜΥ
«Αλλ’ ο αντιπρόσωπος της Αγκύρας… δεν παρέλιπε την ευκαιρίαν να ομιλήση ολίγον περιφρονητικώς και περί των Ελλήνων… Αι δυνάμεις μας τους έστειλαν και με τας Δυνάμεις θα διαπραγματευθώμεν. Αληθώς αι Δυνάμεις έστειλαν τον Ελληνικόν στρατόν εις την Μικρασίαν και την Θράκην. Αλλά δεν τον έστειλαν ως επισκέπτην και περιηγητήν! Η Ελλάς είνε εκεί εις τον οίκον της. Και ουδείς θα την εκβάλη εξ αυτού.»
ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟΝ Ή ΠΡΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΝ; ΤΟ ΔΥΤΙΚΟΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΝ ΚΑΙ Η
ΔΕΙΝΗ ΘΕΣΙΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟ-ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 9 Μαρτίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ
«Ο επαναστάτης ζητεί από τον Σουλτάνον την καθαίρεσιν της Κυβερνήσεως της Κωνσταντινουπόλεως και την αναγνώρισιν ως Τουρκικής Κυβερνήσεως, της Κυβερνήσεως της Αγκύρας… Αλλά Κυβέρνησις της Αγκύρας σημαίνει Κεμάλ… Το πολεμικόν σχέδιον του Κεμάλ, μόνον ως σχέδιον εμπνεόμενον υπό της πογνώσεως δύναται να κριθή. Διότι η Ελλάς αποκαθισταμένη κυρίαρχος της Μικράς Ασίας, ως και θα αποκατασταθή και κατέχουσα την Κωνσταντινούπολιν και τον Πόντον αποβαίνει αδιάσειστος από πάσης απόψεως και αποκλείει τον εχθρόν της επί αγόνων εδαφών…»
ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ
Αι κλοπαί ρεκλάμα των ξενοδοχείων – Εκάπνιζαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι; Πού ημπορεί κανείς να ίδη εν εκατομμύριον λουομένων;

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 9 Μαρτίου 1921

ΕΣΤΙΑ

ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Υπό όρους εξαιρετικώς ευνοϊκούς –τουλάχιστον από εσωτερικής απόψεως- επιδίδεται το έθνος εις τον νέον αγώνα… Οι έχοντες οπωσδήποτε υγιά την μνήμην θα ομολογήσουν, ότι τα πράγματα δεν συνέβαιναν πάντοτε κατά τον τρόπον αυτόν. Προ ολίγων μηνών ακόμη μία άλλη Κυβέρνησις, διεξάγουσα όμοιον αγώνα εθνικόν, προσέκρουε διαρκώς εις αντιδράσεις εσωτερικάς και ηναγκάζετο να μετέρχεται μέτρα, τα οποία απέκρουε πρώτη η ιδική της συνείδησις… Αυτήν την στιγμήν οι κυβερνώντες την Ελλάδα εκπροσωπούν το Έθνος σύσσωμον και αδιάσπαστον, ακριβώς δε διά τούτο έχουν την υποχρέωσιν να είνε και περισσότερον απαιτητικοί και σταθερώτεροι εις τας αξιώσεις των…»
ΧΙΟΝΙΣΤΡΕΣ
«Αλλά η μεγαλειτέρα τραγωδία, εις όλην αυτην την συμφοράν, είνε τα ωραία, τρυφερά χεράκια, τα οποία μία φθονερά Κίρκη μεταμορφώνει εις πεζότατα λουκάνικα, απελπίζοντα τους ποιητάς και γεννώντα ανθρωποφάγους ορέξεις εις τους μπεκρήδες»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 9 Μαρτίου 1921

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΙ ΔΙΑ ΤΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ
ΤΟ ΥΠΟΥΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΙΝ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΕΙΣ ΤΟ
ΜΕΤΩΠΟΝ
ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΙΣΗΚΩΜΑ
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΙΣ ΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΞΕΧΑΡΒΑΛΩΜΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 9 Μαρτίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΑΙ
«Εκείνο το οποίον κηρύττομεν από της ιδρύσεως του Κόμματος, ότι δεν υπάρχει αντίθεσις αληθής μεταξύ βασιλικών και βενιζελικών, ότι κάθε αστικόν κόμμα είναι επίσης αισχρόν και επίσης ψευδές και ότι εκπροσωπεί μόνον τα συμφέροντα των πλουτοκρατών ήλθαν τα πράγματα να το μαρτυρήσουν… Τα πράγματα επικυρώνουν το δίδαγμά μας. Μόνον το Σοσιαλιστικόν κόμμα θα σώση την Ελλάδα…»
ΤΟ ΡΕΖΙΛΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΩΝ
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 9 Μαρτίου 1921

ΣΚΡΙΠ

ΤΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΘΑ ΔΟΘΗ Η ΛΥΣΙΣ ΤΟΥ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ
ΑΙ ΤΕΛΙΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΙΣ ΑΣ ΚΑΤΕΛΗΞΕΝ Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΝ
ΟΙ 10 ΟΡΟΙ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΠΟΡΤΑΣΕΩΝ ΕΦ’ ΩΝ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ Ν’ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟΝ ΥΛΙΚΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ
ΜΙΚΡΑΝ ΑΣΙΑΝΑκριβώς πριν από έναν αιώνα: Τρίτη 9 Μαρτίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

ΠΛΗΤΤΩΜΕΝ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ 1821-1921
Η ΓΛΩΣΣΑ
«Η καλλιτέρα υπηρεσία την οποίαν θα προσέφερον εις την γλώσσαν μας οι ενδιαφερόμενοι υπέρ αυτής, θα ήτο να μη επιμείνουν εις την επιβολήν αλλά ν’ αφεθούν εις την εξέλιξιν. Το πολύ – πολύ που θα είχον να κάμουν θα ήτο να εκρατούσαν και οι μεν και οι δε κάποιο τιμόνι διά ν’ αποφεύγουν τας υπερβολάς»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος