Τιτάνιες προσπάθειες στήριξης των προσφύγων στη νησιωτική Ελλάδα

Προσπάθεις χωρίς να υπολογίζουν την κούραση συνεχίζουν να καταβάλουν από την αρχή του προσφυγικού κύματος, άτομα, ομάδες και κινήσεις στη νησιωτική Ελλάδα. Αναρίθμητα είναι και τα περιστατικά με συγκινητικές ανθρώπινες ιστορίες αλληλεγγύης, αλλά και οι εμπειρίες που αποκομίζουν όσοι/ες συμμετέχουν στις δραστηριότητες αυτές.

Τιτάνιες προσπάθειες στήριξης των προσφύγων στη νησιωτική ΕλλάδαΗ ΜΚΟ Αρχιπέλαγος στο λογαριασμό της στο facebbok, έχει αναρτήσει με τίτλο “Ανθρωπιά και αλληλεγγύη: απάντηση στην προσφυγική κρίση”, το ακόλουθο κείμενο μαζί με τη φωτο που το συνοδεύει: “Η κατάσταση που βιώνουμε στο ανατολικό Αιγαίο, δυστυχώς δεν περιγράφεται με λόγια. Είναι μία κατάσταση που μας ξεπερνάει όλους. Το μόνο που μας παρηγορεί, είναι η πραγματική αλληλεγγύη και η ανθρωπιά, που αυθόρμητα και με αληθινό ενδιαφέρον δείχνει ένα μέρος των συνανθρώπων μας: εργαζόμενοι, αλλά και άνεργοι, κάτοικοι των νησιών και οι οικογένειές τους, αλλά και οι πολλοί εθελοντές που έχουν έρθει από κάθε γωνιά του κόσμου στα νησιά του αν. Αιγαίου, μονάχα για να βοηθήσουν.

Στον αντίποδα, βρίσκεται η πλειονότητα των θεσμικών φορέων αρωγής, που ενώ διαθέτουν τα μέσα και τους πόρους για να συνδράμουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τα έργα τους είναι προκλητικά ανεπαρκή. Για το θέμα αυτό, θα επανέλθουμε σύντομα.
Όλοι εμείς στο Αρχιπέλαγος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους δεκάδες φίλους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν για τη συλλογή και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία λόγω της άφιξης χιλιάδων προσφύγων καθημερινά εξαντλούνται άμεσα”.

Τιτάνιες προσπάθειες στήριξης των προσφύγων στη νησιωτική Ελλάδα

Στη Σύμη, η πρωτοβουλία “Σύμη – Αλληλεγγύη”, έχει σαν λεζάντα στη φωτο που αναδημοσιεύουμε από το λογαριασμό της στο facebook: “Όταν είσαι βρεγμένος, φοβισμένος και εξαντλημένος από το ταξίδι στη θάλασσα, θα κοιμηθείς οπουδήποτε. Μεταξύ των τελευταίων προσφύγων βρίσκονται και δέκα παιδιά. Μοιράσαμε σήμερα φαΐ, νερό, υπνόσακους και άλμπουμ ζωγραφικής. Πήγαμε έγκυες γυναίκες και τραυματισμένους στο γιατρό. Αύριο όλοι θα έχουν καθαρά ρούχα μετά από ένα καλό ύπνο”.

Τιτάνιες προσπάθειες στήριξης των προσφύγων στη νησιωτική ΕλλάδαΤο Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου, αναφέρει μεταξύ άλλων στο λογαριασμό του στο facebook:
“Πήγαμε μάνες με βρέφη στη “βίλλα Άρτεμις”.Οι άλλοι?
Και τότε πρόβαλε το μεγαλείο των ανθρώπων.
Η Βασιλεία, η Αλέκα, η Ποπάρα, η ΄Αννη, η Μαριέττα σαν στοργικές μητέρες πήραν στα σπίτια τους όσες οικογένειες μπορούσαν. Να ζεσταθούν, να πλυθούν, να κοιμηθούν σε ένα κρεβάτι, λένε.Πολλοί άλλοι κάτοικοι δηλώνουν την επιθυμία τους να φιλοξενήσουν για όσο χρειαστεί τους ξεριζωμένους συνανθρώπους μας.
Και ξαναγυρίζει η ελπίδα για τον άνθρωπο.
Με τη ζεστή κοτόσουπα και το τσάι για τόσο κόσμο που έφτιαξαν η Νίκη και η Μαρία ζεσταίνεται και η καρδιά μας.
Με τους εκατοντάδες λουκουμάδες που φτιάχνει δυο μέρες τώρα ο Μικές, γλυκαίνεται η πίκρα μας.
Με τις εκατοντάδες κούπες ρυζόγαλο που έφτιαξαν η Γεωργία και η Σέβη πασαλείφτηκαν με κανέλα τα παιδιά και μεις με τη χαρά τους.
Ο μισανθρωπισμός και ο ρατσισμός δεν έχουν θέση στην κοινωνία της Λέρου.
Η αλληλεγγύη εξαπλώνεται και οι αγκαλιές και τα σπίτια ανοίγουν”.

Φωτο: Aρχιπέλαγος, Σύμη – Αλληλεγγύη, Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος