Δημοσκοπήσεις για τις τοπικές εκλογές της Μαδρίτης στις 4 Μαΐου

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Το Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών της Ισπανίας CIS σε δημοσκόπησή του, ξαναδίνει την νίκη στο PSOE ( Σοσιαλιστές) στην περίπτωση που διεξάγονταν γενικές εκλογές, σήμερα στην Ισπανία.

Με ποσοστό 31,3% από το 28% των εκλογών της 10ης Νοεμβρίου του 2019, οι Σοσιαλιστές θα ξανακέρδιζαν τις εκλογές, έναντι του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος που συνεχίζει την καθοδική πορεία του με ποσοστό 17,9% έναντι του 20,82% που είχε εξασφαλίσει στις προηγούμενες εκλογές.

Ως τρίτο κόμμα διατηρεί τις δυνάμεις του το ακροδεξιό Βοξ με 15% από το 15,09% των προηγούμενων εκλογών. Στην τέταρτη θέση έρχονται οι Ουνίδας Ποδέμος, οι οποίοι χάνουν τουλάχιστον 3 ποσοστιαίες μονάδες με 9,6% έναντι του 12,84% των εκλογών του 2019. Στην πέμπτη θέση ενισχύουν τη θέση τους οι φιλελεύθεροι Θιουδαδάνος οι οποίοι εξασφαλίζουν ποσοστό 9,5% από το 6,79% των προηγούμενων εκλογών.

Όμως, η συγκεκριμένη δημοσκόπηση, διενεργήθηκε κατά το διάστημα 1-11 Μαρτίου σε όλη την χώρα, με στατιστικό δείγμα 3.820 πολιτών και δεν περιλαμβάνεται σε αυτήν ο αντίκτυπος των τελευταίων πολιτικών αναταράξεων. Αρχής γενομένης της πρότασης μομφής των Θιουδαδάνος και των Σοσιαλιστών στην Αυτονομία της Μούρθια, της προκήρυξης πρόωρων εκλογών στην Αυτονομία της Μαδρίτης και την απόφαση του Πάμπλο Ιγκλέσιας να εγκαταλείψει την κυβέρνηση και να ανταγωνιστεί την δημοφιλή Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο του Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Αυτονομίας της Μαδρίτης.

Ο πολιτικός πυρετός επικεντρώνεται πλέον στις εκλογές της Αυτονομίας της Μαδρίτης, οι οποίες θα διενεργηθούν στις 4 Μαΐου και παρότι έχουν τοπικό χαρακτήρα εντούτοις αποτελούν προοίμιο ενδεχόμενων πολιτικών αλλαγών στην Ισπανία και στις γενικές εκλογές που υπολογίζεται να διενεργηθούν το 2022 αν όχι νωρίτερα. Οι αλλαγές των τελευταίων ημερών στους πολιτικούς πρωταγωνιστές για την ηγεσία της Αυτονομίας προσδίδει έντονο κλίμα και το δίπολο αριστερά-δεξιά αποτελεί το βασικό συστατικό.

Η απόφαση του Πάμπλο Ιγκλέσιας να παραιτηθεί από την αντιπροεδρία της κεντρικής κυβέρνησης , όχι όμως άμεσα αλλά μόλις αρχίσει η επίσημη προεκλογική εκστρατεία στις 18 Απριλίου, οδήγησε σήμερα το Λαϊκό Κόμμα σε προσφυγή του στην εκλογική επιτροπή ζητώντας την άμεση παραίτησή του από την κυβέρνηση.

Δημοσκοπήσεις για τις τοπικές εκλογές της Μαδρίτης στις 4 Μαΐου

Τουλάχιστον σε τρεις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο (NC Report, GAD3 και Metroscopia) για τις εκλογές της Αυτονομίας, οι φιλελεύθεροι Θιουδαδάνος εμφανίζονται εκτός τοπικού κοινοβουλίου αφού εξασφαλίζουν μόνο 4,5% από το 5% που απαιτείται.

Το συγκεκριμένο κόμμα, τις τελευταίες ημέρες ζει τις χειρότερες στην ιστορία του από το 2006, χρονιά της ίδρυσής του, αρχικά στην Καταλονία και στην συνέχεια σε εθνικό επίπεδο. Η συνεχής αιμορραγία από την παραίτηση στελεχών του αλλά κυρίως οι 3 τοπικοί βουλευτές του στην Μούρθια οι οποίοι μέσα σε 24 ώρες άλλαξαν την απόφαση τους για την πρόταση μομφής κατά της τοπικής κυβέρνησης και κατά ουσίαν εξαγοράστηκαν από το Λαϊκό Κόμμα (όπως δηλώνουν δημόσια επιφανή στελέχη του), ήταν η αρχή του τέλους. Τις τελευταίες ώρες υπάρχει έντονος προβληματισμός για την συνέχιση της ύπαρξης του κόμματος “που δεν κατάφερε να δημοσιοποιήσει τα περιστατικά διαφθοράς που υπέπεσαν στην αντίληψη του”, όπως επισημαίνουν μετά από αυτοκριτική.

Αν αυτό το εκλογικό σενάριο επιβεβαιωθεί, τότε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) ενισχύεται και καταφέρνει 55 έδρες από τις 136 του συνόλου της τοπικής βουλής ενώ η ακροδεξιά Vox εξασφαλίζει 16. Άρα τα δύο κόμματα εξασφαλίζουν 71 έδρες , δύο παραπάνω από όσες απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Τα περιθώρια φαίνεται να στενεύουν για το μπλοκ των αριστερών κομμάτων καθώς το PSOE θα εξασφάλιζε 41 έδρες, ακολουθούμενο από τους Más Madrid (17) και τους Unidas Podemos με 7.

Ο μέσος όρος των τριών δημοσκοπήσεων σε ποσοστά, διαμορφώνεται ως εξής:

PP-Λαϊκό Κόμμα (37,9%), PSOE- Σοσιαλιστές (27,9%), MM – Más Madrid (11,6%), VOX (11,1%), UP – Ουνίδας Ποδέμος (5%) y Cs – Θιουδαδάνος (4,6%)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος