Η Λέσβος στην Επανάσταση του 1821 (audio)

Η έναρξη της Επανάστασης στην Ελλάδα δεν πραγματοποιήθηκε σε μια μέρα μόνο ούτε συγχρόνως σε όλες τις περιοχές, αν και είχε οριστεί ως μέρα γενικής εξέγερσης η 25η Μαρτίου 1821. Η δυνατότητα ένοπλου αγώνα ήταν ακόμα πιο δύσκολη σε περιοχές όπως η Λέσβος όπου, ενώ η Επανάσταση άρχισε να επεκτείνεται και στο νησιά, η τουρκική διοίκηση πήρε σειρά από μέτρα για να αποτρέψει τη μεταλαμπάδευσή της.

Η συμβολή ωστόσο της Λέσβου, ήταν σημαντική στον αγώνα για την ελευθερία αφού σημαντικοί Λέσβιοι αγωνιστές συνέδραμαν είτε αγωνιζόμενοι σε άλλες περιοχές, είτε ενισχύοντας οικονομικά στον αγώνα είτε είχαν μεταφέρει στη Λέσβο τις επαναστατικές ιδέες της Φιλικής Εταιρείας και είχαν μυήσει αρκετούς ντόπιους όπως ο Βενιαμίν ο Λέσβιος και ο Παλαιολόγος Λεμονής.

Ιστορική στιγμή της Επανάστασης αποτελεί η πυρπόληση του τουρκικού δικρότου του τότε αυτοκρατορικού οθωμανικού στόλου, στον όρμο της Ερεσού Λέσβου, το Μάιο του 1821 από τον Ψαριανό πυρπολητή Δημήτρη Παπανικολή, που θεωρείται η πρώτη κατά μέτωπο ναυμαχία που έδωσαν οι Έλληνες ναυμάχοι στην ελληνική επανάσταση.

Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο  φιλόλογος Παναγιώτης Σκορδάς “η γεωγραφική θέση της Λέσβου στάθηκε ένας σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας στην εξέγερση της, αφού ο ανεφοδιασμός από τα απέναντι παράλια ήταν εύκολος και κατέστειλε κάθε εξέγερση.  Επιπλέον η Λέσβος χρησιμοποιήθηκε κατά τα χρόνια της Επανάστασης από τον τουρκικό στόλο ως ναυτική βάση αφού θεωρήθηκε θέση στρατηγικής σημασίας και ενισχύθηκαν σημαντικά από την αρχή της Επανάστασης οι οθωμανικές δυνάμεις στο νησί”.

Για την κατάσταση στη Λέσβο στην Επανάσταση του 1821 και τους σημαντικούς Λέσβιους που πρωτοστάτησαν στον αγώνα μίλησε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο φιλόλογος Παναγιώτης Σκορδάς .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος