Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 26 Μαρτίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Εν αναμονή της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Δ. Γούναρη –αρχηγό της πλειοψηφίας και υπουργό Στρατιωτικών- και ενώ στο μικρασιατικό μέτωπο επικρατεί σύμφωνα με τα επίσημα πλέον ανακοινωθέντα σχετική ηρεμία, αρκετές είναι οι δημοσιογραφικές στήλες που ζητούν ‘’την αλήθειαν εις τον λαόν’’. Η διαχείριση της υπόθεσης ‘’ειπιχείρηση Εσκή Σεχήρ’’, με τις ψεύτικες ελπίδες που δημιουργήθηκαν για επερχόμενη πτώση του, προκαλεί ενόχληση και αντιδράσεις. Κάποιοι πάντως επιμένουν ότι η θέση του Βασιλιά είναι στην πρώτη γραμμή του Μετώπου.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 26 Μαρτίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ
ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΛΑΟΝ
«Η δε εξακολούθησις της αχαρακτηρίστου τακτικής, ήτις ατυχώς εφηρμόσθη μέχρι τούδε, των παρασιωπήσεων, των μωρών ανακοινωθέντων, των αλληλοαναιρουμένων επισήμων ανακοινώσεων, των διαψεύσεων, του με μίαν λέξιν παιδικού αυτού κρυφτουλιού, το οποίον παίζεται, θ’ απεδείκνυεν ότι οι κυβερνώντες όχι μόνον είνε ανίκανοι να εννοήσουν την ψυχικής ιδιοσυστασίαν του Έλληνος και τον βαθμόν της διανοητικότητός του, αλλά και ότι κρίνουν ως άξιον καταφρονήσεως τον λαόν, εις τον οποίον οφείλουν την πολιτικήν ύπαρξίν των και εν μέσω του οποίου έζησαν»
ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ
Η ΡΩΜΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΝΑΚΩΧΗΝ ΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ‘’ΘΑ ΜΑΣ ΕΚΔΙΩΞΟΥΝ ΠΑΝΤΑΧΟΘΕΣΝ’’
ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ
Ο ΜΠΕΚΗΡ ΣΑΜΗ ΦΘΕΓΓΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΠΕΡΙ ΠΡΟΕΛΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕΧΡΙΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΗΤΟ ΑΣΤΕΙΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 26 Μαρτίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

ΦΩΝΗ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ
«Εν Ελλάδι δεν μνησικακούμεν εναντίον των Γάλλων διά την εχθρότητα ην δεικνύουν προς την εθνικήν υπόθεσίν μας. Γνωρίζομεν ότι τα συμφέροντα των κρατών ίστανται μακράν πάσης αισθηματολογικής επιδράσεως, ακολουθούντα τον δρόμον, ον χαράσσει η ιδία αυτών λογική… Από τας δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού […] αντλούμεν την ελπίδαν ότι, αν ακόμη απέχη ο χρόνος καθ’ ον θα επαναληφθούν τα ‘’καλά χαρτιά’’ μεταξύ των δύο κρατών, πάντως ευρισκόμεθα εις τα πρόθυρα του διπλωματικού θαλάμου, όπου τουλάχιστον θ’ ακούωνται οι φιλικοί λόγοι»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 26 Μαρτίου 1921

ΕΘΝΟΣ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΝ
«Αν οι σήμερον κυβερνώντες είχον την στοιχειώδη ειλικρίνειαν ήτις δέον να χαρακτηρίζη πάντα τίμιον πολιτικόν, θα ώφειλον να ωμολογήσουν, ότι μίαν Κυβέρνησιν αναλαμβάνουσα τας ευθύνας ενός κρισίμου εξωτερικού αγώνος, θα διέπραττεν έγκλημα εναντίον της πατρίδος, αν εδειλία να εφαρμόση εσωτερικώς όσα μέτρα κρίνει επιβαλλόμενα –κακώς ή καλώς αδιάφορον- προς ευόδωσιν του αγώνος αυτού…»
ΠΡΟΣ ΠΑΛΙΝΟΡΘΩΣΙΝ ΤΟΥ ΒΑΛΣ
«Μετά την απόπειραν της παλινορθώσεως του Σαρλό, γίνεται και μία άλλη απόπειρα παλινορθώσεως ενός νασιλέως των χορών, του βαλς, το οποίον επεσκίασαν και κατέρριψαν από τον θρόνον του οι νεώτεροι εξαρθρωτικοί χοροί των αγρίων της Αφρικής και της Αμερικής, οι επιδραμόντες εις τα σαλόνια»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 26 Μαρτίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗΝ ΤΟΥ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ
«Η επί ημέρας αγγελλομένη ως επικειμένη κατάληψις του Εσκή Σεχήρ δεν επετεύχθη. Μετά σημαντικάς απωλείας η εναντίον αυτού ενεργούσα ομάς επανέρχεται, τουτέστιν υποχωρεί, εις τας αρχικάς θέσεις εξορμήσεως… κατεβλήθη προσπάθεια να αποσιωπηθή είτα να μειωθή η σημασία της αποτυχίας… Διατί δεν λέγουν την αλήθειαν προς τον Λαόν οι κυβερνώντες; Η σημασία και τα αποτελέσματα μιας αποτυχίας θα είνε μικροτέρα εάν φωτισθή ο Λαός πού αύτη αληθώς οφείλεται, εάν ζητηθώσιν αμέσως ευθύναι, εάν γίνωσιν αμέσως αι επιβαλλόμεναι μεταβολαί εις τας διοικήσεις»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 26 Μαρτίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΜΑΣ ΕΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΝ ΤΗΝ ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΑ
ΤΟ ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΙΚΟΝ ΔΙΑΖΥΓΙΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗΝ!
ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΚΑΙ ΑΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ. ΑΓΓΛΟΦΟΒΙΑ – ΣΟΒΙΕΤΟΦΟΒΙΑ – ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΦΟΒΙΑ. Η ΕΛΛΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Ο ΕΟΡΤΑΜΟΣ ΤΗΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΑΙ ΧΘΕΣΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. Η ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ. Η ΣΤΕΨΙΣ ΤΩΝ ΤΑΦΩΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΙΑΝΤΩΝ
«Αλλ’ ο κυρίως εόρτιος παλμος ήτο εις την ατμόσφαιραν και εις τας ψυχάς, ο παλμός και η υπερηφάνεια λαού ελευθέρου χάρις εις την γιγαντομαχίαν των προγόνων του αλλά και λαού συνεχίζοντος νικηφόρως το έργον εκείνων, μαχομένου και αυτού υπέρ της ελευθερίας αδελφών.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 26 Μαρτίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

ΑΝΑΓΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ
«Ο Λαός αναμένει ταχίστην την διευθέτησιν τωβ κυβερνητικών ζητημάτων, αναμένει Κυβέρνησιν ενιαίαν και διαχειριστήν των πολιτικών αυτού υποθέσεων τον Αρχηγόν της πλειοψηφίας. Αλλ’ αναμένει επίσης να ίδη τιθέμενον τον Βασιλέα του υπέρτατον Στρατηγόν εις τα πεδία των μαχών, και είνε έτοιμος να προβή κατόπιν τούτου εις τας μεγίστας των θυσιών»
ΛΑΪΚΟΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
«Και προ πολλών ετών το έγραψα και το επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι αι εθνικαί εορταί εις την Ελλάδα εορτάζονται από ολίγους καλαμαράδες, από ολίγους ρήτορας και από ολίγους επισήμους. Ο λαός απουσιάζει τελείως από αυτάς»
Η ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ ΤΟΥ 21

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 26 Μαρτίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑΝ
Η ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΓΜΑΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤ’
ΑΥΤΗΝ. Η ΒΡΑΔΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΕΝΩ ΕΠΕΔΙΔΕΤΟ ΤΟ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΝ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
Η ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΣ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΝΑΡΗ ΕΙΣ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟΝ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 26 Μαρτίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΚΕ Δ. ΓΟΥΝΑΡΗ
Ο ΔΙΩΓΜΟΣ
«Η Κυβέρνησις των ‘’ελευθεριών’’ εκτοπίζει. Η Κυβέρνησις των’’ελευθεριών’’ αρνείται την ελευθερίαν της σκέψεως… Ο σημερινός διωγμός της εργατικής τάξεως εκ μέρους της Κυβερνήσεως των ’’ελευθεριών’’ είναι πρωτοφανής. Οι τυραννομάχοι της χθες απέβαλον κάθε προσωπείον. Ούτε τον εαυτόν των ακόμη δεν εντρέπονται, ενώ ακόμη ηχούσι εις τα ώτα του λαού οι λόγοι των κατά της τυραννίας»
ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
«Απόφασις της Γεν. Διοικήσεως Ανατολ. Μακεδονίας… Αποφασίζομεν. Διατάσσομεν την εκτόπισιν των […] κατοίκων απάντων Καβάλλας, ως επικινδύνων εις την δημοσίαν τάξιν και ασφάλειαν, διότι ούτοι ανήκοντες εις το ‘’Κομμουνιστικόν Κέντρον’’ Καβάλλας […] προτρέπουσι τους εργάτας όπως αντιτάξωσι βίαν κατά των νομίμων αρχών του Κράτους»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 26 Μαρτίου 1921

ΣΚΡΙΠ

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΜΙΣΘΕΝΤΩΝ ΧΘΕΣ ΝΕΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ
26 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
ΑΙ ΑΘΗΝΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΣΑΙ ΤΗΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ
«Η Ελληνική πρωτεύουσα και μαζί με αυτήν ολόκληρος η Ελλάς, η ελευθέρα και η απελευθερωθείσα παρ’ αυτής, εώρτασε χθες την εκατονταετηριδαν της ανεξαρτησίας και της λυτρώσεώς της. Και εώρταε την μεγάλην αυτήν ιστορικήν της φυλής ημέραν με τα πλέον χαρμόσυνα συναισθήματα, με την πεποίθησιν και της οριστικής πραγματώσεως των πόθων, όσοι δεν εξεπληρώθησαν κατά την διάρκειαν του διαρρεύσαντος μεγαλειώδους διά την Ελλάδα αιώνος…»
ΑΣ ΜΗ ΣΤΕΡΗΘΗ ΟΥΔΕΙΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Παρασκευή 26 Μαρτίου 1921

ΣΦΑΙΡΑ

ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟΝ ΥΠΕΓΡΑΦΗ
«Την χθεσινήν επέτειον εχρωμάτισε με τα ωραιότερα και τα θελκτικώτερα συνάμα όμως και τα συγκινητικότερα χρώματα μία τελείως ξεχωριστή μορφή την οποία έχει προσλάβει ο αγών της φυλής… Συμπτώσεις σημαντικαί […] εσημειώθησαν χθες. Ήρχοντο τραυματίαι, ανεχώρουν πολεμισταί, επανηγύριζον οι μέλλοντες να συνεχίσουν και να περαιώσουν το μέγα έργον. Εστέφοντο οι αδριάντες και οι τάφοι των ηρώων της αναγεννήσεως, εν ω συνάμα επλέκοντο οι στέφανοι των νέων ηρώων. Το σύμφωνον υπεγράφη χθες»
Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος