Με την παράταση της έκτακτης ανάγκης στο Ιόνιο λύθηκαν χρόνια προβλήματα

Ανοικτές πληγές άφησε το πέρασμα της κακοκαιρίας Ιανός από την χώρα τον Σεπτέμβριο. Ζάκυνθος, Κεφαλληνιά και Ιθάκη είχαν κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σχεδόν πέντε μήνες μετά η Πολιτική Προστασία χειρίστηκε με νέο νομοθέτημα το ζήτημα των αποκαταστάσεων, γεγονός που έλυσε τα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως δήλωσε ο Διονύσης Μινέτος, αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Κεφαλονιάς. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδωσε παράταση προθεσμίας για τον χαρακτηρισμό των νησιών Κεφαλληνίας και Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2021. Με αυτόν τον τρόπο τα έργα βαίνουν πλέον προς ολοκλήρωση.

Ήδη προχώρησε η διαδικασία αποκαταστάσεως των έργων και για τις μελέτες που έχουν εγκριθεί και ανατεθεί σε αναδόχους, έχουν εγκριθεί και εκταμιευθεί τα χρήματα. Τα μισά έργα σε κτηριακές υποδομές έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένει να αποκατασταθούν οι οδικές υποδομές, δηλαδή εκείνα που εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Εν όψει της τουριστικής περιόδου όπως είπε ο κ. Μινέτος, «δεν έχουμε περιθώρια για κάτι άλλο από το να είμαστε αισιόδοξοι».

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Ιθάκη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Διονύσιο Στανίτσα. Η απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έλυσε χρόνια προβλήματα. Τα προνόμια  που προσφέρει αυτή η διαδικασία για το επόμενο εξάμηνο επιτάχυναν την μελέτη, έγκριση και ολοκλήρωση των έργων, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα χρονοτριβούσαν το λιγότερο για δυο χρόνια. Έως το καλοκαίρι αναμένεται να έχουν εκτελεστεί τα έργα ανέφερε ο κ. Στανίτσας, καθώς τα χρήματα έχουν ήδη δοθεί στον δήμο και έχει πραγματοποιηθεί το 70% των έργων αποκαταστάσεως, ενώ ορισμένα έχουν προχωρήσει ακόμη και σε ποσοστό 95%. Το μόνο που απομένει είναι η αποκατάσταση του δρόμου που ενώνει το βόρειο με το νότιο τμήμα του νησιού, όπου οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται με καραβάκι. Ο Δήμαρχος δηλώνει ότι ο εμβολιασμός προχωρά και οι κάτοικοι ετοιμάζονται για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, ευελπιστώντας σε ένα καλοκαίρι όπως το περυσινό, που είδε να εκτοξεύονται οι επισκέψεις και τα έσοδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος