Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Σάββατο 27 Μαρτίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα: Μανιώ Μάνεση

Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης υπό τον Δ. Γούναρη αποτελεί μία ακόμη αφορμή που τροφοδοτεί το διχαστικό κλίμα. Και οι αναφορές στα δημοσιογραφικά κείμενα, ανάλογες. ‘’Η κοινοβουλευτική τάξις απεκατεστάθη’’ πιστεύουν οι μεν, ‘’Ας παύση λοιπόν η Κυβέρνησις ν’ αντιπροσωπεύη μόνον το μίσος κατά του Βενιζέλου’’ ζητούν οι δε. Το θέμα του Εσκή Σεχήρ προβληματίζει. Και αν κάποιοι προσπαθούν να το δικαιολογήσουν, άλλοι ζητούν ευθύνες. Και ενώ ανακοινώνεται επισήμως ο αριθμός των ελληνικών απωλειών, η βασίλισσα Σοφία απευθύνει έκκληση στο λαό να προσφέρει τον οβολόν του για τους τραυματίες και τα ορφανά του πολέμου

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Σάββατο 27 Μαρτίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΕΩΣ
«Ο σχηματισμός καθαρώς κομματικής κυβερνήσεως, υπό τον κ. Γούναρην, σημειώνει την επάνοδον της χώρας εις την ομαλήν λειτουργίαν του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, το οποίον ηδράνησε κατ’ ουσίαν από του 1916 και εντεύθεν… Απέναντι δε της κομματικής κυβερνήσεως του κ. Γούναρη, πρέπει να έχωμεν μίαν αντιπολίτευσιν συγκεκροτημένην, ελέγχουσαν, προγραμματικώς εργαζομένων και ετοίμην να διαδεχθή την Κυβέρνησι όταν επιστή το πλήρωμα του χρόνου
Η ΕΚΚΛΗΣΙΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ
«Η Α.Μ. η Βασίλισσα Σοφία, η πονεμένη μάννα, ‘’ζητεί τον οβολόν κάθε Έλληνος διά τα παιδιά μας που αγωνίζονται εκεί κάτω διά την μεγάλην Ελλάδα’’…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Σάββατο 27 Μαρτίου 1921

ΑΣΤΡΑΠΗ

Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ
«Ο σχηματισμός αμιγούς κυβερνήσεως υπό τον αρχηγόν του Λαϊκού κόμματος θέτει τέρμα εις την ανωμαλίαν, την οποίαν επροκάλει κυβερνητική συγκρότησις μη επερειδομένη επί των σταθερώς καθιερωμένων αρχών του κοινοβουλευτικού ημών πολιτεύματος… Τα συμμιγή κυβερνητικά κατασκευάσματα, υφ’ α μέχρι σήμερον διωκείτο, τυπικώς μεν εξεπροσώπουν πιστότερον τον αντιβενιζελικόν συνασπισμόν, αλλ’ είχον το μέγιστον μειονέκτημα ότι κανένα δεν ενεφάνιζαν υπεύθυνον»
ΑΝΑΚΑΛΥΨΙΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ. ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΟΙΝΟΠΩΛΕΙΟΝ
Ο σύλλογος των σατύρων. Η καταστροφή νέων και νεανίδων…

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Σάββατο 27 Μαρτίου 1921

ΕΘΝΟΣ

ΕΙΣ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ
«Ο κ. Γούναρης ας αναλογισθή ποίας ευθύνας αναλαμβάνει σήμερον απέναντι του Έθνους, απέναντι της ιστορίας και ας φροντίση να μη κατασυντριβή αύριον υπό το βάρος των ευθυνών αυτών, εν η περιπτώσει λάβουν δυσμενή τροπήν τα Ελληνικά πράγματα… Ας παύση λοιπόν η Κυβέρνησις ν’ αντιπροσωπεύη μόνον το μίσος κατά του Βενιζέλου διά ν’ αντιπροσωπεύση μόνον την Ελλάδα, την αγωνιζομένην και απειλουμένην πανταχόθεν. Ας θέση υπεράνω του Κόμματος την Ελλάδα, διότι τούτο, επί τέλους είνε και το κομματικόν της συμφέρον, διά να μη ταφή αύριον υπό τας αράς και υπό την εξέγερσιν του Λαού»
ΨΗΦΟΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
«Ο κ. Πρωθυπουργός δεν θα ελησμόνησε βέβαια την υπόσχεσιν που έδωσεν εις τας Ελληνίδας διά του προεκλογικού λόγου του, ότι θα δώσει το δικαίωμα της ψήφου και εις το ωραίον φύλον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Σάββατο 27 Μαρτίου 1921

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΤΟΝ ΚΑΛΟΥΜΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ
«Διότι τι εννοούν άραγε λέγοντες, ότι ουδεμία μεταβολή πρόκειται να λάβη χώραν εις τα στρατιωτικά πράγματα του μετώπου, μη συντρέχοντος ουδενός προς τούτο λόγου;… Η κατάστασις δεν συγκαλύπτεται… Η κομματική τακτική οφείλει να παραμερισθή… Σήμερον προέχει επιτακτική, άμεσος, η ανάγκη της ανασυντάξεως. Της λήψεως ωρισμένων μέτρων, τα οποία όσον και αν είνε κομματικώς οδυνηρά διά την κυβέρνησιν, είνε απολύτως επιβεβλημένα προς σωτηρίαν της καταστάσεως»
ΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ
«… δέον να τονισθή ότι η αναστολή της προελάσεώς μας εις το Εσκή-Σεχήρ εγένετο επί τη βάσει προμελετημένου σχεδίου. Καλώς δε εξετελέσθη, εάν ληφθή υπόψη ότι αι Κεμαλικαί δυνάμεις ήσαν ασυγκρίτων ανώτεραι αριθμητικώς των ημετέρων»Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Σάββατο 27 Μαρτίου 1921

ΕΜΠΡΟΣ

ΩΡΚΙΣΘΗ ΧΘΕΣ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΥΠΟ ΤΟΝ κ. ΓΟΥΝΑΡΗΝ
ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΑΝΕΦΟΔΙΑΖΟΝΤΕΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ
Η ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
«Εκείνο το οποίον θα δώση το καίριον χτύπημα κατά του εχθρού είνε η ταχυτέρα αποστολή και συγκέντρωσις των ενισχύσεων και η ταχυτέρα επανάληψις της επιθετικής κινήσεως… Η κατάληψις του Αφιόν-Καρά-Χισσάρ και η εδραίωσίς μας επ’ αυτού, εν συνδυασμώ με την μεγίστην φθοράν ην υπέστη ο εχθρός εις το Εσκή-Σεχήρ και την ημικαταστροφήν των εκεί αμυντικών του έργων, κατέστησεν εξόχως ευνοϊκήν την στρατηγικήν κατάστασιν διά την Ελληνικήν Στρατιάν. Αλλά από την Κυβέρνησιν, ήτις κινεί την χείρα του Επιτελείου, εξαρτάται εκ της πλεονεκτικής ταύτης θέσεως, ήτις αποτελεί δεινήν απειλήν κατά του εχθρού, να γίνη εκμετάλλευσις όσον το δυνατόν πληρεστέρα και κάρπιμος, και ν’ αντλήσωμεν εξ αυτής μέχρι του ακροτάτου ορίου όλα τα ευλόγως προσδοκώμενα κρίσιμα ερωτήματα. Αλλά τούτο θα επιτευχθή μόνον διά της ταχυτέρας
ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ. ΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Σάββατο 27 Μαρτίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
«Και το Πολίτευμα όμως, φονευθέν υπό του Βενιζέλου, ανεστηλώθη από της χθες διά μέσου τόσων μακρών και αλγεινών περιπετειών και τόσων αγώνων αιματηρών και απεγνωσμένων… Εν τη διακυβερνήσει ημών υπό του Αρχηγού της πλειοψηφίας, διακυβερνώμεθα διά της θελήσεως του Λαού, εάν δε ημείς οι σύγχρονοι εν τω μέσω της δίνης του μεγέθους και της εκτάσεως των γεγονότων δεν εωρτάσαμεν καταλλήλως το γεγονός, η πολιτική ημών ιστορία θα σταματήση ενώπιον τούτου ως ενός των μεγαλειτέρων σταθμών της πολιτικής σταδιοδρομίας της χώρας»
Ο κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΡΩΜΗΝ
ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ. ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
ΚΑΙ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Επί της συνωμοτικής δράσεως του Βενιζέλου εν Θεσ/νίκηΑκριβώς πριν από έναν αιώνα: Σάββατο 27 Μαρτίου 1921

ΕΣΤΙΑ

ΤΟΥΡΚΟΣ ΛΟΧΑΓΟΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΧΙΣΣΑΡ
Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ
«Η κατασκευή αμιγούς Γουναρικής Κυβερνήσεως, αντί του μωσαϊκού εκ ψηφίδων της Ηνωμένης –το οποίον είχαμεν έως χθες- θα ήτο λίαν ικανοποιητική εις άλλας περιστάσεις. Η θεωρία της ολοκληρωτικής ευθύνης θα εφηρμόζετο πληρέστατα. Αλλά περί τούτου άραγε πρόκειται σήμερον; Είνε τάχα αρκετόν ότι, εν περιπτώσει σφαλμάτων και αδεξιοτήτων, θα έχη το έθνος απέναντί του ωρισμένους υπευθύνους, από τους οποίους θα ζητήση λόγον; Και οίονδήποτε λόγον και αν δώσουν οι υπεύθυνοι αυτοί, θα είνε άραγε ικανοποιητικός διά τα σφάλματα και τας αδεξιότητας, αν τοιαύται παρουσιασθούν;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Σάββατο 27 Μαρτίου 1921ΠΑΤΡΙΣ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΜΕΝ ΣΗΜΕΡΟΝ ΔΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩΜΕΝ ΝΕΑΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ ΑΥΡΙΟΝ
ΤΟΥ ΕΣΚΗ ΣΕΧΗΡ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ, ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗΝ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΧΟΝΔΡΟΕΙΔΕΣΤΑΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΝ ΣΦΑΛΜΑ Η ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΪΣΑΡ
«Το σχέδιον εν τούτοις αυτό, σχέδιον έχον ΕΞΗΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗΝ την επιτυχίαν, και με το ελάχιστον μάλιστα δυνατόν των απωλειών, εβλέπαμεν αίφνης ότι ΜΕΤΕΒΛΗΘΗ. Πώς και διατί; Ομολογούμεν ειλικρινώς ότι δεν γνωρίζομεν ακόμη… Και δεν ήσαν λοιπόν ενήμεροι καν της εν Εσκή Σεχήρ καταστάσεως, ήτο αδύνατον να γνωρίζουν ποίαι και πόσαι ήσαν αι εχθρικαί οχυρώσεις, το πυροβολικό, οι δυνάμεις των Τούρκων, ότι υπήρχαν χαρακώματα, ότι υπήρχαν συρματοπλέγματα; […] Τα δραματικά γεγονότα των προ του Εσκή Σεχήρ απαισίων υψωμάτων είνε γεγονότα που βαρύνουν επί της ψυχής ολοκλήρου του Έθνους… Έχομεν την συναίσθησιν ότι εις τας κρισίμους εθνικάς στιγμάς ΤΟ ΨΕΥΔΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑΝ»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Σάββατο 27 Μαρτίου 1921

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΣ
«ΣΤΕΙΛΑΤΕ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ»
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ
«Η ανασυγκροτηθείσα υπό τον κ. Γούναρην Κυβέρνησις έν έχει σήμερον καθήκον : να οργανώση και καθοδηγήση τον αγώνα διά την ταχείαν εξασφάλισιν της νίκης αυτού. Ο αγών δεν διεξάγεται μόνον διά των όπλων, καίτοι αυτή είναι η προέχουσα και ουσιαστιωτέρα μορφή αυτού. Επιβάλλεται ο υπό της Κυβερνήσεως συντονισμός κατά τον αρτιώτερον και μάλλον τελεσφόρον τρόπον όλων των κρατικών υπηρεσιών προς τον ένα και μόνον σημερινόν σκοπόν»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Σάββατο 27 Μαρτίου 1921

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΝ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ
Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ
«Η Κυβέρνησις ρίπτει την είδησιν ίνα βολιδοσκοπήση το έθνος. Αλλά με ποίον δικάιωμα η Κυβέρνησις σκέπτεται να επιβάλη την λογοκρισίαν; Όταν κάνει έναν πόλεμο τόσον αντιπαθή, όταν καθημερινώς ακούομεν τόσην αιματοχυσίαν πώς έχει το θάρρος η Κυβέρνησις να ομιλή περί λογοκρισίας, περί αποκρύψεως δηλ. πάσης ειδήσεως από του μαχομένου λαού και των οικογενειών των;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Σάββατο 27 Μαρτίου 1921

ΣΚΡΙΠ

Η Α.Μ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
«Δι’ αυτά τα παλληκάρια που υπερασπίζονται την τιμήν της πατρίδος με το αίμα τους, ζητώ τον οβολόν κάθε Έλληνος»
Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ
«Η νέα κυβέρνησις υπό τον Αρχηγόν της πλειονοψηφίας εσχηματίσθη και η κοινοβουλευτική τάξις απεκατεστάθη. Ό,τι ώφειλε να έχη γίνει από της 3ης Νοεμβρίου παρελθόντος έτους, γίνεται σήμερον, και ο εκλεκτός της πλειονοψηφίας του Ελληνικού λαού αναλαμβάνει αυτός υπευθύνως πλέον την διακυβέρνησιν της χώρας, η οποία διά τοσούτον πανηγυρικής εμπιστοσύνης τον περιέβαλε»
ΕΠΙΣΗΜΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ. ΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑΙ ΕΙΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Σάββατο 27 Μαρτίου 1921ΣΦΑΙΡΑ

ΑΙ ΕΟΡΤΑΙ ΤΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΟΣ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΟΥ ΜΙΑΟΥΛΗ ΚΑΙ
ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ
«Από χθες την Κυβέρνησιν της χώρας ανέλαβεν αποφασιστικώς και εκ του εμφανούς πλέον ο αρχηγός της πλειοψηφίας κ. Δημ. Γούναρης. Τοιουτοτρόπως το Έθνος, μετά ένα κλυδωνισμόν όχι ευχάριστον, εισήλθεν από χθες πλέον εις την ομαλήν τροχιάν την οποίαν διαγράφουν οι νόμοι, κατά την θέλησιν του Ελληνικού Λαού»
Η ΕΚΚΛΗΣΙΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ
«Η προς τον Ελληνικόν λαόν έκκλησις της Σεπτής Βασιλίσσης Σοφίας, όπως συνεισφέρη τον οβολόν του υπέρ των ορφανών του πολέμου, θ’ απηχήση αναμφιβόλως βαθύτατα εις τας ψυχάς όλου ανεξαιρέτως του Πανελληνίου»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος