Μπλίνκεν για Αν. Μεσόγειο: Κανείς δεν πρέπει να προχωρά σε προκλητικές κινήσεις (video)

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο EURONEWS. O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε σημαντικό σύμμαχο την Τουρκία, αλλά όπως είπε δεν μπορεί να αγοράζει όπλα από την Ρωσία.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ Χρύσα Ρουμελιώτη, το κύριο μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σε αυτή τη συνέντευξη είναι ότι οι ΗΠΑ πλέον ασχολούνται με όλα τα ζητήματα σε όλο τον κόσμο και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι προσηλωμένη στην ανάπτυξη της συνεργασίας με τους συμμάχους και τους εταίρους της.

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο καλεί την Τουρκία να μείνει μακριά από περιοχές που διεκδικούνται από άλλους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα πρέπει να προβεί κανείς σε προκλητικές ενέργειες για περιοχές στις οποίες υπάρχουν διαφορές. Για την Τουρκία λέει ότι είναι ένας σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ που δεν συνάδει όμως να αγοράζει όπλα από τη Ρωσία, κάτι που ο ίδιος τόνισε με έμφαση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών όπως το έκαναν και οι υπόλοιποι σύμμαχοι. Πρόσθεσε όμως  ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντικός εταίρος και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και συνεπώς θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε χωρίς να παραγνωρίζουμε τις διαφορές επιδιώκοντας η Τουρκία να προχωρήσει σε κινήσεις διευθέτησης όπως για παράδειγμα σε ό,τι αφορά με το πρόβλημα των S-400.

Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος σε αυτό το θέμα αλλά και στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής υπογράμμισε ότι η Τουρκία πήρε υποσχέσεις  με βάση προϋποθέσεις και η Κύπρος κέρδισε το να αλλάξει το ανακοινωθέν και να δοθεί έμφαση σε αυτές τις προϋποθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε διάλογο για την εξεύρεση λύσης

Ρεπορτάζ: Χρύσα Ρουμελιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος