Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 28 Μαρτίου 1921

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η σύλληψη του διευθυντή της εφημερίδας ‘’Πατρίς’’ με αφορμή το πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας της 27ης Μαρτίου 1921, σχετικά με τις εξελίξεις στο μικρασιατικό μέτωπο, την επίθεση εναντίον του Αφιόν Καραϊσάρ και το ατύχημα του Εσκή-Σεχήρ, προκαλεί την έντονη αντίδραση όλων των εφημερίδων, αν και για διαφορετικούς λόγους. Από τη μία πλευρά, για την μία ακόμη προσπάθεια φίμωσης του Τύπου και για την πολιτική της κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να ξεδιπλωθεί ξανά, το αντιβενιζελικό μένος.

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 28 Μαρτίου 1921

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΦΡΟΝΗΣΙΝ ΤΩΝ
«Οι οπαδοί του προφήτου, συμμερισθέντες φαίνεται το προφητικόν του χάρισμα, διακρίνουν καθαρά –ίσως και διά της τεθλασμένης γραμμής- ότι κατευθυνόμεθα μετά μοιραίας φοράς εις την πλήρη και ανεπανόρθωτον καταστροφήν… Επικαλούμεθ την στοιχειώδη φρόνησίν των και του ζητούμεν εν ονόματι αυτής και μόνον ν’ αναστείλουν μέχρι πέρατος του πολέμου την αντεθνικήν των πολιτικήν»
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ
«Εντός ενός και του αυτού μηνός δύο δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται και φυλακίζονται. Ο ένας, ο διευθυντής του ‘’Ριζοσπάστου’’ διότι είνε κατά του πολέμου. Ο άλλος ο διευθυντής της ‘’πατρίδος’’ διότι είνε υπερφιλοπόλεμος. Αλλ’ εν τοιαύτη περιπτώσει πρέπει να ομολογηθή ότι δεν πρόκειται περί Κυβερνήσεως, αλλά περί φρενοκομείου»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 28 Μαρτίου 1921

ΕΘΝΟΣ

ΕΠΙ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ κ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ
«Συνελήφθη ο Διευθυντής της ‘’Πατρίδος’’ κ. Δ. Λαμπράκης διά το χθεσινό άριρον του, εν τω οποίω ανεπτύσσοντο τα εν Εσκή Σεχήρ γενόμενα, ετονίζετο δε η υψίστη ανάγκη όπως μη παρουσιαστούν αδεξιότητες, αναλάβη δε η χώρα μεθ’ όλων της των δυνάμεων τον αγώνα. Τοιούτον ήτο το άρθρον. Απέρρεεν εκ της πατριωτικωτάτης των εμπνεύσεων… Ας παύσουν αι μικρότητες. Ας παύσουν τα οικτρά προσωπικά ζητήματα. Ας προσανατολισθούν οι ιθύνοντες εις την αλήθειαν, ήτις μόνη σώζει»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 28 Μαρτίου 1921
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΚΑΙ ΤΑΣ ΑΠΑΤΑΣ
«Το εσπερινόν όργανον του κ. Γούναρη ζητεί να κινήση εναντίον μας τον Νόμον. Ζητεί από τον υπουργόν των Στρατιωτικών να λάβη ξαθ’ ημών μέτρα. Δεν αρκεί εν θύμα της ψευδούς ελευθερίας, την οποίαν διατυμπανίζουν. Πρέπει να φυλακισθούν και οι γράφοντες τον ‘’Ελεύθερον Τύπον’’. Διότι διασύρομεν την ανωτάτην διοίκησιν του στρατεύματος. Διότι παρασκευάζομεν την ήτταν!…»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 28 Μαρτίου 1921

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
«Σμήνος αυτοσχεδίων στρατηγών εν Αθήναις και πολυπληθή επιτελεία αργοσχόλων αγωνίζονται να φωτίσουν την κοινήν γνώμην επί των πολεμικών εν Μικρά Ασία επιχειρημάτων. Αλλ’ ό,τι εν τη εργασία ταύτη είνε χαρακτηριστικόν και άξιον ιδιαζιούσης προσπχής, είνε τούτο, ότι δηλαδή οι στρατηγοί και τα επιτελεία ταύτα συνεκεντρώθησαν εις τα γραφεία των βενιζελικών εφημερίδων και υπό την στέγην αυτών δεν εργάζονται, αλλά κατεργάζονται την ήτταν του Ελληνικού στρατού»
ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΑΤΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ. ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
ΚΑΙ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Επί της συνωμοτικής δράσεως του Βενιζέλου εν Θες/νίκη

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 28 Μαρτίου 1921
ΕΣΤΙΑ

ΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ
«Εάν το άστρον της Ελληνικής Επαναστάσεως εφεγγοβόλησεν εις τον ορίζοντα της Ιστορίας, ως λάμψις κοσμοϊστορικής ωραιότητος, καν το έργον της Ελληνικής Επαναστάσεως έφερε την πλουσίαν καρποφορίαν, της οποίας νέους, αλλ’ όχι και τους τελευταίους καρπούς δρέπομεν σήμερον, οφείλομεν ν’ αναγνωρίσωμεν, κατά την ιστορικήν αυτήν στιγμήν, ότι και η λάμψις και οι καρποί δεν υπήρξαν έργον ηρωϊσμών, θυσιών, αυταπαρνήσεων μόνον Ελληνικών. Υπήρξαν και έργον μιας μεγάλης, μιας οικουμενικής αναγνωρίσεως και συνδρομής»
ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟΝ ΣΤΡΑΤΩΝΑ
«Η εναντίον του διευθυντού της ‘’Πατρίδος’’ κ. Λαμπράκη ενέργεια της Αρχής αποδεικνύει ότι η Κυβέρνησις δεν κατορθώνει ν’ αντιληφθή την διαφοράν μεταξύ πολιτικού αντιπάλου και εθνικού εχθρού… Έχει άραγε ο Παλαιός στρατώνας αρκετά δωμάτια δι’ όλους, όσοι αισθάνονται υποχρέωσιν να εξακολουθήσουν απτόητοι την αποστολήν των;»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 28 Μαρτίου 1921ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ : ΝΑ ΣΙΩΠΟΥΝ !
«Οι άνθρωποι του κυβερνητικού στρατοπέδοου γνωρίζουν τας ενδιαθέτους αυτάς σκέψεις μας. Και ιδού, διατί μας προκαλούν εκ του ασφαλούς, ενώ συμφέρον των είνε να σιωπαίνουν, διότι εννοεί επί τέλους, ο κόσμος, ενώ εν είνε το καθήκον των ! Ν’ αρθούν υπεράνω του κκομματικού επιπέδου, εις εν αποβλέποντες : πώς να ευωδοθή ο νέος αγων, το οποίον ενεκολπώθη όλος ο Ελληνισμός»
ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΕΣΚΗ-ΣΕΧΗΡ
Ο κ. ΓΟΥΒΕΛΗΣ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΕΤΕΒΛΗΘΗ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΝ ΣΧΕΔΙΟΝ.
ΑΡΧΙΖΕΙ ΠΡΟΣΕΧΩΣ Η ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΘΕΣΙΣ
«Σχετικώς με το άρθρον της ‘’Πατρίδος’’ εν σχέσει με τας επιχειρήσεις, ο αρχηγός του Επιτελείου κ. Γουβέλης ανεκοίνωσε τα εξής : ‘’Είνε φαντασιώδες ότι μετετράπη το σχέδιον»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 28 Μαρτίου 1921
ΠΑΤΡΙΣ

ΠΑΤΑΣΣΟΥΣΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΑΣ ΑΚΟΥΣΗ ΤΟΝ ΠΟΘΟΝ
«Η πρώτη ημέρα της ομοιογενούς υπό τον κ. Γούναρην Κυβερνήσεως εσημειώθη από την σύλληψιν του Διευθυντού της ‘’Πατρίδος’’… Η Κυβέρνησις, ασχολουμένη από ημερών με εντελώς άλλα ζητήματα, δεν έλαβε φαίνεται τον καιρόν ν’ ακροασθή τον μακρόσυρτον ψίθυρον της λαϊκής ανησυχίας… Αν τον ήκουεν, όπως ώφειλε, και αν αντελαμβάνετο όλην την σημασίαν του, ΘΑ ΕΠΕΛΕΜΒΑΝΕΤΟ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ, που της έδωκεν η ‘’Πατρίς’’, ιν’ αποκαταστήση την αυτοπεποίθησον της μαχομένης Ελλάδος… Αυτήν την αξίωσιν είχαμεν από την Κυβέρνησιν»
ΕΚΕΙ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 28 Μαρτίου 1921ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΤΕΡΜΑ ΕΙΣ ΤΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
«Είναι ανάγκη επιτακτική όπως η δημοσία γνώμη παραμείνη ανπε΄ρισπαστος και ανενόχλητος από παν μη συμβάλλον εις την ταχείαν του αγώνος επιτυχίαν. Με τον νουν προσηλωμένον εκεί, όπου τα Ελληνικά όπλα αγωνίζονται δια την εξασφάλισιν ιερών εθνικών δικαίων, ας αναμένωμεν με ακλόνητον την πεποίθησιν επί την νίκην την νέαν των κλαγγήν»
Η ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤ’
ΑΥΤΗΝ. Η ΠΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΙΣ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 28 Μαρτίου 1921
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΝ
ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΙΓΑΡΟΠΟΙΩΝ & ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΩΝ
ΜΙΑ ΣΥΛΛΗΨΙΣ
«Η σύλληψις του Διευθυντού της ‘’Πατρίδος’’ δεν μπορεί να μας αφήση ασυγκινήτους… Η Κυβέρνησις διά της στάσεως αυτής δεικνύει καθαρώς ότι δεν εννοεί να αφήση τον λαόν να διαφωτισθή και αφήνει τούτον να εννοήση ότι επιβεβαιούνται πανθ’ όσα έγραψεν η ‘’Πατρίς’’… Και υπέρβασις τις ακόμη αν έγεινε είνε δικαιολογημένη. Ακόμη δε περισσότερον όταν η πολιτική της Κυβερνήσεως είνε τόσον εμφανώς αντίθετος προς το λαϊκόν αίσθημα»

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα: Κυριακή 28 Μαρτίου 1921
ΣΚΡΙΠ

ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗ
«Η προπαγάνδα των ηττομανών, εσημείωσε χθες το ρεκόρ της προδοτικής της αναισχυντίας… Εκθέτει δηλαδή η εν λόγω Ελληνική ! εφημερίς, ή μάλλον Ο ΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΟΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ, ολόκληρον το σχέδιον της εν τω μετώπω της Μ. Ασίας δράσεως του Ελληνικού στρατού… Την ευθύνην διά την προδοτικήν κακοποιΐαν του αφηνιάσαντος βενιζελικού οργάνου, δεν επιρρίπτομεν ημείς ούτε εις τον συλληφθέντα αθώον υπογράψαντα διευθυντή, ούτε εις τον δια της υπογραφής τούτου καλυπτόμενον βενιζελικόν απομακρυνθέντα στρατηγόν. Την ευθύνην του εγκλήματος επιρρίπτομν εξ ολοκλήρου εις την Κυβέρνησιν, η αμεριμνησία της οποίας, επέτρεψε τοιούτον εγκληματικόν κατήφορον, τον οποίον, έστω και εκ των υστέρων, εάν δεν δύναται να συγκρατήση, οφείλει να σπεύση να παραιτηθή»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος