Βερολίνο: Η Ελληνογερμανική χορωδία Πολυφωνία τιμά το ΄21 με ένα video

Η Ελληνογερμανική Χορωδία Πολυφωνία, θέλησε να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης ερμηνεύοντας διαδικτυακά το εμβληματικό τραγούδι “Τσάμικος” σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι.

Όπως αναφέρουν στο video που έχουν αναρτήσει στο κανάλι τους στο you tube, “Ο Τσάμικος είναι ένα τραγούδι γεμάτο σύμβολα, ένας ύμνος στην ελευθερία. Το άγονο, βραχώδες, απρόσιτο ορεινό τοπίο, «τα κακοτράχαλα τα βουνά», το καταφύγιο των μαχητών, γιορτάζεται ως ιερός τόπος και συμβολίζει την ελευθερία και τα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων εναντίον των κατακτητών, συνοδευόμενη από μουσική και χορό. Ένας αγώνας, που περιγράφεται ως πανηγύρι. Στο τραγούδι γίνεται αναφορά σε ιστορικά πρόσωπα από την εποχή του Βυζαντίου, το 10ο αιώνα μέχρι και τον καιρό της επανάστασης (Νικηφόρος, Διγενής, ο γιος της Άννας της Κομνηνής, Νικηταράς).
Μια μικρή χώρα, «μιά φλούδα γης», ευλογημένη από τον Θεό, αγωνίζεται για την ελευθερία της ενάντια στους ύπουλους εχθρούς (τσακάλι) και ενάντια στους ισχυρούς αυτού του κόσμου (αρκούδα), ενώ η βαθιά πίστη στον Θεό, τον «κριτή και αφέντη» έδινε πάντα στους αγωνιστές της ελευθερίας τη δύναμη να κερδίσουν”.

Μπορείτε να δείτε το video εδώ
Info:
Τσάμικος Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Δρ. Ούρσουλα Βρυζάκη: Διεύθυνση Χορωδίας, Πιάνο
Νίκος Μανταλιάς: Μπουζούκι, Κιθάρα, Μπαγλαμάς, Κρουστά, Επεξεργασία στούντιο
Άλκηστις Καφετζή: Επεξεργασία Βίντεο

Η Ελληνογερμανική χορωδία «Πολυφωνία» ιδρύθηκε το 2009 με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου «Εξάντας» και μερικών φίλων της ελληνικής μουσικής υπό την διεύθυνση του Άρη Μελιάδη. Από τον Δεκέμβριο του 2015 ανέλαβε την διεύθυνσή της η μουσικολόγος Δρ. Ούρσουλα Βρυζάκη. Η χορωδία αριθμεί περίπου 45 χορωδούς, μικρούς και μεγάλους, κυρίως ελληνικής και γερμανικής καταγωγής. Η «Πολυφωνία» είναι η μοναδική χορωδία στο Βερολίνου που είναι αφοσιωμένη στην ελληνική μουσική δημιουργία και έτσι αποτελεί σημείο συνάντησης για κάθε χορωδό που επιθυμεί να διατηρήσει μια μουσική σύνδεση με την Ελλάδα.

Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της Ελληνογερμανικής χορωδίας Πολυφωνία είναι να κάνει γνωστή στο κοινό του Βερολίνου την ελληνική μουσική σε όλες της τις εκφάνσεις. Κάθε χρόνο διοργανώνουν δύο μεγάλες συναυλίες, συχνά ως φιλανθρωπικές εκδηλώσεις για την ενίσχυση ελληνικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Ακόμη, εμφανίζονται σε εκδηλώσεις με θέμα την Ελλάδα όπως π.χ. στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση, στο Κέντρο Νέου Ελληνισμού του Freie Universität Berlin, στην ελληνική Εκκλησία κ.α. Σημειώνεται ότι πλαισίωσαν μουσικά την τελετή απονομής του «Δακτυλιδιού της τιμής» στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Περισσότερες πληροφορίες: https://polyphonia-chor.de/​

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος